pojď sem !

Speciál ( doufám že se líbit bude)

 

 

                                       Speciál:

 

 

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO CHOV MORČAT :


- morčatům ´by jsme měli věnovat dostatek času

- chovat 2 nebo více samečků se nedoporučuje , protože se často kolem půl roku věku začínají prát , a to i když spolu žijí od narození

- vhodné obydlí pro morče je klec. Ta by měla být umístěna ve světlém nepřetopeném pokoji. Je třeba dbát na to, aby v pokoji nebyl průvan (na ten jsou morčata náchylná) a pokud možno ani zdroje hluku, jako např. televize, ovšem u většiny chovatelů tento faktor nezpůsobuje žádné komplikace.


POTRAVA


jak říká moje kamarádka ,, Moje morče sežere vše co je zelené a"

- Jeho potrava by měla být pestrá (hlavně v domácích podmínkách). Vhodné je krmit morče pravidelně každý den ve stejnou dobu. Obvykle se krmí dvakrát denně.


- nejdůležitější složkou je seno. Je to hlavní zdroj vlákniny (která je pro morče velmi důležitá) a zároveň si morče neustálým přežvykováním stébel obrušuje stoličky. Morče k němu musí mít přístup neustále. Velkou výhodou je, že neobsahuje tuky. Při krmení senem musí mít morče také neustálý přístup k pitné vodě. Seno by mělo být dostatečně hrubé, nejlépe sečené kosou (domácí sekačkou není vhodné, je moc jemné). Také je důležité, aby bylo v pořádku (suché, zelené a bezprašné). Nejvhodnější je luční nebo horské seno, protože obsahuje různé druhy lučních trav a bylin.

  • Další důležitou základní složkou potravy je zelenina. Každý den by mělo morče kousek čerstvé zeleniny dostat. Čerstvá potrava nesmí být podávaná příliš studená rovnou z ledničky. Morčeti můžete nabídnout téměř jakýkoli druh zeleniny či ovoce - Např.: mrkev, celer, petržel, papriky všech barev (ne pálivé), červená řepa, čerstvý fenykl, rajče, saláty, máta rolní ovesné vločky různé zeleninové natě, v malém množství salátová okurka (obsahuje příliš vody a větší množství může způsobit průjem. V malém množství květák, kapusta, kedluben, brokolice, zelí (tato zelenina nadýmá a to je opět velká zátěž na morčecí trávení). Nevhodné jsou třeba brambory, pórek, cibule a česnek!
  • - ovoce jen občas a v malém množství

    Komentáře

    Nový komentář

    Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.