Sjůzin blog

Dívky v young adult knihách

Ahoj, 

měla jsem jednu věc o které jsem se chtěla rozepsat. Nevěděla jsem ale kam, a pak mě napadl tenhle blog, který už jsem delší dobu nepoužila. Budu psát o hlavních dívčích postavách v young adult knihách. Ne některých konkrétních, ale obecně. Toto je můj názor, na toto téma, můžete mít jiný názor.

  Nevím ani kde přesně začít, ale jdu na to. Zhruba poslední půl rok po čtení různých recenzí na knihy a poslouchání názorů a tak dále jsou si něco uvědomila. Že nároky na napsání dobré young adult hlavní dívčí postavy jsou od velké části společnosti šíleně velké, nesplnitelné. A často tyto nároky přejímají i mladé dívky a hodnotí tak knihy i ony samy. Na začátek chci říct, že ano může být špatná hlavní dívčí postava/špatně napsaná a lidi co k tomu mají dobré, logické argumenty, proč si toto o nějaké postavě myslí. Mně například vadí takové dívčí postavy, které jsou neskutečně tvrdohlavé a například odmítají pomoc od svých přátel a myslí, že všechno musí zvládnout sami a nakonec tím pak akorát všem ublíží. Nevím jak lépe to vysvětlit.

  ALE, potom jsou tu tyto šílené nesplnitelné nároky, které si i často odporují a o těch tu dnes budu psát.

  A vím, že takové názory nemají všichni, ale velká část společnosti.

  Když je hlavní dívčí postava "dokonalá" neboli je hodná, krásná, chytrá, odvážná, nebo jí jde všechno skvěle, a nedělá žádné chyby, nebo nemá žádné negativní vlastnosti, tak je tato postava podle těchto názorů a měřítek "až moc dokonalá a nerealistická, špatně napsaná". 

  A s tím já v podstatě souhlasím., protože dokonalý člověk neexistuje, ale třeba u hlavní klučičí postavy, často právě u hlavní klučičí postavy, která je nejčastěji budoucí přítel/romantický vztah té hlavní holčičí postavy, a ten kluk je dokonalý, a napsaný tak aby byl dokonalý, u toho si na to nikdo nestěžuje, u toho je to v pořádku, protože najednou argumenty typu kniha přece není realita a klučící postava nemusí být realistická, ale holčičí, ta ano. Dle mého názoru by všechny postavy měly být realisticky napsané. Ale štve mě, že u těch klučičích postav to 90% lidí neřeší(často právě holky, ale někdy i kluci, ale romantasy(fantasy-romantika) a romantické contemporary s dívčími hlavními postavy čtou hlavně holky, i když asi existují i kluci co to čtou). A u těch holčičícíh postav si toho všichni hned všimnou. 

  A pak je tu právě ten šílený druhý názor. Ten jsem taky ve spoustě recenzí četla. Když ta hlavní holčičí postava dokonalá není, a dělá chyby, a má chyby a je realisticky napsaná, tak najednou je buď otravná, nevyspělá, hloupá, nesympatická a debilní a není dost dobrá, dostatečně dokonalá nebo je moc obyčejná, moc nezajímavá a není dostatečně speciální a dostatečně skvělá. 

  Je to naprosto naprosto směšné.

  Taková postava nejde napsat, je to nemožné. Kdyby toto byla pravda, tak ještě nikdy nikdo nenapsal dobrou postavu. Vytáčí mě to. Je to nedosažitelný ideál dívčí postavy. A když už jsme u toho, nedosažitelný ideál i pro dívky v realitě. A k tomu všemu, ty hlavní dívčí postavy jsou TEENAGEŘI. Teenageři to často mají hodně těžké a často jsou ve fázi hledání sama sebe, ale zároveň teenageři nejsou úplný idioti, jak z nich ráda společnost dělá a tohle platí pro všechny teenagery, ne jen holky. 

  Zkuste hodnotit postavy podle toho jako vám sednou nebo nesednou a ne podle nereálných očekávání. A pokud vám nesedne vůbec žádná young adult dívčí postava, tak není chyba v žánru, spisovatelích nebo postavách, ale ve vás a ve vašich nereálných očekáváních.. A pokud už doteď jste hodnotily postavy bez nereálných očekávání, tak gratuluji. 

Like a komentář potěší, děkuji.

Komentáře

harveyena(Svět Fantazie ^^)

naprosto s tebou souhlasim. tenhle zanr uz par let nectu, ale recenze na aktualne popularni dila stale vidavam. ja osobne jsem si prosla mnoha fazemi co se hodnoceni postav tyce. nejdriv jsem chyby nevnimala, potom jsem je vnimala az moc a byla jsem taky prehnane kriticka, ale od urcite doby jsem asi dospela do faze, kdy jsem spis vnimala dej jako takovy, nez postavy. prave protoze kazda postava je v podstate jako lide kolem nas. takze si myslim, ze hodnoceni postav je vlastne i zbytecne. nekdo je moc jednoduchy, nekdo moc slozity, nekdo se skoro nedostava do situaci, kdy by mohl neco hodne pokazit a nekdo kazi vsechno, na co sahne. co se deje tyce, da se tam hodnotit hodne aspektu, ktere castokrat nebyvaji tak diskutabilni jako prave postavy. napriklad jestli se dej tahne a je nezajimavy, nebo jestli naopak ma rychly spad a prakticky porad se tam neco zajimaveho deje. pak nektere knihy jsou zajimave na zacatku a pak to postupne upada, ci naopak.

kazdopadne tenhle clanek je moc zajimavy a i hezky napsany. urcite bych tu uvitala vicero podobnych. jen tak dal

harveyenaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

zuzikovarova(Amazing Girls)

harveyena: díkysmajl

Edit 15:24: harveyena: Postavy se hodnotit dají, ale to je mnohem složitější než hodnotit děj. A když už tak spíše jestli to jsou dobře napsané postavy, což ale většinu dokáží hodnotit spíše jen odborníci nebo lidi co si to fakt nastudovali. Btw mám nový článek, nevím, jestli tě bude zajímat, týká se spíš hudby. Hezký den.

zuzikovarovaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.