Pár slov o koních

Fríský kůň

Ahoj!

Zdravím všechny u dalšího článku ze série Plemena koní. Tentokrát píši o fríském koni na přání Lucy Lupinové. Tak doufám, že článek splní její přání a že vás téma zaujme. Pojďme na to!


HISTORIE

O fríských koních se zmínil již římský historik jménem Tacitus v letech okolo 70. let př. n. l. Poznamenal však, že je toto plemeno velmi ošklivé. To se však brzy změnilo a za tisíc let už je sedlali rytíři coby krásné a reprezentativní válečné koně. Dále na přelomu 16. a 17. století byli kříženi s andaluskými a různými pouštními koňmi - což ostatně také napomohlo jejich vývinu. 


STAVBA TĚLA

Fríští koně jsou známí dobře stavěným tělem s válcovitým trupem. Také mají vysokou linii krku a hřbetu, tzv. horní profil, nižší a plošší kopyta. Typická je i dlouhá, hustá hříva, ohon a rousy na nohou.


VLASTNOSTI

Frísáci jsou známi tradičními dobrými vlastnostmi jako je vytrvalost, spolehlivost, učenlivost a síla. 



VYUŽITÍ

Ve středověku sloužilo toto plemeno jako váleční koně, později spíše jako koně kočároví, nebo do zápřehu a v zemědělství. Dnes je ceněn jako drezúrní, nebo také cirkusový kůň převážně díky svým vlastnostem.


ZAJÍMAVOSTI

  • Toto plemeno na počátku 20. století téměř vyhynulo.
  • Tradiční oblast k chovu frísáků je v severním Nizozemsku. 
  • Od roku 1986 zajišťuje spřežení Frísů rozvážku zboží ve významném londýnském obchodním domě Harrods. 


To by bylo pro dnešní článek vše, děkuji za pozornost a uvidíme se příště. Ještě bych ráda dodala, že budu moc ráda za nějaké tipy na články, nebo tak. Pokud bude mít někdo nějaký dotaz, neváhejte se ptát v komentářích, nebo soukromých zprávách. 

UPOZORNĚNÍ:

Na pátek mám pro vás připravenou takovou vícedílnou povídku ze světa koní, ale ještě nevím, jestli ji vydám. Napište mi prosím do komentářů, nebo zpráv, jestli chcete, aby na mém blogu vycházely i povídky, nebo nějaké netradiční články, a nebo máte radši klasické články. Tak uvidíme.

Mějte se! 

AryaXXX


Související obrázek


Komentáře

julie kirová(Girl´s Dream)

Ahoj, uděláš prosím článek o irském tinkerovi? děkujusmajl Jinak, nebudu ti sem psát ať vydáš nějakou povídku, kdyš ji píšeš (s úderem kopyt, myslím). Jinak povídka a i tahle série jsou super! plus+smajl

julie kirováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.