Zajímavost

o dracích


Drak
Tento článek pojednává o mýtickém zvířeti. Další významy jsou uvedeny v článku Drak (rozcestník).
Na tento článek je přesměrováno heslo Saň. O vsi v okrese Liberec pojednává článek Saň (Višňová).

Drak je mytický tvor, obvykle s hadími nebo ještěřími znaky, který se vyskytuje v pověstech, pohádkách a lidových příbězích celé řady kultur.[1] Jeho celosvětová rozšířenost má za následek značnou variabilitu jeho vzhledu, velikosti a vlastností. Draci se liší počtem hlav - například v Číně je zobrazován zásadně jednohlavý, řecká mytologie znala draka stohlavého, v pohádkách mívá zpravidla lichý počet hlav, nejčastěji tři nebo sedm - i v počtu nohou (nejčastěji dvě, čtyři nebo žádné) a také ve schopnosti létat a dštít oheň (případně mráz nebo jed).
Andělé v čele se archandělem Michaelem bojují s drakem.

Podobně jako se liší jejich vzhled, liší se i jejich vlastnosti. Draci se v základním pojetí mohou rozlišovat na dobré a zlé. Tradice prospěšných draků je převážně v Číně, kde je drak symbolem moci a deště.[2] Evropští draci ve středověku jsou namísto toho chápáni jako symbol ničení a chaosu.[1] Často jsou zobrazováni jako krvelačné bestie, které ničí vše v okolí a pojídají zvířata a lidi. Draci jsou spojováni s bohatstvím a majetkem, který zpravidla ochraňují ve svých slujích.[2] Představa draka je velmi stará a může odrážet zkameněliny dinosaurů.[3] Existují doklady z antického Řecka, kde drak hlídal bájné zlaté rouno, ale vyskytují se i v akkadském eposu Enúma eliš napsaného mezi 18.-7. stol. př. n. l. Zmiňují je i příběhy ze starodávného Egypta v podobě setkání boha Ra s hadím drakem Apopem. Dále se objevují v germánské mytologii, kde se s drakem utká Beowulf či Sigurd (Siegfried).

V češtině kromě výrazu drak existuje také označení saň. Z heraldického hlediska je drak dvounohý tvor, chrlící oheň, a saň je tvor čtyřnohý, který oheň obvykle Obsah

1 Drak v mytologii                           
1.1.1 Přední východ
1.1.2 Egypt
1.1.3 Řecko
1.1.4 Bible
1.1.5 Severská mytologie
1.1.6 Středověká Evropa
1.1.6.1 Zabití draka
1.1.7 Slovanský drak
1.2 Dálný východ
1.2.1 Čína
2 Drak jako symbol
2.1 Heraldika
2.2 Vlajky
3 Drak v moderní kultuře
4 Odkazy
4.1 Reference
4.2 Související články
4.3 Externí odkazy

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.