Psí plemena

Černý teriér

     Černý teriér je psí plemeno vyšlechtěné v Rusku, známé také pod názvem "Černý ruský teriér". Je to velké molossoidní plemeno rozšířené po celé Evropě a získalo si značnou oblibu i v České republice.


                                                                    Historie

    Je to poměrně nové psí plemeno, vyšlechtěno křížením novofundlandského psa s velkým kníračem, erdelteriérem a rotvajlerem, které vzniklo po druhé světové válce. Cílem bylo vytvořit odolného a lehce cvičitelného psa pro uplatnění jako hlídač nebo policejní pes a aby zároveň vydržel i drsné klimatické podmínky na Sibiři. Poprvé byl veřejnosti představen v polovině 50. let v Rusku. Momentálně toto plemeno v České republice zastřešuje Klub chovatelů a přátel ruských černých teriérů.

2014: I přes to, že je toto plemeno vcelku nové, je po celém světě rozšířené a v České republice jej potkáte běžně. Stejně tomu je i ve zbytku Evropy. Nejvíce početné je toto plemeno v zemi svého původu; Rusku


                                                                     Vzhled

     Černý teriér má mohutnou stavbu těla se silnými kostmi a masivním svalstvem. Hřbet je rovný, široký a svalnatý. Krátká, dobře osvalená bedra jsou mírně klenutá. Kohoutek se zřetelně rýsuje nad hřebtní linií. Břicho je mírně vtažené. Rovné a navzájem rovnoběžné končetiny jsou dobře zaúhlené. Tlapky jsou kompaktní a kulaté s dobře uzavřenými prsty. Hlava je dlouhá, díky porostu chlupů však působí hranatě. Stop je mírný. Hřbet nosu a temeno lebky jsou navzájem rovnoběžné. Malé, trojúhelníkové uši jsou překlopené dopředu. Skus je nůžkový. Srst je čistě černá nebo černá s občasnými šedými chlupy. Oči jsou vždy tmavé. Černý teriér je velice inteligentní a obvykle poslušný pes, velmi věrný svým lidem s nekomplikovanou povahou, rozumný a vyrovnaný. V kohoutku měří psi 66–72 cm a feny 64–70 cm.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.