♣Svet Katniss♣

Spánok a sny /A vy v Creatoroch

Ahojte,

vitajte pri novom článku, Dnes tu rozoberieme, čo je to spánok, koľko hodín treba spať, ako rýchlejšie zaspať, zaujímavosti o snoch..... A nakoniec dole vás čakajú obrázky vás v Creatoroch!


Prihlásení do Creatorov sú:


Lizy

Pištík

Sasasvachova

Kiki 014

Natule Vrtule


Ak by niekto chcel, aby som ho vytvorila v Creatori, tak stačí napísať do komentárov.





Spánok

Čo to vlastne je?


-je to pravidelný odpočinok, ktorý majú všetky cicavce, vtáky aj ryby

-pri spánku sa nám spomalí rytmus dýchania, tep srdca, zníži sa citlivosť na vonkajšie podnety

-spánok zabezpečuje regeneráciu organizmu 

-nedostatok spánku spôsobuje rôzne komplikácie, ako napr. Neschopnosť učiť sa, priberanie, chrípky, srdcovo-cievne ochorenia, odumieranie mozgových buniek alebo cukrovka


Rozlišuje sa:

Ortodoxný spánok(NREM)-pokojová fáza spánku, počas ktorej sa nesnívajú sny, človek sa môže ľahko zobudiť, srdcová a dychová frekvencia nie sú veľmi utlmené, každých približne 90 minút (každý človek to má inak, niekto 88 minút, druhý 96) sa táto fáza mení na fázu REM, v ktorej sa snívajú sny



Paradoxný spánok (REM)- fáza spánku, pri ktorej dochádza k sneniu




Na štúdium spánku a jeho priebeh sa používajú hlavne tri prístroje:

elektroencefalograf – zaznamenávanie elektrickej aktivity mozgových buniek
elektrookulograf – zaznamenávanie pohybov očí
elektromyograf  – zaznamenávanie elektrickej aktivity svalov.



Hlavné poruchy spánku sú:

Nespavosť (insomnia)- stav, pri ktorom človek zle zaspáva, často sa budí,plytký spánok

Nadmerná spavosť (hypersomnia)- stav, pri ktorom človek dlho spí



Koľko spánku človek potrebuje?


Novorodenec- 14-17 hodín

Batoľa- 11-14

Škôlkár- 10-13 hodín

Školák- 9-11 hodín

Teenager-  8-10 hodín

Dospelý- 7-9 hodín

Senior- 7-8 hodín



Ako rýchlejšie zaspať?

1. Pred spánkom si daj teplú sprchu

2.Daj si na nohy teplé ponožky

3.Skry všetky hodinky- určite nebude pomáhať,keď sa počas prehadzovania budeš na ne pozerať

4. Vstaň a rob niečo 10 minút- tvoj mozog potom ľahko prijme odpočinok

5.Ponor si svoju tvár na 30 sekúnd do studenej vody

6. Aspoň 30 minút pred spánkom nebuď na počítači, mobile a nepozeraj televízor









Sen

Čo to vlastne je?


- zážitok obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov, ktoré náš mozog vytvára počas spánku

-veda, ktorá sa zaoberá snami, sa nazýva oneirológia

-udalosti v snoch bývajú často nepravdepodobné, snívajúci nad nimi nemajú kontrolu

-výnimkou je bdelé snívanie, kde človek ovplyvňuje sen

-desivé sny sa nazývajú nočné mory



Zaujímavosti:

1. 90 percent snov si nepamätáš

2. Slepí ľudia snívajú tiež, lenže nie "obrazovo" ale vnímajú dotyky,zvuky

3.Každého človeka čo vidíš v sne, si už niekedy videla. Je jedno, či len raz, krátko, napr. v autobuse, v obchode, ale videla.

4.Snívaš jednu až dve hodiny za noc. Náš mozog to dokáže však upraviť tak, že si myslíš, že si snívala len pár minút. Zvláštne,že?

5.Jasnovidecký sen zažilo vraj 18 až 38 percent ľudí

6. Zvieratá tiež snívajú, ale to asi nemusím spomínať, pretože aj ja a určite aj vy ste už videli psíka hýbať labkami v spánku. Ja aj môjho kocúra. Prevrátil sa na chrbát a hýbal labkami.

7.Egypťania spísali snár 4000 rokov pred naším letopočtom

8.Pri námesačnosti jeden muž zabil svojho bratranca, ďalší prešiel až 22 míľ!




Aké najdivnejšie sny sa vám snívali? Mne sa väčšinou sníva, že som na nejakom koncerte. Už som bola dvakrát na Nightwish, na Avantasii,Amon Amarth, Arch Enemy, Linkin Park, Europe, AC/DC a Metallice.

Pamätám si ešte jeden sen, kde som proste sedela a prišiel ku mne klávesák z Nightwish. Ukázal mi papier a nakreslil naň loptu. Potom na loptu ukázal a povedal, že je to album... Ech...

Uf, a to je všetko, čo vám poviem, lebo ja si sny veľmi nepamätám.



A nakoniec ste tu vy v Creatoroch:


Kiki 014


Ty mi pripadáš ako také milé a vtipné dievča. Najviac sa mi hodia k tebe ryšavé vlasy, pehy a bledá pokožka. Keďže si podľa profilu knihomoľka, do rúk som ti dala knihu.Šaty som vybrala s jemnými farbami, rovnako aj náhrdelník s náušnicami, čo podľa mňa k vlasom krásne zapadlo. Do vlasov som ti dala ružičku bledej farby, ktorá rozžiarila celé vlasy a tvár. A do pozadia som dala prírodu.


Lizy


Na prvý pohľad vyzeráš ako milé blonďavé dievčatko so zapleteným vrkočom, ale si drsnejšia, čomu nasvedčuje aj jazva pri ústach.A nie, očiam som nezabudla dať farbu, len sami k tebe hodili sivé. K očiam som "zladila" sivú mačku, tak dúfam, že doma nejakú máš. Keďže rada bloguješ, dala som ti do ruky pero. A prídeš mi teda aj taký "športovejší" typ, takže som ti dala šiltovku a pohodlné tričko. Všetko som to zladila do bieločiernočervena.


sasasvachova


Si vtipná,veselá a bláznivá, ale občas aj tajomná. Najviac mi k tebe šli hnedé vlnité vlasy spoločne s opálenou pokožkou. Oči som ti dala tmavomodré a zvláštne, zároveň však pekné. Obliekla som ťa aj do temnejších farieb, ako sú čiernofialové šaty a náhrdelník s náušnicami rovnakej farby. Ako doplnok som ti do ruky dala jablko (tak, určite máš rada jablká), ktoré sa k tomuto najviac hodilo. Na ružových perách ti pohráva jemný úsmev.



Pištík


Prídeš mi ako niekto odvážny a optimistický. Zvolila som Creator, kde sa dá vytvoriť dievča na pláži, pretože more a oceány mi k tebe pasujú. Na profile píšeš, že máš zelené oči a ryšavé vlasy, tak ich máš aj tu. Veselý úsmev nesmie chýbať. K tomu biele kvietky, ktoré sú opakom dohneda opálenej kože. Vrch som vybrala modrý, sukňu bielu a vytvorilo to celkom pekný outfit. Nejaké kvietky som ti nezabudla dať ani do ruky.



Natule Vrtule



Ty máš také zlaté a jemné meno, takže som vybrala elfí creator a vytvorila z teba jemnú a zlatú elfku. Dala som ti ružové vlasy, zase za to meno (veď Natule Vrtule je také meno, pri ktorom musí byť všetko ružové) a dala som ti ich do dvoch vrkočov s mašľami. Pridala som fialové šaty, ktoré pekne ladili s mašľami. A nakoniec modré oči, ktoré to všetko pekne rozjasnili.Pozadie som dala zase také jemné, s poletujúcimi lupienkami.




Tak, toto by bolo na dnešný článok všetko. Ak sa vám páčil, nezabudnite hodiť na článok + alebo napísať komentár, a

Majte sa!


Komentáře

sasasvachovaVIP(ANIME!)

Článek je moc krásný a zajímavý. Já si sny nepamatuji, ale to nevadí.
Jinak postavička se mi vůbec nepodobá, ale hrozně se mi líbí. Mám blond vlasy, bývám tak maximálně spálená a oči mám světle modré XD. Černou moc nenosím, spíše šedou a nebo nějakou veselou. Jablka příliš nemusím, ale ta postavička vypadá nádherně.

sasasvachovaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Natule VrtuleVIP(Potterheadi sem!)

Krásný obrázek akorát nemám růžové vlasy což vůbec nevadísmajl. Jinak můj nejdivnější sen byl že jsem byla v nějakém kostele či co a měla tam moje oblíbené plyšáky. Byla tam nějaká holka a nějaký kluk a půjčili si ty plyšáky. A pak odešli i s těma plyšákama. Jinak strašně často (možná až nezdravě často) se mi zdá něco s HPsmajlsmajl. A v poslední době se mi zdá o tom jak asi bude vypadat moje svatbasmajlsmajl. Twl myslet na tohle v 11 letech???

Natule VrtuleTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

Môžem byť nabudúce pls? smajl

BTW pekný článok, mne sa často snívajú jasnovidecké sny. A aj divné, to hej. smajl
Som zvedavá, či moja spolužiačka bude niekedy jazdi na tom stroji, čo umýva podlahy v supermarketoch... možno sa mi snívalo jej budúce povolanie alebo brigáda! smajl

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lizy(Každý den, s úsměvem :)☀)

Nádherný článek. Hodně zajímavý. Rozhodně plus.

A k té postavičce, vůbec se mi nepodobásmajl, ale je strašně hezká. Vlasy mám hnědé, ale nikdy je v copánku nenosím, protože si ho sama neumím udělat, a ráno mi pletení zabírá strašně dlouho, proto radši volím vlasy rozpuštěné.
Ale víš co jsi úplně vystihla nejlépe?! To znamínko! Mám ho úplně na stejném místě, na stejné straně.smajl Takovou podobnou jizvu jsem kdysi měla, akorát kratší.
A kočku nemámsmajl, ale přeji si ji už strašně, strašně, strašně, strašně dlouho.
Já a sportovní typ?smajl Na sporty jsem úplně levá XD.

LizyTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

pištíkVIP(Potterheadi sem!)

Mě se dneska zdálo, že jsem se ztratila v Londýně. Dlouho jsem bloudila a pak za mnou přišel jeden kluk a dovedl mě k Bradavicím! Ale řekl mi, že bez peněz a doprovodu tam nesmímsmajl tak jsem rychle utíkala přes celý Londýn za mámou a najednou jsem ji objevila ve škole ve třídě do které jsem chodila před třemi letysmajl a pak mi kámoška řekla, že ty Bradavice bylo to nejdivnější co kdy viděla, přitom tam se mnou nebylasmajlsmajlsmajlsmajl to byl trochu zmatený sen

Jinak jsi mě vystihla dobře. Miluju moře a oceány (zajímavé, protože třeba na loď nebo prostě na vodu nevlezu XD) a mám moc ráda ty barvy, které si zvolila. Jinak je článek celkově zajímavý, u mě máš rozhodně plussmajl

pištíkTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.