Focení v safari
Hra - Focení v safari
Video se načítá
Ms. Pacman
Hra - Ms. Pacman
Video se načítá
Movie Star
Hra - Movie Star
Video se načítá
Dolphin Olympics
Hra - Dolphin Olympics
Video se načítá
Ninja Run
Hra - Ninja Run
Video se načítá
Jennifer Rose: Cat Grooming
Hra - Jennifer Rose: Cat Grooming
Video se načítá
Hannah Montana Real Haircuts
Hra - Hannah Montana Real Haircuts
Video se načítá
Sherwood Shooter
Hra - Sherwood Shooter
Video se načítá
Madpet Skateboarder
Hra - Madpet Skateboarder
Video se načítá
Sue tanečnice 2
Hra - Sue tanečnice 2
Video se načítá
Fashion Designer World Tour
Hra - Fashion Designer World Tour
Video se načítá
Baby Hazel Sibling Trouble
Hra - Baby Hazel Sibling Trouble
Video se načítá
My sweet dog
Hra - My sweet dog
Video se načítá
Bridal Shower Prep
Hra - Bridal Shower Prep
Video se načítá
 

HorseGirl

Fjordský kůň

Takže ahoj lidi! Tady je další plemeno kone je to Fjord! Ne ten vodopád...Doufám že se vám to bude líbit tak hezké čtení :-P
Historie
Fjordský kůň byl domestikován okolo roku 2000 př. n. l. Relativní izolace Skandinávie přispěla k udržení původního charakteru. Fjord je výrazně primitivní plemeno připomínající koně Przewalského[1]. Dříve je jako jezdecká zvířata využívali Vikingové. Fjord je pravděpodobně předchůdce většiny chladnokrevných koní v Evropě. V Norsku žijí polodivokým životem. Fjordský kůň byl mimo jiné dříve používán i při zápasech hřebců za dob Vikingů. Tyto zápasy nezřídka končily smrtí poražených. Vikingové, ale takto ověřovali zdatnost chovných hřebců. Vikingové rozšířili toto plemeno do Velké Británie, na Island a do Skotska, kde fjord ovlivnil zdejší plemena. Fjordský kůň je označován za jedno z nejčistších a nejstarších plemen v Evropě. Přesto, že se Norsko uvádí jako země původu, pochází toto plemeno zřejmě až z daleké Asie. Do Norska se dostal zhruba před 4000 lety. Jeho název měl několik podob jako např: Nordfjordling, Nordfjordhest, Fjordhest, či Fjordling.


Zachovali si mnoho vlastností divokých koní. Jsou inteligentní, odolní, vytrvalí a silní. Povahou jsou klidní, hodně svéhlaví, trpěliví a také velmi učenliví.

Konstituce
Hlava je primitivního typu, krk je krátký a svalnatý. Hřbet je pevný, záď je delší s nízko nasazeným ocasem. Končetiny jsou kratší, pevné a kvalitními kopyty. Srst je plavá, žíně mají charakteristické zbarvení: hříva má uprostřed pruh z černých žíní a po stranách z bílých. Fjordům roste dlouhá splývavá hříva, která se ale velmi často zastřihuje, podle zvyku Vikingů, tak že bílé pruhy jsou sestřiženy zhruba 2 až 3 cm pod hřívu černou. Ocas je kombinací černých a bílých žíní. Na hřbetě je tmavý úhoří pruh a na nohách je zřetelné zebrování. V kohoutku dorůstají výšky 130 – 142 cm. Délka se pohybuje mezi 140 – 150 cm.

Využití
Fjordling je velmi všestranné plemeno a hodí se do jakéhokoliv odvětví jezdeckého sportu. Pro jeho vynalézavost a velkou obratnost patří k výborným plemenům pro práci v horách. Dnes je hodně používán jako ideální kůň pro agroturistiku, ale hodí se i pro vytrvalost, parkur i drezúru. Pro jeho obratnost je dosti používán ve vozatajských soutěží. U nás byl často křížen s huculem a následně používán pro práci v lese, a je velmi vhodný pro děti a začátečníky, pod sedlo.

Tak až máte dotazy pište do sz nebo rovno sem ;-)


by Lili

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.