Koně,koně a zaseti koně

Irský Tinker

Irský cob (čti kob), nebo také Irský tinker je plemeno koní, známé díky své husté hřívě, rousům a ocasu.Také by správný Irský cob měl mít vousy na bradě které by se mu neměly stříhat.

O vznik se zasloužili především kočovní cikáni již ve středověku. Název Irský tinker vznikl z názvu povolání většiny romů - drátenictví. Kob vznikal křížením Clydesalských koní, Felllského a Dalleského ponyho, někdy i welsh-cobů (velšských koní/poníků), výjimečně Shirských koní.

Koně s nestálým, flekatým zbarvením byli bez výjimky opomíjeni, šlechtitelé se jich rádi zbavovali, což bylo pro Evropany vítaným jevem. Kočovníci vynikali citem pro šlechtění a velmi rychle se učili. Kočovný život cikánů vytřídil ty nejodolnější jedince, kterým postačila jen velmi chudá pastva. Při svém putování měli cikáni možnost své klisny připouštět čistokrevnými hřebci (dělo se tak tajně, obvykle v noci).

Vzhled

Hlava je středně dlouhá a rovná, krk bývá silný a vysoko nasazený. Irští tinkeři dosahují kohoutkové výšky kolem 140 cm. Irské coby poznáte díky husté hřívě, rousům vyrůstajícím již od kolene,vousům na bradě,a také hustému a dlouhému ocasu. Irští kobové se chovají ve dvou barevných variacích: skewbaldi = hnědobílé, a piebaldi = černobílé.Někdy také bývají skoro bílí jen s malou skvrnkou např.na boku (případ: Cobská klisna Meadows Bee) nebo černohnědí s bílou lysinkou/ponožkami.

Charakteristika

Irští cobové jsou velmi dobromyslní a rozvážní.Hříbata bývají velmi hravá a často zlobivá.(příklad:čistíte matku a hříbě Vám začne cumlat triko.Oženete se po něm například hřbílkem nebo háčkem na kopyta.Ono uskočí,odfrkne si a za 10 sekund ho máte na triku zas).Cobové milují vodní prostředí ale když po nich chcete,aby prošli blátivou louží tak se na Vás podívají s výrazem:To jako myslíš vážně?Zbláznil/a ses?Do tohodle mám jít???

                                                                                                                                           

                                                                                                            


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.