Love Your Life

Cestování po světě #6 - Ekvádor

Bonjour!

Jelikož se léto blíží, rozhodla jsem se pozvat vás do Ekvádoru. Prendre plaisir!

Vlajka:


Poloha:


Hlavní město: Quito
Největší město: Guayaquil
Úřední jazyky: Španělština
Státní zřízení: Prezidentská republika
Počet obyvatel: 16,3 milionu (2016)
Mena: Americký dolar (USD)
Vznik: 16. února 1840

Ekvádor, dlouhý název Ekvádorská republika, je stát v Jižní Americe. Leží na severozápadě a jeho západní pobřeží omývá Tichý oceán. Ekvádor hraničí s Kolumbií a Peru. Jeho součástí je i známé souostroví Galapágy.


Politika
Politika v Ekvádoru se uplatňuje v rámci prezidentského systému zastupujícího demokratickou republiku. Existuje i předseda vlády a pluralitní systém stran. Výkonnou moc představuje vláda. Legislativní moc je svěřena tak vládě, jakož i Národnímu kongresu Ekvádoru. Soudnictví je nezávislé na výkonné moci a zákonodárného sboru.

Geografie
Ekvádor má tři hlavní zeměpisné oblasti, plus jednu ostrovní v Tichém oceánu.

1. Costa ("pobřeží") sestává z nízko položeného pobřežního pásu ležícího na západě země. Jde o pobřeží Pacifiku.
2. Sierra ("vrchy") sestávají z vysokohorského vertikálního pásu probíhajícího středem země.
3. Oriente ("východ") sestává z oblasti amazonského deštného pralesa ve východní části země, představující cosi méně než polovinu plochy celé země, ačkoli tam žije méně než 5% obyvatelstva.
4. Region insular ("ostrovní region") jsou oblast sestávající ze souostroví Galapágy, asi 1000 km západně od pevniny v Tichém oceánu.



Hospodářství
Ekvádor má významné zdroje ropy a bohaté zemědělské oblasti. Země vyváží hlavně výrobky jako olej, banány, a krevety. Průmysl je v převážné míře zaměřený na služby pro domácí trh. Zhoršující se hospodářská výkonnost v letech 1997-98 vyústila do vážné hospodářské a finanční krize v roce 1999. Krizi předcházel prudký propad cen ropy a nestabilita mezinárodních trhů. Tyto faktory popisují neudržitelnou směs politiky ekvádorské vlády.

Dne 9. ledna 2000 administrativa prezidenta Jamila Mahuada oznámila svůj úmysl přijmout americký dolar jako oficiální měnu Ekvádoru, aby se vyrovnala s pokračující hospodářskou krizí.



Obyvatelství
Obyvatelstvo Ekvádoru je etnicky značně smíšené. Největší etnickou skupinu představují mestici, míšenci potomků španělských kolonistů a domorodých Američanů, kteří dosahují více než 65% obyvatelstva. Domorodí Američané jsou druhou nejpočetnější skupinou a tvoří přibližně čtvrtinu obyvatelstva - okolo 25%.

Sport
Nejlidovějším sportem v Ekvádoru je tak jako ve většině jihoamerických zemí fotbal. Ten je populární pro masovou účast. Projevuje se značný zájem o tenis ve střední a vyšší vrstvě ekvádorské společnosti a několik ekvádorských profesionálních hráčů dosáhlo mezinárodního ohlasu, včetně jmen jako Francisco Segura či Andrés Gómez. Basketbal má také velkou popularitu, jakož i Ecuavolley, variace volejbalu pro tři hráče. Býčí zápasy se praktikují na profesionální úrovni pouze v Quitu, během výročních slavností na památku založení města Španěly, ačkoli nekrvavá forma tohoto sportu se praktikuje v mnoha venkovských oblastech během místních slavností.


Kuchyně
Kuchyně je v Ekvádoru velmi různorodá a mění se s nadmořskou výškou spolu s podmínkami pro zemědělství. Cuy (pečené morče domácí) je populární v horských oblastech. Existuje celá paleta čerstvého ovoce, zejména v nižších polohách. Mořské plody jsou populární na pobřeží, především corvina a garnáty. I krevety jsou velmi populární. Strava nabízena na ulicích v Ekvádoru jsou brambory s opékaným vepřovým masem. Fanesca je jídlo známé v Ekvádoru, je to čočková polévka se sušenou treskou, mlékem a četnými druhy fazolí.


Takže doufám, že se vám ČLÁNEK líbil a budu ráda za každé plus ^^

Au revoir
Clairie

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.