Svět kolem

Cottingleyské víly

Desetiletá Frances Griffithsová se svou matkou bydlela u své starší sestřenice Elsie Wrightové v Cottingley, venkovském městečku v Yokshiru. Elsii bylo šestnáct a navzdory věkovému rozdílu si dívky velice dobře rozuměly. Obě byly zaujaty vílami už dávno předtím, než se Frances v dubnu 1917 přistěhovala. Ve spodní části zahrady Wrightových se nacházel kouzelný kus země, kterému se říkalo Cottingleyaké údolí. Zde údajně dívky spatřily víly. Nikdo jim však historku nevěřil a dokonce si z nich dělali i legraci. Dívky se tedy rozhodli podat jasný důkaz o existenci víl. Udělaly několik fotografií, na kterých byly obě dívky i s vílami.
Fotografie se dostaly do rukou odborníka, ten je prohlásil za pravé. Skeptikové se snažili fotografie napodobit, aby dokázali nepravost snímků. Prohledávali dětské knížky, až narazili na jednu ilustraci, na které byly víly ve stejné poloze, jako na první fotografii.
Avšak až v roce 1976 se s pomocí moderní počítačové technologie podařilo dokázat nepravost snímků. Po neuvěřitelných šedesáti letech se tehdy už staré dámy přiznaly, že jsou fotografie falešné, až na tu poslední. Zfalšovaly je prý proto, že jim nikdo nevěřil. Víly byly vystřiženy s papíru a umístěny před dívky. Obě však nadále tvrdily, že v Cottingleyském údolí skutečně viděly víly.


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.