#Naty# :-*

Symboly Halloweenu

Ahoj dneska mám tady pro vás tento článek snad se bude líbit


Masky
V dávných dobách Egypťané často používali masky jako zpodobnění jejich božstva. Egyptské umění obsahovalo komplikované masky které kryly celý obličej a Egypťané věřili, že ztělesňují božstvo v lidské podobě. Masky byly známé v germánštině jako 'Grim' který byl také znám jako běžná část jmen bohů. Ve středověku křesťanská církev nošení masek zakázala a doporučila vyhnout se praktikám s nimi. Lidé však pokračovali v nošení na pohanských slavnostech, které přijali křesťané jako je například halloween a karneval.


Kočky 
Egypťané považovali kočku za posvátnou a jejich bohyně úrody považovala za matku boží všechny kočky. Ve středověku byla římská bohyně lovu Diana považována za královnu čarodějnic, kočky souvisely s čarodějnictvím a byly považovány za "mazlíčka" čarodějnic. Dnes se staly kočky jedním z populárních symbolů Halloweenu a černá kočka je často spojována s neštěstím a špatným znamením. 


Sovy
Sova zastupuje moudrou ženu z vesnice, známou jako léčitelku nebo bylinkářku jako byly například řecká bohyně moudrosti Athéna, Blodeuwedd, Lilith a Mari. Mari dokonce mohla vzít na sebe podobu sovy. Dnes jsou sovy spojovány s čarodějnicemi na Halloween.


Dýně  

je nejznámějším symbolem Halloweenu. Děti do ní za pomoci rodičů vydlabou co nejstrašidelnější obličej a dovnitř umístí svíčku. Vydlabanou oranžovou dýni známou jako Jack-o‘-lantern buď umístí před dům, nebo s ní obchází sousedy. Smyslem je vyhnat z okolí zlé duchy.

Zajímavostí je, že Skotové a Irové původně vydlabávali brukev vodnice, s dýní přišli až američtí imigranti. Oproti brukvi je dýni snazší vydlabat a výsledek je mnohem efektivnější.


Čarodějnice 

začali jako symbol Halloweenu chápat dávní Pohané. S příchodem křesťanství nicméně začaly být čarodějnice vnímány jako symbol zla.


 Duchové 

Věřilo se, že tuto noc se duše zemřelých vracejí domů. Ohně a lucerny z dýní jim měly svítit na cestu, aby mrtví předkové nezabloudili a zároveň byli střeženi.


 Oranžová a černá barva

Keltům onou magickou nocí končila světlá (letní) část roku a začínala temná (zimní) polovina. Oranžová barva symbolizuje sklizeň, černá značí temnotu a smrt.


Netopýři

Netopýři byli vždy slučováni s ďáblem a temnými silami. Bez netopýrů se neobešla řada čarodějných lektvarů, čarodějnice pak pily netopýří krev, aby mohly létat.

Oslavy Halloweenu si dnes užívají především děti, zatímco v Americe je předvečer svátku Všech svatých spjatý s koledou, u nás zdomácnělo vydlabávání dýní.


Halloweenské hry, zvyky a tradice


Trick-or-treating 

je nejznámější tradicí Halloweenu, v překladu znamená Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu. Děti ve strašidelných kostýmech obchází domy v sousedství, kdy zazvoní a poprosí majitele o koledu, nejčastěji sladkosti. Pokud odejdou s prázdnou, ztropí majiteli domku drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění, obvykle mezi 17:00 a 20:00 hodin.


Hororové historky 

jsou oblíbené u starších dětí, které si mezi sebou vypráví strašidelné příběhy. Čím strašidelnější, tím lepší. Mnoho amerických seriálů vysílá v halloweenském týdnu speciální čarodějnické epizody.


Halloweenský průvod  

má tradici ve městech, kde děti soupeří, který z nich bude mít nejoriginálnější a nejstrašidelnější masku. Mezi nejpopulárnější průvody patří newyorský The Village Halloween Parade.



Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.