zajimava zvírata

chameleon

Chameleon

  • Chameleoni jsou fascinující. Kdo má touhu chovat chameleona doma, musí se dobře seznámit nejen s jeho speciálními nároky, ale také s jeho citlivou povahou. A vzít na vědomí, že bude svébytným společníkem, který žije ve svém vlastním světě...
  • Chameleoni se vyvinuli přibližně na konci křídy, a v té době žili dokonce i na našem území. Dnes je najdeme v tropech a subtropech Afriky, Madagaskaru, méně v Arábii a Indii a jediný druh žije v přírodě Středozemí. Je spočítáno přes 200 druhů a poddruhů, a to velmi různorodých – nejmenší druh měří téměř tři centimetry, největší zhruba metr.

    "Buď jako chameleon - jedním okem se dívej do budoucnosti a druhým do minulosti" zní jedno madagaskarské přísloví, které vychází z jedné z mnoha chameleoních podivuhodností. Je to schopnost ovládat každé oko zvlášť a tedy klidně koukat dopředu i dozadu zároveň.

    potrava

    potravu je vhodné přibližně jednou až dvakrát týdně obalit v sypkém minerálním a vitraminovém přípravku určeném pro terarijní zvířata.

    Nejraději loví mouchy, větším předkládáme rovněž cvrčky. Množství je individuální podle velikosti a stavu zvířete, přibližné vodítko může být krmení středně velkého chameleona třikrát týdně dvěma až třemi cvrčky.

    • Klid a pochopení

    • Chameleoni jsou velmi citliví na stres, proto je nikdy zbytečně nepřemisťujeme, nelekáme je prudkými pohyby ani otřesy.
    • K smrti je dovede vyděsit pohled na hada – jejich úhlavního nepřítele.

    Strach z hadů je společný všem chameleonům, na jiné podněty reagují rozdílně. Je proto třeba svého miláčka pozorovat a postupně poznat, co mu svědčí a co nikoli. Svoje nálady nám bude dávat najevo i barvoměnou, která neslouží jenom k maskování, ale také k vzájemné komunikaci.

    tady video jak muze zmenit barvu

  • jestli se vam blog libil piste komentare lajkujte dekuju


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.