Psychopatíkův Blog :33

Doporučuju knížky

Selekce


V zemi Illeá vládne přísný systém kast. Lidé z první a druhé kasty mají vše na co si jen pomyslí, slávu a bohatství. Naopak lidé z osmé jsou bezdomovci, kteří nemají ani co jíst a od 4-5 kasty dolů vládne spíš chudoba.  America je z páté kasty. Pracuje jako hudebnice. V zemi se pořádá soutěž Selekce, kdy je 35 dívek převezeno do paláce a princ si z nich musí vybrat svou manželku. Ta získá prince, korunku, postup do první kasty a bohatsví. Ostatní odejdou domů. America však o nic z toho nestojí, má svou lásku z děctví a nechce opustit svou rodinu. Změní však po nějaké době v paláci názor?

V šedých tónech


Blíží se konec 2.světové války, ale situace v Litvě se zdaleka neuklidňuje. život Liny a Jonase se změní v den, kdy je i s maminkou naloží do vlaku a 6. týdnů je vezou v otřesných podmínkách do gulagu na sibiř. Lina přežívá jen díky své rodině, možnosti tajně kreslit a pomoci jednoho z dozorců Kreckého. Knížka nádherně popisuje prostředí sibiřského gulagu, zacházení a celý příběh. Já osobně jsem četbu téhle knihy probrečela, opravdu to není nic pěkného, ale myslím, že stojí za to.

Vypravěčka

V knížce najdeme tři příběhy. Začínáme u pekařky Sage, která prodělala nehodu, při které jí zemřela matka. Její babička byla židovka a za války byla v koncentračním táboře. Sage jednou narazí na starého pána, který chodí k ní do pekařství a ten se jí postupně svěřuje, že byl dozorcem v koncentráku a zdá se, že má hodně společného s babičkou Sage. Sage tedy začíná vyzvídat víc z babiččiny minulosti a pouští se do pátrání. Mezi příběhem koluje ještě jeden příběh a to o polské dívce a upírovi. Příběch, který napsala babička v koncentráku a který jí zachránil život. Zůstává otázka...,. je pravda, co tvrdí ten starý muž? Je skutečně ten SSák, který týral její babičku a zabil její kamarádku? nebo jenom starý blázen


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.