Psí plemena

Italský ohař

                      Povaha plemene

Italský ohař je inteligentní a energický lovecký pes, který sice pracuje pomalu, ale zato neúnavně. Je vhodný pro práci ve vodě i na suchu a dokáže dlouho sledovat zvěř, než ji zastaví. Je stejně dobrý stavěč, jako donašeč, je houževnatý a otužilý, spolehlivý se schopností porozumět lovci, poslušný a dobře ovladatelný. Má klidnou, vyrovnanou a dobrosrdečnou povahu a snadno se cvičí. Doma je milým a přátelským společníkem, hravým a veselým, jemným k dětem a hodně závislým na svém pánovi. K cizím lidem se chová nedůvěřivě a zdrženlivě, a pokud cítí nebezpečí, štěká.

  

            Popis italského ohaře

Italský ohař je robustní, mohutný pes, atletické, harmonické postavy s výraznými liniemi a dobře modelovaným svalstvem. Preferují se jedinci se štíhlými, ale dobře osvalenými končetinami. Formát psa je skoro čtvercový, délka má být stejná, nebo jen o málo větší, než výška. V kohoutku měří Italský ohař 55 až 67 cm a váží od 25 do 40 kg v závislosti na výšce.

Hlava je hranatá s délkou 4/10 kohoutkové výšky a poměrně úzká, čenich je stejně dlouhý jako lebka. Nos má velký s otevřenými nozdrami, barva nosní houby je růžová až hnědá. Horní pysk překrývá spodní čelist, zuby mají nůžkový, nebo klešťový skus, líce jsou suché, oči oválné s přátelským pohledem, uši dlouhé, zavěšené vzadu a přiléhající k lícím. Krk má mohutný s dvojitým lalokem, horní linie těla je zpočátku téměř rovná, pak vyklenutá, bedra jsou široká, svalnatá a krátká, záď naopak dlouhá. Hrudník je hluboký až k lokti, žebra výrazně klenutá. Ocas je u kořene silný, ke konci se mírně ztenčuje. Hrudní i pánevní končetiny jsou silné, ale štíhlé až hubené.

Srst je krátká, lesklá a přiléhavá, barvy můžou být bílá, bílá s hnědými, nebo oranžovými, či jantarovými plotnami, bílá se stříkanou hnědou, nebo oranžovou. Italský ohař se v průměru dožívá 12 až 13 let.


     Klasifikace FCI

Podle FCI (Mezinárodní kynologická federace) je italský ohař zařazen do skupiny VII. - Ohaři (stavěči), sekce 1.2 kontinentální ohaři (kontinentální ohaři krátkosrstí - typ braque), s pracovní zkouškou. Oficiální zkratka pro ČR je IO. Původním využitím je to lovecký pes, stopař, aportér a vystavovač, dnes také rodinný společník.


       Základní péče o psa

Italský ohař potřebuje dostatek pohybu a fyzické námahy. Je velmi citlivý na zacházení, a důsledná a citlivá výchova je u něj velmi důležitá. Duševně dospívá až skoro ve třech letech. Jeho srst nepotřebuje žádnou zvláštní péči.


    Historie plemene italský ohař

Je možné, že se jedná o nejstarší lovecké plemeno v Evropě. Podle některých písemných dokladů a fresek sahá jeho historie až dva a půl tisíce let dozadu. Na to, kdo je jeho přímým předchůdcem existuje několik hypotéz. Jedna říká, že italský ohař vznikl křížením lehkého loveckého psa z okolí Piemontu a těžšího psa z Lombardie s italským segugiem a s asyrským mastifem. Další teorií je, že jeho předkem byl svatohubertský jurský honič, téměř jistě je v jeho krvi i pár kapek pointra. Každopádně je jisté, že byl v období renesance ve své domovině velmi oblíben, a že se objevoval i na francouzském dvoře za Ludvíka XII. a Františka I. Byl používán především k lovu ptactva a během staletí se přeškolil z lovu do sítí na lov se střelnou zbraní. Jinak si ale italský ohař po celou svou historii podržel všechny své schopnosti a kvality. V současnosti se cíleným šlechtěním pracuje na zvýšení jeho výkonu, při zachování původních vlastností. Mimo Itálii je však poměrně vzácný.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.