Create a Cat
Hra - Create a Cat
Video se načítá
Lagoona Blue Hairstyles
Hra - Lagoona Blue Hairstyles
Video se načítá
Elsa Drum Lesson
Hra - Elsa Drum Lesson
Video se načítá
Oggy Moshi
Hra - Oggy Moshi
Video se načítá
 

Kiwča :D

Kam na dovolenou?

Čahojda Ňafíci♥

Na podzim a zimu bývají zlevněné letenky na dovolenou! A nejen letenky, ale i zájezdy busem :) No a myslím, že nikomu z nás by nevadilo, si ve škole udělat trochu volna :) 

Proto jsem vám vypsala moje tipy na dovolenou, kde jsem byla a kam bych chtěla a něco o nich :) 

(Když tam bude napsané "Něco více o (dané město)" tak to bude nějaká zajímavost :) Jazyky píšu úřední!)

Jdeme na to!

Řecko

V řecku jsem byla, konkrétně na ostrově Korfu a chtěla bych znovu :)

Nejčastěji se jezdí na ostrovy: Korfu, Kréta...

Hlavní město- Athény

Měna: Euro

Počet obyvatel: 10,768,477

Jazyk: Řečtina (Ano se řekne řecky Ne :D To si pamatuju ještě ze 6 let kdy jsme tam byli) 

Prezident: Prokopis Pavlopulos

Něco více o Řecku: 

Upřímně... Miluju nejvíce řeckou kuchyni♥ Řecká kuchyně patří pod typickou středomořskou kuchyni. Obecně je velmi zdravá, Řekové konzumují velké množství olivového oleje, který je základem skoro každého jídla. Okolo 50 % řeckého území je pokryto lesy s bohatě rozličnou vegetací, která se rozpíná od horských jehličnanů až k přímořskému typu vegetace. Řecké lesy jsou domovem posledním hnědým medvědům a rysům ve východní Evropě stejně jako dalším druhům, jakými jsou mimo jiné například vlci, srnci, divoké kozy, lišky a divoká prasata. V moři kolem Řecka žijí tuleni, mořské želvy, žraloci, delfíni i krakatice. 

Chorvatsko

Kdo kdy nebyl v Chorvatsku? Myslím, že tam byli všichni :) A kdo ne, měl by se tam juknout :) 

V Chorvatsku jsme byli asi dvakrát třikrát. Klidně bych jela znovu :) Myslím, že jsme byli ve Splitu a dál nevím. 

Hlavní město: Záhřeb

Měna: Kuna

Počet obyvatel: 4 290 612

Jazyk: Chorvatština 

Prezident: Kolinda Grabarová Kitarovićová

Něco více o Chorvatsku:

Jadranské moře nabízí spoustu možností pro potápěče. V Chorvatsku se aktuálně nachází 278 potápěčských lokalit a více než 140 potápěčských center. Potápění v Chorvatsku je regulováno Chorvatskou asociací pro potápění. Nejvyznámnější potápěčské lokality jsou: Kampanel, ostrov Jabuka, ostrov Vis, Rogoznica nebo ostrov Male Srakane, kde je i vrak lodi Baron Gautsch. Průměrná cena za jeden ponor zorganizovaný pomocí potápěčského centra se v roce 2016 pohybovala okolo 450 kun. Je přísně zakázáno se potápět v národních parcích Brijuni a Krka. 

USA

Myslím, že hodně (mladých) lidí by chtělo do USA :) A proč taky ne? Já bych se tam taky někdy chtěla podívat :) 

USA- je zkratka pro Spojené státy americké :) Takto se to správně píše :D

Hlavní město: Washington D.C. :) Není to New York, ten je nejlidnatější :) 

Měna: americký dolar

Počet obyvatel: 326 625 791

Jazyk: formálně není,ale definitivně asi angličtina, dále především: španělština, u původního obyvatelstva indiánské jazyky, u větších menšin místně i jiné jazyky.

Prezident: Donald Trump

Něco více o USA: 

V USA je kriminalita relativně vyšší než v Evropě (v roce 2013 bylo 4,3 vraždy na 100 000 obyvatel za rok), velmi se ale liší dle státu a města. Nebezpečná jsou zejména ghetta obývaná městkou chudinou. Město s nejvyšší mírou kriminality je Detroit, kde je ukazatel vražd na zhruba desetinásobku amerického průměru.


Anglie

To je podobné jako USA :) Hodně lidí tam chce :) Hlavně do Londýna :) A já taky :) 

Hlavní město: Londýn 

Měna: Britská libra (známá také jako Libra šterlinků)

Počet obyvatel: 53 012 456

Jazyk: angličtina, kornština (regionální)

Královna-Místo prezidenta: Alžběta II.

Něco více o Anglii:

Anglie a Velká Británie má jinou vlajku :) Na obrázku je vlajka Anglie samostatné :) Anglie zahrnuje centrální a jižní dvě třetiny ostrova Velká Británie a několik přilehlých ostrovů, z nichž největší je ostrov Wight. Na severu hraničí se Skotskem, na západě s Walesem. Je blíž kontinentální Evropě než kterákoliv jiná část Británie. Od Francie ji odděluje jen 38 km široká mořská úžina. V Anglii převažují nížiny, na severu je pak hornatější s řetězem nízkých hor, Pennines, rozdělující severní a střední Anglii na východní a západní část. Západně od těchto hor se nachází oblast Lake District se stejnojmenným národním parkem a také s nejvyšší horou Anglie Scafell Pike. Východně se rozkládá plochá, nížinatá bažinatá krajina, která byla z velké části vysušena pro zemědělské využití. Yorkshirská Ouse, Tyne, Mersey, Dee, Avona. Nejdelší anglickou řekou je Severn, Temže je druhá a Trent třetí. Jsou to zároveň tři nejdelší řeky ve Spojeném království.


Česko a Slovensko

Každý Čech by se měl podívat na Slovensko a každý Slovák do Česka :) Jsme přeci bratři a sestry :) Když se v cizině zeptáte na Českou republiku nebo Slovensko nikdo to nezná. Většinou ti lidé znají Česko-Slovensko :) Já bych se třeba na Slovensko podívat chtěla.

Česká republika:

Hlavní město: Praha

Měna: Koruna česká

Počet obyvatel: 10 578 820

Jazyk: Čeština

Prezident: Miloš Zeman (Ale ne nadlouho :D Teda pokud ho nezvolí znova, že jo :D)

Něco více o Česku:

Skládá se ze 3. historických zemí- Čechy, Morava, Slezsko. Držíme několik světových rekordů a jsme známí jako pivaři :D Dělíme se na 14 krajů... A "hlavní město" Moravy je Brno a Slezska Ostrava :) No a co dál.... Jsme národ pejskařů to taky :) Česká kuchyně je ovlivněna polohou Česka v průsečíku západních a východních vlivů. Půldruhého století ovlivňovala a byla ovlivňována kuchyní kulturně i jazykově blízkého Slovenska, ale mnohem déle trvala interakce s německou (zejména pak bavorskou) a rakouskou kuchyní, od kterých různé pokrmy přijímala (vídeňský řízek, vepřo-knedlo-zelo, bramboračka, štrůdl), ale také tyto kuchyně naopak inspirovala (povidla, koláče, svíčková).

Slovenská republika: 

Hlavní město: Bratislava

Měna: Euro

Počet obyvatel: 5 421 352

Jazyk: Slovenština 

Prezident: Andrej Kiska

Něco více o Slovensku: 

Slovensko má 8 krajů :) (Snad :D). 

Povinná, původně 6letá (to už bych měla za sebou :O :D) školní docházka byla na území dnešního Slovenska zavedena v roce 1868. Od roku 1922 byla 8letá, později v průběhu éry socialismu rozšířena na 10letou povinnou školní docházku, kterou mohou žáci absolvovat na základních a středních školách, respektive na 8letých gymnáziích. Negramotnost obyvatelstva se pohybuje okolo 0,6 % populace nad 15 let. Nacházejí se zde státní, církevní i soukromé školy. Vzdělávaní je poskytované i v jazycích národnostních menšin. Základní školu navštěvují děti ve věku 6 až 14 (či 7 až 15) let.


Dále bych chtěla třeba na Kanáry, do Itálie,... Ale o tom kdyžtak příště :) 

Děkuji za přečtení, případná + a hezké komentáře.... 

Zatím papa Ňafíci♥

BTW: Moc děkuji za 28.místo v síni slávy-kategorie spisovatel♥!!!!! :) 

A ještě mám nový blog tak budu ráda když se kouknete :) 

Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Došli pluská, si konečne normálny Čech, čo nehádže Slovákov do hnoja. Lebo ja som sa stretla zatiaľ len s takými, ja neviem, čo je to dobrý Čech. Ja som o takom zatiaľ ani nevedela.

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

black panther(Letopisy Narnie ♥)

gogik01: *ano, vůbec to tady nepatří!*
Podle tvé profilovky hraješ tfm smajl To stačilo před cca měsícem rozkliknout café ... Je mi těch lidí co nenávidí slováky líto (wow... to byla ironie) smajl Super článek smajlsmajl

black pantherTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Locika11(Knížko - maniaci)

Já jsem nikdy v Chorvatsku nebyla a ani tam nechci smajl
Jinak, já jsem byla v Řecku, Turecku, Slovensku, Německu, Itálii, Španělsku a chtěla bych do Kanady, USA, Finska, Anglie (tam se možná dostanu se školou) a Francie.

Locika11To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

gogik01(Pro ukecané lidi)

Locika11: To se máš! Já byla asi 2x v Chorvatsku když jsem byla malá a naposledy v šesti (před šesti lety smajl) byla v Řecku a jinak už do zahraničí nejezdíme... Nemáme na to prachy smajl Nejezdíme ani po Česku moc na dovolenousmajl Ale já si zvykla a chodím na příměstské táborysmajl

gogik01To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.