Psychopatíkův Blog :33

Právo na smutek

Má každý. Bez ohledu na věk. Nesnáším, když někdo říká, že mladý člověk nemůže mít deprese nebo že nemá proč být smutný.

Myslím si, že názor, že "je někdo na depresi příliš mladý" plyne hlavně z toho, že o sobě dneska prohlašuje pomalu každá 13ka, že má deprese, aby byla zajímavá nebo aby si jí někdo všímal, nebo zaměňuje negativní pocity a vztek z konce "osudového vztahu", nebo neshod se splužáky za depresi.
Kvůli těmto lidem jsou dnes deprese v mladém věku brány často na lehkou váhu.

Na tohle absolutně není věková hranice. Depresí může trpět už velice malé dítě, klidně 4leté. Někdy lidé s depresemi ani neprožili nic strašného a stejně pocity smutku, vyhoření, úzkosti a všechno tohle negativní cítí.
Stejně tak někdo hodně mladý může projít něčím, co deprese způsobí.
že jsem jako malá měla deprese a úzkosti jsem si uvědomila až později, kdy mi došlo že ty pocity absolutního stresu a paniky a beznaděje, kterým jsem ani nerozuměla, nebyly normální stav.
Stejně tak u starých lidí se říká, že jsou jenom staří a dementní nebo senilní, ale i oni můžou mít deprese. V blázinci bylo několik takových důchodkyň, které trpěly těžkými depresemi ( a chování sester k nim bylo příšerné, to, co si ty ,,mladý kozy" dovolily k těm starým lidem a jak s nimi jednali bylo hrozné a bylo mi z toho špatně)
Absolutně nesnáším, když se někdo mladý trápí nebo má deprese a starší pronáší kecy ve stylu,, Co tebe může v tvým věku trápit" nebo ,, To je tou pubertou" Jasně, když se jedná o podrážděnost nebo špatnou náladu, je to něco jiného. Ale depresí může trpět jak člověk v 9ti letech, tak ve 14ti, 18ti, 25ti, 40ti, 70ti... Prostě kdykoli. Je to tak. Deprese není věc, na kterou by měl věk vliv.
Člověk nikdy není moc mladý, aby si stěžoval. To, že je někdo mladý neznamená, že nemá právo cítit bolest. To, že je člověk mladý neznamená, že se mu nemohlo stát něco špatného, že mu někdo neubližuje... Nebo že se prostě netrápí.
Kolik z vás mělo špatné dětství nebo dospívání? Kolika v vás se nic hnusného nestalo? Kolik z vás se nikdy dlouhodobě netrápilo? Asi o dost míň, než by někteří řekli.
Bohužel ne všechny děti, teenegery nebo adolescenty trápí jen to, že nemají na ty nový značkový boty, odmítl člověk, co se nám líbí, zakázali rodiče jít na diskotéku nebo se smáli ve škole kvůli oblečení. Spousta lidí zažili i v dost nízkým věku daleko horší věci.

Ne všichni, samozřejmě, pořád je spousta lidí, co tvrdí, že mají depky, přitom tím myslí jeden blbej den nebo podrážděnost.. To taky nesnáším... když někdo nazývá depresí podrážděnost nebo to, že se mu zrovna něco nepovede.

Ale stejně je tak dost těch, co se opravdu trápí, at už proto, že prostě trpí depresí, nebo se jim prostě děje něco hnusnýho. 
Právo necítit se dobře má každý. Nikdo tomu nemůže dávat věkovou hranici, to je ta největší blbost.

Komentáře

CanisVIP(Gaming)

Pěkný článek, v mém případě to je tak - netrpím žádnými depresemi, nikdy. A když někdo začne v mém okolí mluvit o - Och... já jsem tak nevyspalá, měla jsem depresi. Tak moje odpověď je vždy - A kaj na to sakra bereš čas?! smajl
Jo uznávám že depresemi může trpět kdokoliv a hodně, nicméně jak jsi zmiňovala že se prostě dělají zajímavé, s tím naprosto souhlasím (to je mimochodem případ všech kterým jsem to říkala) můj názor je že ti kteří trpí depresemi se často poznají nejlépe tak že si nikdy na nic takového nestěžují.

CanisTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.