Hrát nás baví

TOP 10 NEJVĚTŠÍ ZÁHADY HISTORIE

Ahoj, vítám Vás u mého dalšího článku. A to je článek TOP 10 NEJVĚTŠÍCH ZÁHAD HISTORIE. Nebudu zdržovat a podíváme se na to.


10 RONGORONGO


Jedná se o záhadu Velikonočního ostrova. Jsou zde tzv. mluvící hlavy – kohau rongorongo. Nazývají se také mluvící tabule. Písmo Velikonočního ostrova se doposud nepodařilo zcela rozluštit. Podle odborníků jimi popisovali, jak se mají provádět určité obřady, jsou na nich totiž například texty (pravděpodobně obřadních) písní. Zajímavé je to, že žádná civilizace ze sousedství své písmo neměla. Také se vědci stále přou o to, jak mohli zmíněné sochy vzniknout, protože mají obrovskou hmotnost.




9 ZTRACENÉ MĚSTO HELIKE


Podle historických pramenů nejprve z města utekla všechna zvířata a potom se zatřásla zem. Ti, kteří se vyhrabali z trosek, našli smrt pod obří vlnou tsunami. Lidé v tomto městě uctívali boha moře Poseidona. Až do roku 1861 nebyly o městu žádné stopy, dokud pak nebyla nalezena mince s podobiznou právě Poseidona. Od roku 1988 pracují archeologové na objevení města, o kterém tvrdí, že bylo skutečnou Atlantidou. Některé nálezy naznačují, že to nemusí být daleko od pravdy.


8 TĚLA Z BAŽIN


Jedna z největších záhad historie jsou těla, která byla objevena v bažinách v severní Evropě. Zachovala se se kůží i vnitřními orgány. V roce 1965 objevili v těchto bažinách na 1850 těl. Takřka neporušená těla tam ležela asi od roku 400 před naším letopočtem! Někteří odborníci naznačili, že mrtvoly by mohly být obětmi rituálních vražd.



7 PÁD MÍNOJSKÉ CIVILIZACE


Proč zanikla Mínojská civilizace? Tato civilizace, která žila na Krétě, je porovnávaná s Atlantidou. Zachovala za sebou úžasné památky (např. palác v Knosse). Podle odborníků ji zničila sopečná činnost ze sousedního ostrova Théra, nebo také zemětřesení. Mezi roky 1450-1400 před naším letopočtem již nikdo poničené domy neopravil. Podle mýtů v zemětřesením zničené krajině vypukl hladomor, změnil se celý společenský systém. Knossos byl zničený mezi roky 1400-1375. Tehdy ostrov ovládl Achájové.



6 MEGALITY V KARNAKU


Jedna z nejzajímavějších oblastí na francouzskou historii. Neolitičtí předchůdci dnešních Bretónců, kteří v tomto období žili před Kelty, vytesali z kamenů přes 3000 menhirů (z bretonštiny men: kámen hir: dlouhý). Podle místní pověry to je zkamenělá římská legie, další teorie hovoří o tom, že je stavěli jako náhrobní kameny – měla to být sídla duší mrtvých…



5 KDO BYL ROBIN HOOD?


Příběhy o legendárním pánu anglických lesů zná zřejmě každý, ale kdo byl skutečný Robin Hood, tuto otázku řeší historici už několik let. Byl to uprchlík z Yorkshiru jménem Robert Hod, o kterém existují dobové záznamy? Nebo to byl Robert Hood z Wakefield? Zjišťování, kdo byl skutečný Robin Hood, je problematické, neboť časem se tohle jméno stalo symbolem pro štvance.



4 ZTRACENÁ ŘÍMSKÁ LEGIE


Po tom, co Parthové, následovníci říše starých Peršanů, porazili římskou legii, kterou vedl Crassus, vydala se skupinka římských legionářů na pochod. Údajně putovali až sedmnáct let. Kroky je dovedly až k hranicím Číny. První čínský historik Ban Gu píše o konfrontaci s cizí armádou, která bojovala ve formaci, která vypadala jako ryba – to byla jedna z typických římských bojových formací. Podle oxfordského historika tato legie založila městečko Liqian v poušti Gobi. Název města se v čínštině překládá jako Řím. Někteří obyvatelé měli zelené oči, blond vlasy a milovali býčí zápasy. Až testy DNA určí, zda to opravdu byli Římané.



3 VOYNICHOV RUKOPIS


Ručně psaná kniha napsaná v 15. nebo 16. století, která zahrnuje asi 240 stran pergamenů. Jde o zřejmě nejtajnější rukopis na světě, protože dosud není znám autor, obsah a ani jazyk, kterým to napsal. Zkoumali ho mnozí amatérští kryptografie, v roce 2009 provedli pracovníci Univerzity Arizona uhlíkovou metodu datování, podle které byl rukopis napsán v letech 1404 až 1438.



2 TARIMSKÉ MUMIE


V povodí řeky Tarim objevili mumie staré až 4000 let, které mají europoidné rysy, což je pro oblast v Asii mimořádně netradiční. Několik desítek mumií, které byly v Číně, měli blond vlasy a dlouhé nosy. Potvrdily to i testy DNA. Není však jasné, co tam evropské typy lidí vůbec dělali.




1 KAM ZMIZELA CIVILIZACE OD ŘEKY INDUS (KULTURA HARAPPA)?


V západní části indického subkontinentu žila od 2600 až 1900 let před naším letopočtem civilizace, která se usadila podél řeky Indus a oblasti Paňdžábu. Zabírala část území dnešního Pákistánu i Afghánistánu. Města, která postavili, se vyznačovaly sofistikovanou technologií městské kultury. Významně využívali technologii městského plánování. Velký důraz kladli na hygienu – budovali systémy kanalizací a odvodňování. Není známo, v jakém státním zřízení žili, zda měli krále, kněží… Většina obyvatel byly zřejmě řemeslníci a obchodníci. Mezi artefakty, které archeologové objevili, byly korálky, obrazy zvířat, různé typy nápisů, obrazy lidí, o kterých se spekuluje, že by to mohly být obrazy bohů… Velké výsledky zaznamenaly i ve vědě – přesně měřili délku, hmotnost a čas.


Tak to dnes vše doufám že se vám článek líbil pokud ano nezapomente napsat nějaký komentář nebo dát plus. Zatím Ahoj.

Komentáře

liankag(ANIME!)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Plus ti musím dát!!Kdyby se dalo dám ti i 500 +!smajlsmajl

liankagTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.