Koňské závody
Hra - Koňské závody
Video se načítá
Pes Bolt
Hra - Pes Bolt
Video se načítá
Theme Hotel
Hra - Theme Hotel
Video se načítá
Music Festival Clawdeen Wolf
Hra - Music Festival Clawdeen Wolf
Video se načítá
Plumet
Hra - Plumet
Video se načítá
Jewel City
Hra - Jewel City
Video se načítá
Plants vs Zombies
Hra - Plants vs Zombies
Video se načítá
Run Ram Run
Hra - Run Ram Run
Video se načítá
Air Element
Hra - Air Element
Video se načítá
Nefera de Nile
Hra - Nefera de Nile
Video se načítá
 

Life with Terka:D

Význam jmen 2

Význam jména Marta

středa 29. července

Ženské křestní jméno s biblickým významem. Pochází ze starého aramejského slova "márathá", tedy hospodyně, paní, paní domu. Někdy také používáme při jeho výkladu přenesený význam pečlivá. Domácí podoby: Martička, Martuška, Marťa, Martinka.

Nositelky tohoto jména mívají typicky ženské vlastnosti i vzhled. Většinou se vdávají brzy, ale protože vyzrávají poměrně pozdě, jejich manželství často skončí krachem. To jim ale nebrání v tom, aby vpluly do manželského přístavu znovu, tentokrát s daleko větší nadějí, že se to konečně povede. Obvykle nedosahují nějakých výraznějších životních úspěchů, za to ale vedou klidný a spokojený život, což jí mnozí mohou jen tiše závidět. Nejvíc se uplatní tam, kde mohou spolupracovat s týmem dalších lidí.


Význam jména Jana

neděle 24. května

Ženská varianta oblíbeného mužského jména Jan. Pochází z hebrejského "Jochanán", které znamená Bůh je milostivý či Hospodin je milostivý. Patří k nejpoužívanějším ženským jménům v ČR, již řadu let se drží na čestném druhém místě. Domácí podoby: Janka, Janča, Janina, Jaňule, Honzík, Janinka, Janička.

Uživatelka tohoto jména většinou bývá dobrou hospodyní, manželkou a matkou. Narodí-li se však ve znamení Berana nebo Štíra, mívá velké ambice a jde si za svým cílem bez ohledu na ostatní. Ze všeho nejvíc nesnáší nespravedlnost, vášnivě chrání práva slabších. Měla by si dávat pozor na sklony k tvrdohlavosti, které jí mohou značně zkomplikovat život. Není příliš individuálním hráčem, její schopnosti mnohem lépe vyniknou při týmové spolupráci.


Význam jména Hana

sobota 15. srpna

Ženské křestní jméno hebrejského původu. Vzniklo ze jména Jochanán (Bůh je milostivý), které je složeninou vytvořenou ze slov "jahve" - Bůh a "channáh" - milost. Může ovšem pocházet i z arabských zemí, kde slovo "hana" znamená blažená nebo šťastná. U nás se těšilo největší oblibě ve 20. století. Domácí podoby: Hanka, Hanička, Háňa, Hanči, Haňule, Hanuška, Haňulka, Hanýška.

V mládí miluje muže, ráda je svádí a pokouší. Navenek společenská bytost, ale v nitru těžká introvertka, která se nehodlá jen tak před někým odhalovat. Rychle se rozhoduje a často svých neuvážených rozhodnutí lituje, ale někdy už bývá pozdě na nápravu. Většinou si vybírá profese, v nichž může pracovat s lidmi. Nejlépe proplouvá životem ve vodních znameních.


Význam jména Beáta

neděle 25. října

Ženské křestní jméno latinského, potažmo italského původu. Slovo "beata" znamená šťastná nebo blažená, v italštině pak požehnaná. V ČR se vyskytuje poměrně zřídka. Domácí podoby: Bea, Beátka, Atka, Betka, Betulka.

Této dámě nechybí dostatek energie, aby se dokázala úspěšně poprat se životem. Její krása, něha a moudrost ji předurčují k tomu, aby se stala úspěšnou osobností. Muži na ní ocení zejména její sexappeal, který si uchovává až do pozdního věku. Přestože nemá o nápadníky nouzi, někdy se neumí rozhodnout, který z nich je pro ni ten pravý. Občas sáhne při své volbě vedle a musí si to celé ještě jednou zopakovat. To pravé štěstí na ni čeká za rohem, ovšem k tomu, aby jej získala, je zapotřebí projevit trochu víc odvahy.


Význam jména Veronika

sobota 7. února

Ženské křestní jméno řeckého původu. Vytvořilo se ze jména Bereniké či Phereniké, které se skládá ze slov "ferein" (nést) a "niké" (vítězství). Vykládáme jako žena, která přináší vítězství. Jeho význam však může také vycházet ze slovního spojení "vere iconica", kdy "verus" znamená pravý a "eikón" obraz. U nás už řadu let velmi oblíbené. Domácí podoby: Verča, Veru, Verka, Veruna, Verunka, Veronička, Niki, Nika.

Dáma, z níž vždy vyzařuje zvláštní charisma. Muži se za ní táhnou bez ohledu na to, kolik listů v kalendáři už otočila. Ve společnosti na sebe okamžitě strhne pozornost, aniž by o to nějak zvlášť usilovala. Málokdy však bývá namyšlená, naopak ochotně a soucitně pomáhá těm, kteří neměli v životě moc štěstí.


Význam jména Miriam

čtvrtek 5. listopadu

Ženské křestní jméno, které známe již z Bible. Podle nejčastější teorie pochází z egyptského spojení "merit amm", tedy milovaná Bohem. Další možnosti výkladu se opírají o aramejské slovo "marjem" (kapka moře) nebo o hebrejské "mara" (krásná či hořká). U nás se příliš nerozšířilo. Domácí podoby: Miriamka, Miruška, Ria, Mirinka. Miri.

Vyrovnaná žena, která přichází na svět s šancí prožít velmi spokojený život. Neustále se snaží vzdělávat, přičemž nachází nové oblasti, v nichž se může dále zdokonalovat. Je nesmírně citlivá a empatická, trpělivě naslouchá druhých a pomáhá jim hledat řešení jejich problémů. Rodinu zakládá poměrně brzy a je pro ni vším, velkou část svého života věnuje zvelebování svého domácího hnízda.


Význam jména Marie

sobota 12. září

Ženské křestní jméno hebrejského původu, jehož význam nebyl nikdy zcela objasněn. Může pocházet z hebrejského, respektive egyptského Mirjam (merit amm), což znamená milovaná Bohem. Další význam vychází ze slova "mara", které z hebrejštiny překládáme jako hořká či drsná, ale ze sanskrtu jako ničitel. Dále se mohlo vyvinout z aramejského Marjam, což se dá vyložit jako krásná nebo kapka moře. Na žebříčku nejčastěji užívaných jmen v ČR zaujímá první místo, v posledních letech jeho obliba klesá. Domácí podoby: Majka, Maruška, Mařka, Maruna, Mařenka, Mája.

Rázná žena s vysokou inteligencí, které zároveň nechybí cit. Dokáže navigovat rodinnou bárku i v rozbouřeném oceánu. Pro svoje potomky umí vytvořit klidný přístav ve světě chaosu.


Význam jména Jiřina

neděle 15. února

Ženské křestní jméno pravděpodobně řeckého původu. Jedná se o ženský protějšek jména Jiří. Podle nejčastěji zmiňované teorie pochází ze slova "géorgos", tedy zemědělec nebo rolník. Jiný výklad ovšem uvádí, že souvisí především s ruským výrazem "jurkaja" (hbitá, mrštná). V minulosti velmi rozšířené, v současnosti se počet jeho nositelek rapidně zmenšuje. Domácí podoby: Jiřka, Jířa, Jiřinka, Jirča, Jiruška.

Ačkoli voní pozdním létem a evokuje v nás představu pestrobarevného záhonu rozkvetlých jiřin, příliš mnoho štěstí své nositelce nepřinese. Měla by se připravit na to, že její život bude plný roztodivných zvratů, které ji často dostanou do zajímavých situací. Pokud se naučí zklidnit své nitro, bude vše zvládat mnohem lépe.


Význam jména Věra

čtvrtek 8. října

Ženské křestní jméno slovanského původu. Pochází ze slova "víra". Také se může jednat o domácí podobu jména Věroslava. Mezi českými ženami jeho uživatelek postupně ubývá. Existuje nespočet domácích variant: Věrka, Věruš, Věruška, Věrča, Věrunka, Věruna, Vera.

Svojí neústupností si způsobuje v životě řadu zbytečných problémů. Pokud si jednou na něco či na někoho vytvoří názor, jen velmi obtížně dokáže přijmout pohled někoho jiného, i když je mnohem lepší než ten její. Bude-li na sobě tvrdě pracovat, může dosáhnout štěstí a vnitřní spokojenosti, v opačném případě to ale nebude mít na světě příliš jednoduché. V partnerství dokáže udržovat stabilitu, svému protějšku dává jednoznačně najevo, že se na ni může spolehnout za všech okolností.


Význam jména Eva

čtvrtek 24. prosince

Ženské křestní jméno hebrejského původu. Zatímco Adam byl prvním člověkem na Zemi, Eva byla první ženou. Význam jejího jména vychází ze slova "chawwá", čili živá a vykládáme jako životadárná nebo matka života. Ačkoli se stále drží mezi pěti nejvíce používanými jmény v ČR, počet jeho uživatelek rok od roku klesá. Domácí podoby: Evka, Evička, Evina, Evča, Evík, Evule, Evulka.

Jako dítě bývá poměrně veselá, ale v dospělosti se bohužel potýká s citovou i emoční nevyrovnaností. Někdy má pocit, že se nevyzná ani sama v sobě, natož tak v ostatních lidech. V žádném případě není tak citově chladná, jak se tváří na první pohled. Jenom zkrátka nedává své city veřejně na odiv, je dosti zranitelná a rozhodně netouží po tom, aby jí někdo ublížil.


Význam jména Šarlota

úterý 27. října

Ženské křestní jméno, které se k nám dostalo z francouzštiny. Má i svůj počeštěný ekvivalent, a sice Karla. Obě jména mají shodný význam, vykládáme je jako vzácná paní, královna, vládkyně nebo svobodná žena. V posledních letech se u nás dostává do módy. Domácí podoby: Charlie, Šarlotka, Lota, Loty, Lotka, Šarla, Šarlinka.

Velmi inteligentní dívka či žena, která má před sebou velkou budoucnost. Se svým logickým uvažováním a schopností rychle chápat souvislosti se uplatní v jakémkoli oboru, kde si může vybudovat skvělou kariéru. Všechno jí však půjde ještě lépe a rychleji, pokud bude mít za sebou někoho, kdo ji stoprocentně podpoří. Je velmi zvědavá a občas ráda strká nos do cizích záležitostí.


Význam jména Simona

sobota 12. prosince

Ženské křestní jméno hebrejského původu. Pochází ze slova "šama(h)", čili slyšet, které je základem jmen Šimhón nebo Šamahúna. Znamená slyšící nebo naslouchající. Do českého jmenného kalendáře se zřejmě dostalo z francouzštiny. V ČR běžně používané. Domácí podoby: Simča, Simka, Simonka, Simi, Sima, Simuška.

Materialisticky založená žena či dívka s hezkou tvářičkou. Venuše jí dává do vínku něžnou ženskost, s níž umí zapůsobit na opačné pohlaví. V životě se může dostat daleko, nejprve by si ale měla vybudovat uspokojivou kariéru a teprve potom se zaměřit na rodinu, jinak nebude příliš šťastná. Osud jí obdaří řadou zásadních změn, s nimiž se ve většině případů zdárně vyrovnává a přijímá je jako nedílnou součást své životní cesty.



Význam jména Andrea

sobota 26. září

Ženské křestní jméno řeckého původu. Stejně jako jeho mužská varianta Andrej vychází z řeckého jména Andreas. Významově můžeme vyložit jako statečná, bojovná nebo odvážná. U nás poměrně rozšířené. Domácí podoby: Andy, Anďa. Andrejka, Ajka, Ája, Andruška.

Žena s osobitou přitažlivou tváří, která si musí všechno v životě zasloužit. Může dosáhnout významného úspěchu, nebude to ale bez práce. Životní bloky dokáže odbourat pozitivním přístupem ke všemu, co ji na světě potká. Většinou absolvuje několik problémových vztahů, než se jí podaří zakotvit v partnerství s tou pravou osobou. Někdy ovšem tolik štěstí nemá a pak zůstává sama. Vybírá si takové přátele, kteří respektují její životní prostor a vědí, že občas potřebuje samotu.


Význam jména Valérie

sobota 18. dubna

Ženské křestní jméno pocházející z latiny. Nejčastěji bývá spojováno se jmény Valentinus a Valerius, která vznikla ze slova "valens", tedy silný. Jazykovědci vykládají toto jméno jako silná nebo něco platná. U nás bohužel příliš rozšířeno není. Domácí podoby: Valka, Valina, Valuška, Vali, Valinka, Valerka.

Optimistická a veselá žena, za jejím na první pohled bezstarostným čelem se ale skrývá ráznost a touha po vítězství. Nechybí jí notná dávka inteligence, ostatně není divu, když jí vládne Merkur. Většinou se jí v životě podaří vše, nač sáhne, někdy jí ale mohou ztížit cestu špatné vibrace jejího příjmení. I přes svoje značně razantní vystupování bývá citlivá a empatická. Potřebujete-li pomoc, s laskavým úsměvem pro vás udělá i nemožné.


Význam jména Pavlína

pondělí 31. srpna

Ženské křestní jméno původem z latiny. Jeho význam je stejný jako v případě jmen Pavel nebo Pavla. Významově vychází ze slova "paulus" čili drobný, malý nebo skromný. U nás běžně používáno. Domácí podoby: Pavlínka, Pavlička, Pavluška, Pája, Pájuška, Pájinka.

Nechcete-li se dívat, jak se vaše dcera trápí, toto jméno jí rozhodně nedávejte. Celý život bude toužit po štěstí, to jí ale může tak trochu unikat mezi prsty. Může být poměrně náladová, někdy se projevuje vůči ostatním docela tvrdě, při tom ale není zlá, jen permanentně nešťastná. Umí však být také velmi obětavá a ráda pomáhá ostatním. Dosáhne-li určité míry životní vyrovnanosti, dokáže se dostat v životě hodně vysoko, přičemž ochutná i příchuť světské slávy.


Význam jména Petra

pondělí 17. srpna

Ženské křestní jméno řeckého původu, které stejně jako jeho mužský protějšek vychází ze slova "pétrá", tedy skála. Významově vykládáme jako tvrdá, neoblomná nebo pevná jako skála. Je velmi oblíbené, momentálně bychom u nás našli více než 100000 jeho uživatelek. Domácí podoby: Petruška, Péťa, Peťka, Peťula, Peťulka, Petrunka, Petruše.

Ambiciózní žena, která by ráda v životě něčeho dosáhla. Se svojí přirozenou inteligencí by s tím neměla mít větší potíže. Nejvíce úspěchů ji čeká v případě, že narodila v ohnivých znameních, jinak by se měla připravit na to, že bude pracovat spíš pro druhé než sama pro sebe. Po celý život si lépe rozumí s muži, se ženami mívá většinou velmi vypjaté vztahy. Občas projevuje tendenci upadat do různých extrémů.


Význam jména Dana

pátek 11. prosince

Ženské křestní jméno hebrejského původu. Významově se pojí se slovem "dán", což znamená rozsoudit nebo soudit. Vykládáme jako spravedlivá či soudkyně. Je oblíbené nejenom u nás, ale i v cizině. Domácí podoby: Danka, Danuš, Danuška, Danule, Danula, Danulka.

Žena, která dobře ví, že v životě nejsou důležité jenom materiální statky. Umí propojit hmotnou sféru s duchovním pohledem na svět a díky tomu dosahuje na své životní cestě harmonie, o níž se ostatním ani nesnilo. Často bývá hluboce věřící, což jí umožňuje přijímat rány osudu se stoickým klidem. Velmi dobře chápe, že nic není náhoda a všechny nepříjemnosti bere jako příležitost k poučení. Potřebujete-li s někým probrat, jakým směrem se vydat, nenajdete lepšího posluchače a rádce.


Jestli jste svoje jméno nenašli ani tady tak to napište do komentů a já dám dalšídíl


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.