KagamineRinCZ

Vaření pro začátečníky - manuál

Vítejte v mé skromné kuchyni plné neuklizeného nádobí! Dnes jsem tu hlavně pro ty, kteří se chtějí začít učit vařit, tak, dámy, popř i pánové, popadněme vařečky, hrnce a pánvičky a pořádně praštěme naše nepřát...ehm, jdeme vařit XD 

  

Dnes se budeme učit naprosté základy. Začneme s tím, jak vařit přílohy. I u příloh můžete dát prostor své fantazii a všelijak si je dochutit, dnes ale začneme zlehka a naučíme se základ. 

PŘÍLOHY

Velice jednoduché. Pokud neděláte bramborovou kaši a slupka vám nevadí, loupat je nemusíte. Prostě je nakrájíte na požadované kousky a dáte do vody. Vodu osolíte, pokud solíte, pokud ne, tak přidáte kmín, sušený česnek a majoránku. Můžete i bazalku. Brambory budou za cca 15-20 minut. Kontrolovat je můžete tak, že do nich píchnete vidličkou. Až jsou hotové, vypnete sporák.

S rýží a těstovinami je to v podstatě to samé. Pokud je rýže v pytlíku, nechte jí v něm, pokud ne, propláchněte jí vodou. A přidejte pro chuť kousek bujonu To samé těstoviny. Pak je dejte vařit do vody, nezapomeňte na hrnec :D A opět přidejte (sůl), kmín, sušený česnek, majoránku nebo bazalku, a do rýže doporučuji dát trošku kari nebo kurkumy. Těstoviny to samé. A platí to i v případě bulguru nebo pohanky. 

MASO

Pokud jíte maso ( pro milovníky tofu a tempehu udělám klidně další článek, pak ho opět můžete uvařit. S kuřetem je to jednoduché, nakrájené maso stačí s kořením hodit do hrnce a počkat, než se uvaří. Hovězí a vepřové se vaří jen trochu déle. Maso můžete stejně tak nakořeněné a třeba promnuté s troškou oleje hodit na pečicí papír do trouby nebo na pánev. Tam opravdu doporučuji přidat trošku oleje. Pak jen mírně podlévat vodou. že je hotové poznáte tak, že ho rozkrojíte, a bude hotové i vevnitř. 

ZÁKLADNÍ PIŠKOT

A dezert na závěr, korpus na dort. Základní piškot, který můžete použít na korpus téměř jakéhokoli dortu.

Potřebovat budete hladkou mouku, prášek do pečiva, vejce, cukr, med nebo nějaké sladidlo, trošku mléka ) klidně rostlinného, pokud tu máme alergiky) a trošku nějakého tuku, lžíci oleje nebo trochu másla. Bílky vyšleháte s cukrem nebo sladidlem a špetkou soli, aby držely. Pak smícháte mouku, mléko, prášek do pečiva, slazení a máslo nebo olej a žloutky, a bílky přidáte a zašleháte nakonec. Pak těsto dáte do vymazané formy a dáte péct do trouby. Kontrolu opět provádějte menší vidličkou nebo špejlí. Když se těsto nelepí na špejli a jde ho propíchnout, korpus bude hotový.


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.