Psí plemena

Speciál č. 2

Ahoj.

dnes mám čas a tak jsem se rozhodla pro další speciál.

Dnes budu povídat o stravě... co nesmá a smí jíst


Co nesmí:

Hrozinky a vinné hrozny,Makadamské ořechy,Avokádo,Kynuté (např. chlebové) těsto,Intoxikace mykotoxiny,

Vedle uvedených potravin není vhodné dávat psům a kočkám česnek nebo cibuli, syrová vejce. S opatrností mléko a ovoce.

Česnek a cibule obsahují sloučeniny síry, které narušují buněčnou stěnu červených krvinek. Dochází ke zvracení, průjmu, chudokrevnosti a hubnutí. Omezení příjmu zajistí rychlé zotavení.

Syrová vejce obsahují v bílku bílkovinu avidin, který s biotinem tvoří neúčinný komplex, který má za následek avitaminózu biotinem. Je lepší podávat samotný žloutek.

Mléko. Organismus dospělých psů a koček není vybaven na příjem mléka a reaguje průjmem. Také tvaroh není pro psy vhodný – obsahuje vysoké množství fosforu.

Ovoce není také v mnoha případech vhodné, pozornost je třeba věnovat především meruňkám, broskvím, třešním, především s ohledem na skutečnost, že s dužninou jsou ochotně přijímány i pecky.


Ne vždy příjem nevhodné potravy končí onemocněním případně úhynem. Některých potravin by pes musel přijmout opravdu hodně. Neznamená to však, že u menších a nebo citlivějších jedinců nemůže dojít k vyvolání onemocnění po několika soustech!!!


co psi potřebují,mohou jíst:

Základní poměr krmné směsi u štěňat je 2 díly masa a 1 díl přílohy. U dospělého psa je tento poměr obrácený. Strava musí být vlažná, ne horká ani studená. Potřebujeme-li ochutit např. kaši nebo jogurt, použijeme hroznový cukr (glukopur) nebo med. Běžný cukr není vhodný, je pro štěňata hůře stravitelný.

Během celého růstového období je vhodné podávat pejskům jako doplněk mléčné výrobky - tvaroh, smetanové výrobky, sýry, jogurty a žloutek jako pamlsek. Poraďte se však s veterinářem, v případě, že krmíte granulemi, jaké množství mléčných výrobků je pro vašeho psa optimální, abyste se vyhnuli potížím z nadměrného podání vápníku, který už by měl být v granulované stravě pro štěňata obsažen v dostatečném množství.


                                                        


                                                    Toto jsem opisovala z encyklopedie

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.