prostě vše

top 10 zajímavostí o ČR

1. Slovo „robot“ je českého původu a nebylo by bez díla Karla Čapka – poprvé v dějinách bylo použito v roce 1920 v autorově hře R.U.R - Rossum's Universal Robots.

Karel Čapek přesto není vynálezcem tohoto slova (ačkoliv je za něj většinou mylně pokládán). Za jakých okolností slovo robot vzniklo, popsal Čapek ve své glose v Lidových novinách na Štědrý den roku 1933. Slavný spisovatel zde uvádí, že slovo „robot“ toliko pouze uvedl v život, budiž tímto tedy přiřčeno svému skutečnému původci – malíři a spisovateli, bratru Josefu Čapkovi.

2. Žádná legenda, ale historický fakt. Při stavbě Karlova mostu byla použita vajíčka.

K překvapivému výsledku dospěli loni biochemici analýzou vzorku malty odebraného při opravě starobylé památky z r. 1357. Tyto látky byly podle odborníků od dávných dob přidávány do omítek a malt pro zlepšení jejich vlastností. Kromě vajec se do malty přidávalo také mléko, mléčné produkty, klíh nebo volská krev. Podobnými přísadami stavitelé např. prodlužovali dobu, po kterou šla malta zpracovávat.

3. S dosud nejúčinnějším preparátem na léčbu nemoci AIDS přišel výzkumný tým třiasedmdesátiletého chemika Antonína Holého z Akademie věd. Profesor Holý získal v r. 2007 národní cenu Česká hlava, nejvyšší vědecké vyznamenání v zemi. Vláda ho uděluje za mimořádné celoživotní výsledky ve výzkumu. Z laboratoře prof. Holého vzešlo už několik světoznámých léků, mj. proti viru žloutenky typu B.

4. Rok 2010 je Evropským rokem kreativity a inovací. Ne každý ovšem ví, že např. kontaktní čočky pocházejí z dílny českého vynálezce – objevil je Otto Wichterle.

Prvním impulsem k práci na tomto významném objevu byl přitom vědcův náhodný rozhovor ve vlaku po cestě z Olomouce do Prahy r. 1952. Spolucestující četl odborný článek o možnostech chirurgické náhrady oka. Wichterle si uvědomil, že problém by šlo vyřešit sestrojením polymerové čočky. První kontaktní gelové čočky spatřily světlo světa v r. 1961; zajímavostí je, že k jejich výrobě vynálezce využil zařízení sestavené z obyčejné stavebnice Merkur a dynama z jízdního kola. A počátkem roku 1962 se jich ve velkém vyrábělo již na pět tisíc…

5. České tajemství pod pokličkou: remoska. Přenosnou troubu s elektrickým ohřevem ve víku vymyslel v polovině 50. let elektrotechnik Oldřich Homuta.

Tato malá trouba napůl peče a napůl dusí, šetří elektřinu, a jídlo se zespodu nepřipaluje. Remoska se dodávala na Slovensko, Polsko a Maďarsko, na konci 90. let se o ni začala zajímat Milena Grenfellová-Baines – Češka žijící od války v Anglii, a stala se dovozkyní remosky do Británie. Časopis Good Housekeeping udělil remosce v r. 2001 cenu „Vynález roku“. Remoska poté začala získávat prodejní úspěchy také v Kanadě, USA či Austrálii.

6. Zásluhou českých vědců získala světová medicína nový, revoluční prostředek pro léčbu některých zranění. Jde o náplasti a obvazy, které se v podstatě samy dezinfikují - zachycují bakterie a okamžitě je likvidují, ale lidské tkáni přitom neškodí.

Místem zrodu převratného objevu byly Univerzita Karlova a Technická univerzita v Liberci. Speciální tkanina byla vyvinuta především díky novému českému stroji na výrobu materiálu budoucnosti - nanovláken. Ta jsou 1000x tenčí než lidský vlas (jen pro představu, průměr nanovláken je výrazně menší než vlnová délka světla), a nejsou tedy vidět ani pod optickým mikroskopem. Název stroje Nanospider záhy obletěl celý svět a vyvolal v r. 2004 mimořádný rozruch – dnes patří ke stovce českých unikátů, kterými se země pyšní v zahraničí.

7. Česká republika poprvé předsedala Evropské unii po první polovinu roku 2009. ČR po 6 měsíců reprezentovala EU ve vztahu k zahraničním a k nadnárodním organizacím. Půlroční předsednictví ČR v Radě EU bylo přitom teprve druhým předsednictvím „nového“ státu Evropské unie.

8. Cestujete-li na Valašsko, zabloudíte možná do ulice J. Sousedíka ve Vsetíně. Svoje jméno nese po původci více než stovky vynálezů, z nichž celá třetina se stala světovým patentem. Kromě jiných objevů (zejména v oblasti elektrotechniky a dopravy) byl nejznámějším výtvorem Josefa Sousedíka, který byl osobním přítelem Tomáše Bati i T. G. Masaryka, patrně rychlovlak „Slovenská strela“, dosahující ve třicátých letech 20. století rekordní rychlosti 150 km/hod.

9. Pokud by se o titul největšího Čecha všech dob mohl ucházet kdokoliv, zvítězil by s velkou pravděpodobností Jára Cimrman.

V televizní anketě pořádané v Česku v r. 2005 předčila tato fiktivní postava univerzálního českého génia i takové osobnosti, jako byl Karel IV., Jan Hus či T. G. Masaryk. Pořadatelé jej ale ze seznamu nominovaných vyřadili. Dokladem českého smyslu pro humor je také fakt, že Cimrman (vynálezce, skladatel a objevitel, neexistující „rodák z Liptákova“), získal v následné petici hned 37 387 příznivců, kteří požadovali, aby byl zařazen do soutěže.

10. Cíl cestovatelů za zdravím a krásou: Česko. „Zdravotní turistika“ je fenoménem současnosti a Česká republika díky dobré reputaci svojí plastické chirurgie nezůstává pozadu. Podle žebříčku agentury Forbes se ČR nachází mezi top 10 světovými destinacemi pro zdravotní turistiku v r. 2008.

Naše země, a zejména Praha, je podle údajů agentury CzechTourism vyhledávána pro cenově dostupnou plastickou a estetickou chirurgii. Přestože u nás plastická chirurgie hraje na poli zdravotní turistiky prim, mají zahraniční pacienti zájem také o stomatologické a ortopedické výkony či o léčbu neplodnosti.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.