Wiz Dog Quiz
Hra - Wiz Dog Quiz
Video se načítá
Wambie
Hra - Wambie
Video se načítá
 

Vše co mě napadne

Krvavý měsíc!

Ve čtyři hodiny 11 minut začne fáze úplného zatmění, střed zatmění bude ve čtyři 4:47 hodin a v 5:23 začne Měsíc vystupovat ze zemského stínu.

Kromě zatmění bude vidět ještě takzvaný superúplněk ve tři čtvrtě na čtyři se Měsíc dostane nejblíž Zemi a bude tak opticky největší v roce a bude mít netradiční načervenalou barvu. 

Bude osvětlený slunečními paprsky, které se lámou v zemské atmosféře. Do cesty slunečním paprskům se staví Země, ale ta má svou atmosféru, ve které se sluneční paprsky lámou, modré světlo se rozptyluje, ale červené dosvítí na Měsíc. A proto má Měsíc při úplném zatmění takovou načervenalou barvu.

Další úplné zatmění Měsíce bude v Česku pozorovatelné v roce 2018, celý úkaz jako v noci na pondělí, ale opět uvidíme až v roce 2029.


Barvu a sytost Měsíce v zemském stínu mohou podle astronomů ovlivnit dvě věci. Jednak stav znečištění atmosféry; především po silných sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý. Druhým faktorem je jeho poloha v zemském stínu – je-li na okraji stínu, má často naoranžovělou či světle červenou barvu. Naopak uprostřed stínu, kam dopadá nejméně slunečního světla lámaného zemskou atmosférou, bývá barva úplňku až nahnědlá.


Komentáře

TERINAAAVIP

TerýsekH: Taky jsem to chtěla vidět, ale byl za mrakem a kousek co nebyl za mrakem, stejně nebyl červenej smajl

TERINAAATo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.