Barbie Style Quiz
Hra - Barbie Style Quiz
Video se načítá
Chain Reaction
Hra - Chain Reaction
Video se načítá
Lisa Simpson Saw Game
Hra - Lisa Simpson Saw Game
Video se načítá
Polly Cool Hairstyle
Hra - Polly Cool Hairstyle
Video se načítá
Monkey Go Happy 2
Hra - Monkey Go Happy 2
Video se načítá
My Little Pony Princess Luna
Hra - My Little Pony Princess Luna
Video se načítá
Bubbly Bubble
Hra - Bubbly Bubble
Video se načítá
Justin Bieber Deface
Hra - Justin Bieber Deface
Video se načítá
Lucy Hale Make Up
Hra - Lucy Hale Make Up
Video se načítá
 

Já blogerka

Českomoravský belgik

Původ a historie

Českomoravský belgický kůň je plemeno šlechtěné v Čechách a na Moravě z dovezených koní zhruba od roku 1880. Základ chovu pochází z mohutných belgických koní přivezených v závěru 19. a na začátku 20. století. Od třicátých let minulého století dovoz ustal a chladnokrevný kůň byl šlechtěn z vlastních zdrojů. V domácích podmínkách došlo ke změnám tělesné stavby, přimísily se také geny koní norických. Vznikl „český chladnokrevník", na Moravě „moravský chladnokrevník" s větší ušlechtilostí a lepší harmonií tělesné stavby. Oba typy se, při ustanovení plemenné knihy pro českomoravského belgického koně, spojily.
Chov ČMB v současnosti
Českomoravský Belgik je nejstarším plemenem u nás chovaným v takovém množství bez významného použití cizích plemen více jak 70 let. Nyní záleží na chovatelích, zda pro příští generace uchovají tyto koně takové, jaké je převzali od svých předků. Právě mezi nimi však stále zůstává o ČMB velký zájem i přesto, že v hlavní plemenné knize je v současné době pouze 160 chovných klisen. Plemennou knihu vede od roku 1995 Asociace svazů chovatelů koní České republiky.
Plemenné znaky
Průměrné tělesné rozměry koní v současné populaci ČMB:
U hřebců - 162, 202 a 24,5 cm (výška v kohoutku, obvod hrudy, obvod holeně).
U klisen - 159, 203 a 23 cm.
V populaci ČMB je 84% ryzáků, 12% hnědáků a 3% vraníků.
Výžehy plemenné příslušnost B (levé stehno).
Českomoravský belgik se výrazně liší od typů ostatních belgických plemen chladnokrevných koní. Je typově lehčí, bez přehnané robustnosti, velmi pohyblivý s výraznými chody a relativně ušlechtilý. Výkonnostně je ČMB velmi spolehlivý i v maximálním nároku na tažnou sílu. Zároveň je výborně ovladatelný. Má menší ušlechtilou hlavu s živým okem a kratší, vysoko nasazený svalnatý krk.

Využití

Díky své mohutnosti, ranosti a dobré ovladatelnosti je velmi dobře využitelný zvláště v těžkém tahu. Větší náročnost na kvalitu výživy jej předurčuje do příznivějších přírodních a klimatických podmínek. Českomoravský belgický kůň je dobře využitelný v podmínkách ekologického zemědělství a agroturistiky, kde je ceněn jeho dobrý charakter, ovladatelnost a harmonický a ušlechtilý zevnějšek.

Doufám že se líbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.