Svět Sarah

Japonsko - Talisman štěstí

Vítejte u nového článku!


Nevím, jestli jste někdy přemýšleli nad tím, proč některé obchody mají za výlohou takové ty mávající kočky ale já teda jo. A tak jsem se vám o tom, rozhodla napsat článek.


Pocházejí z Japonska a jejich originální název je Maneki Neko. Lidé věřili, že když si je dají do výloh obchodů, tak jim přinesou štěstí a zisky. A proč? Nuže převyprávím vám ten starý příběh... Tak se pohodlně usaďte, dejte si čajík, sušenky a jde se na to.


První verze (asi ta nejvíce známá a nejvíc pravděpodobná)


Byl nebyl jeden velmi chudý japonský klášter. Jednoho dne jeden z mnichů našel kočku a dal ji jméno Tama. Nějakou dobu se o ni staral, ale nakonec ji pustil na svobodu se slovy " Kočičko, nemohu ti vyčítat, že z tebe nebyl žádný užitek, jsi přeci pouhá kočka. Kdyby jsi byla člověkem, mohla by jsi udělat něco, co by nám pomohlo."
Nedlouho potom procházela kolem kláštera skupina samurajů, pod vedením mocného a bohatého muž Notaka, když v tom je zastihla bouře. Notaka hledal úkryt pod borovicí u vchodu do kláštera, když tu uviděl kočku, jak ho gestem zve dovnitř kláštera.
Rozhodl se pozvání přijmout a udělal dobře, protože sotva svůj úkryt opustil, do borovice uhodil blesk a jistě by ho zabil.
Byla to právě kočka Tama, která tomuto muži zachránila život. Z vděčností pak tento chrám pojmenoval Notaka Gotokuji a podporoval ho svými financemi a svým dobrým jménem. Tento chrám poté mnohá staletí vzkvétal a je tomu tak dodnes. 


Druhá verze (moje oblíbenější)


Žil nežil jeden chudý japonský obchodník, měl ženu, pár dětí a jednu kočku. Ten obchodník měl malý obchod, který bohužel moc nevydělával a i přesto, že byl chudý kvůli tomu chudý, staral se o tu kočku stejně jako o všechny ostatní členy své rodiny.

Jednoho dne, když už jsi byl jistý, že jeho obchod zkrachuje, tak chtěl ušetřit aspoň tu kočku té bídě, co je čekala. Rozhodl se jí vypustit na svobodu a řekl jí: " Kočičko, nemohu ti vyčítat, že z tebe nebyl žádný užitek, jsi přeci pouhá kočka. Kdyby jsi byla člověkem, mohla by jsi udělat něco, co by nám pomohlo."

Když odešel domů kočka se rozhodla, že za to jak se k ní choval a jak se o ní staral i v bídě, tak mu pomůže. Vlezla si do výlohy jeho obchůdku a začala mávat na kolemjdoucí, kteří začali chodit dovnitř a kupovat si věci. A tak obchodník utekl bídě...




Obě dvě pověsti nebo legendy jsou si hodně podobné a myslím si, že ta první je i víc pravdivá ale i přesto jsem vždycky měla radši tu druhou. No doufám, že se vám článek líbil a zítra se můžete těšit na japonské recepty! A nebo možná na moje oblíbené anime postavy ještě moc nevím. :D


((Zde máte odkaz kde si můžete koupit Maneki Neko))

((Abych byla upřímná o první pověsti jsem vůbec nevěděla, tak jsem vám jí sem chtěla dát jenom pro zajímavost))


To je pro dnešek vše a doufám že se vám článek líbil.¨

Vaše Sarah

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.