Svět v barvách

Velikonoce

                        Velikonoce                           


AHOOOOJ!!!!
Chtěla bych vám povědět něco o Velikonocích. Jdeme na to! Užívejte si!

VELIKONOCE

Co jsou to vlastně Velikonoce? Poslední týden Páně - Pašijový týden. Pasije znamemá v latině mučit. Ale  proč vlastně VELIKONOCE? Asi jako VELKÉ NOCI. Kdy začínají Velikonoce? 23.3. Škaredá středa - 28.3. Červené pondělí.


PŘÍBĚH JEŽÍŠE KRISTA

Jak to vlastně bylo? Dozvíte se! 

KVĚTNÁ NEDĚLE - V neděli přijel Ježíš do Jeruzaléma. Tam ho slavnostně přivítali palmovými listly. Když vešel Ježíš do chrámu, viděl stánky, obchodníky a kupující. Zvolal: Tento chrám má být místem modlitby! Vy jste z něj udělali doupě lupičů! Ježíš vyhnal všechny z chrámu. 

MODRÉ PONDĚLÍ - Druhý den na to přišel Ježíš znovu do chrámu a tam učil vyprávěl svím učedníkum, jak se mají chovat když chtějí vést dobrý život. Večer se s učedníky vrátil za město. Tam jim řekl: každý dobrý skutek prokázaný jinému člověku je jako skutek prokázaný jemu samotnému.

ŠEDIVÉ ÚTERÝ - Dva dny před Velikonocemi seděl Ježíš doma u svých přátel Marie, Marty a Lazara. Marie přistoupila k němu a pomazala mu hlavu vzácným olejem. Jidáš se na ní rozzlobil, že měli spíš olej prodat. Ježíš se jí zastal a vysvětlil, že Marie poznala význam jejich setkání a svým činem uctila Ježíše jako krále a zároveň ho připravila k pohřbu.

ŠKAREDÁ STŘEDA - V tenhle den se Jidáš, jeden z jeho dvanácti učedníků rozhodl Ježíše zradit. Řekl kněží kde by mohli Ježíše najít a snadno zatknout.  

ZELENÝ ČTRVTEK - Ježíš se svými učedníky ten den večeřel. Připravili beránka, jak bylo o svátku zvykem. Pak pravil: Mezi námi sedí jeden, který mě zradí. Ježíš podal všem kousek chleba, který nazval jeho tělem a dal napít vína, které nazval svoji krví. Po večeři odešli do zahrady, kde se chtěl Ježíš modlit k Bohu. Žádal své učedníky, aby na něj počkali a zůstali vzhůru. Pak poodešel stranou, padl na zem a prosil Boha, aby ho ještě zachránil. Nakonec  se rozhodl, že vezme na sebe šechny hříchy světa, jako by je spáchal sám a vykoupí je vlastním životem. Když se vrátil k učedníkům, uviděl, že všichni usnuli. Najednou se v zahradě objevil zástup lidí s meči a holemi a s nimi Jidáš - Ježíšův zrádce. Aby ozbrojenci věděli, koho mají zatknout, přišel Jidáš k Ježíšovi,  nazval ho svým mistrem a políbil ho. Ozbrojenci se na Ježíše hned vrhli, ale on se nebránil. Jeho učedníci ho opustili a utekli. Jeden z nich, Petr, dokonce zapřel, že by se s Ježíšem kdy znal.

VELKÝ PÁTEK- V tenhle den nastalo ukřižování Páně. Na hlavu mu dali korunu z trnů, aby ho zesmněšnili. Ježíš si musel na kopec, kde ho ukřižovali, nést svůj vlastní kříž. Když dorazili Ježíše připevnili na kříž a mučili ho. V tento den je velký smutek.

BÍLÁ SOBOTA- Příprava na Ježíšovo Vzkříšení. Přes den nejsou slyšet zvony v kostele.Večer se ale rozezvoní.

VELKÁ NEDĚLE -  Nastalo Ježíšovo Vzkříšení. Ženy šli navštívít tělo Krista. Našly ale prázdný hrob. Mnozí o tom mluví jako o Vzkříšení, jedni o tom, že byl hrob vykraden.


PAŠIJOVÝ TÝDEN

Všichni už určitě víme, že Pašijový týden je poslední týden Páně. 

KVĚTNÁ NEDĚLE

Věřící chodí do kostela a připomínají si příchod Krista do Jeruzalému. Sebou si vezmou palmové listy, tady v ČR se dají těžko sehnat. Proto se berou i kočičky. Říká se, že jedna spolknutá kočička chrání před bolesti v krku.

ŠKAREDÁ STŘEDA

Je jen tahle pověra: kdo se škaredí na Škaredou středu, bude se škaredit celý rok, každý týden, vždy ve středu!

ZELENÝ ČTVRTEK

Na Zelený čtvrtek se má sníst něco zeleného, aby jsme byli po celý rok zdravý. Naopak se nemá jíst maso (nevím, jestli jen ve čtvrtek, nebo až do pondělí). Taky se říká, že když bude zelený čtvrtek bílý, bude léto opravdu teplé. Zvony odlétají do Říma a jejich funkci plní řechtačky.

VELKÝ PÁTEK

Prý se nesmí hýbat se zemí. Jeli Velký pátek deštivý, je celý rok žíznivý. 

BÍLÁ SOBOTA

Večer se vracejí zvony z Říma. Přší-li v noci na Bílou sobotu, bude málo třešní. Odkud na Bílou sobotu vítr, odtud v létě deště.

VELIKONOČNÍ NEDĚLE

 Na Velikonoční neděli ženy barví vejce a muži pletou pomlázky. Peče se třeba velikonoční beránek.

VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ

Koledníci pomlazují ženy a dostávají zdobené kraslice. Kdo s pomlázkou zaspí, toho čeká překvapení - ženy opozdilce polévají vodou. Pak nastane velká hostina. Jí se beránek, taky sekanice (maso). Najíst měl dostat i ten, kdo přijde na návštěvu. Alespoň kousek.

KRASLICE

Kraslice slouží ženám jako odměna za pomlazení pro koledníky. Třeba červená kraslice je symbolem života a plodnosti. 


BERÁNEK

Beránka jedli už hodně dávno (nevím přesně kdy).  Kdysi měli obětovat beránka, aby se k ním nedostali Egypťané. Před vsí nechali krev beránka, aby se jich nepřátelé vihnuli a vyšlo to. Na tu počest se jí každoročně beránek.


POMLÁZKA A STUŽKY

Všichni víme, na co slouží pomlázky :-). Ale víme co symbolizují barevné stužky?

ČERVENÁ - Láska a náklonost

ZELENÁ - Odmítnutí 

MODRÁ - Sympatie



Jestli toho bylo málo, tak se omlouvám, víc jsem toho nezjistila. Díky moc za každé plus!!!!

                                                                                             Ahoj


A VESELÉ VELIKONOCE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-D



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.