HarryLover

Fast fashion a slow fashion část 1.

Zdravím! ;) 

Vím, nejsem tu moc aktivní, ale dnes jsem se vzbudila a řekla si, že bych mohla rozšířit povědomí o fast fastion (rychlé módě) a slow fashion (pomalé módě). 


Teď je to přibližně rok, co jsem tyto dva pojmy slyšela vysvětlené poprvé a v létě to bude můj první rok bez rychlé módy. Protože se o toto téma poměrně dost zajímám, rozhodla jsem se, že se o to podělím i s vámi a třeba vám trošku rozšířím znalosti a obzory <3


Upřímně nemám tušení jak moc se rozepíšu :D Takže toto je možná pouze 1. část, snad se najde aspoň jeden člověk, kterého to bude zajímat. 


Tak bychom měli jít na to! 


CO JE FAST FASHION? 


Tak co to vlastně je? Někdo si to dost možná částečně odvodil z názvu. Rychlá móda se řídí “kvantitou nad kvalitou” - hodně kusů a nízká kvalita. Rychlé módě jde o vytvoření jednoho stejného kusu oblečení milionkrát a prodávat ho co nejlevněji.


Hlavně v dnešní době se různé trendy šíří rychlostí bouře. Někdo slavný zveřejní svou fotku, a protože se najde hodně lidí, kteří chtějí vypadat jako oni, chtějí i jejich oblečení. Nastane velká poptávka po určitých módních kouscích a v obchodech nevidíte nic jiného.


Například ledvinky, bucket hats, kraví vzor či biker short a další. 


Fast fashion obchody nezajímá kvalita oblečení ani ekologie a ani pracovní podmínky zaměstnanců, jenom peníze a zisk. Oblečení často nechávají vyrábět v chudších a rozvojových zemích, kde pracují děti i dospělí ochotní pracovat dlouhé hodiny téměř za žádné peníze. Pracují ve strašných podmínkách a často při své práci i zemřou. Doslova se upracují k smrti, abyste si na sebe mohli vzít tričko, které si na sebe za měsíc vezmete třeba jenom třikrát a najednou po měsíci přestane být trendy, a proto ho přestanete nosit a pak vyhodíte. 


Líbí se vám představa toho, že někdo zemřel kvůli vašemu tričku ve špíně a v hladu? Mně ne. 


Dalším bodem je ekologie a životní prostředí. Věděli jste, že na výrobu jednoho trička se spotřebuje okolo     8 000 litrů vody?  Na 1 tunu látky se spotřebuje 200 tun čisté vody. Za 1 rok se přibližně spotřebuje 1,5 trilionů litrů vody. 


Ano, je to hodně, takže jenom při výrobě oblečení se takové množství vody vyplýtvá a znečistí. Tolik vody a přitom přes 750 milionů lidí na světě nemá přístup k vodě.


A není to jenom voda, která se znečišťuje, pak je tu i ovzduší a celková příroda a zeleň v oblastech, kde se tyto věci vyrábí. 


Jak poznám fast fashion? Upřímě fast fashion jsou všechny obchody na které klasicky narazíte v obchodních domech, např. HM, Mango, Zara, Takko, New Yorker a tak dále. Nebo internetové eshopy jako je Shein nebo Zaful 


A aspoň nějaké plusy? Fast fashion obchody najdete na každém rohu, ceny jsou dostuplné a prodávané oblečení je in, moderní a trendy - tyhle věci už ale neuznávám od doby, co jsem se dozvěděla o tmavé stránce fast fashion. 


https://www.sustainyourstyle.org/en/whats-wrong-with-the-fashion-industry#anchor-environmental-impact

Zde máte odkaz na stránku, kde je vše hezky rozepsané, je ale v angličtině


No, rozepsala jsem se dost, proto asi bude potřeba to zde ukončit a rozdělit to na více částí, ještě přiložím pár fotek a rozloučím se s vámi <3 Příště rozebereme slow fashion!


Komentáře

Yoo Sae-rom(ANIME!)

ďakujem ti za tento článok < 3
ja som už dlho rozmýšľala, že prejdem na slow fashion, ale potom som prestala nakupovať iba v h&m a zare, lebo tí vraj majú najhoršie podmienky pre zamestnancov. tento článok ma ale prinútil zistiť si o hrozivej stránke fast fashion ešte viac a definitívne som sa teda rozhodla aj ja, že prejdem na slow fashion : )

Yoo Sae-romTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.