GRWM

BAFOMET

Bafomet je jméno nejasného původu i etymologie. Je znám jako modla, kterou měli údajně uctívat templáři, přičemž podoba této modly je také nejasná. Templáři Bafometa během procesu popsali jako vousatou hlavu děsivého vzezření. Jelikož tyto modly nebyly nalezeny a výpovědi templářů v procesu se různily, napomáhá tato informace myšlence, že tyto modly nikdy neexistovaly a že všechny tyto výpovědi byly vynuceny na mučidlech. Dnes se většina lidí včetně historiků přiklání k závěru, že proces byl vykonstruovaný. Nicméně v 19. století byly konspirační teorie související s templáři populární. Tyto teorie ustálily podobu Bafometa, tak jak ji ve svém díle Dogme et Rituel de la Haute Magie nakreslil Eliphas Lévi - tj. podoba mendéského kozla sabatu, byť se tato podoba s popisem templářů rozchází. V této podobě se jedná o okřídlenou bytost s hlavou kozla s lidským tělem, rukou ženy a rukou muže a rozštěpenými kopyty. Na hlavě je kromě rohů také zapálená pochodeň. Samotný Bafomet ukazuje na dva srpky měsíce, přičemž na pravé ruce má napsáno latinské slovo SOLVE a na levé COAGULA. Dnešní satanisté obecně považují Léviho Bafometa za zpodobnění ďábla, ale Lévi zamýšlel Bafometa zpodobnit spíše jako starodávného pohanského boha plodnosti (jsou zde i jisté analogie se starobylým keltským bohem Cernunnem).
Postava Léviho Bafometa se objevuje i v populární kultuře, kde se využívá jeho asociace s tajemnem a mýty, například v sérii počítačových her Broken Sword, nebo v románu Dana Browna Šifra mistra Leonarda.Etymologie slova Bafomet je nejasná a existuje více výkladů. První užití slova ukazuje na zkomoleninu muslimského proroka Mohameda starofrancouzsky Mahomet.[1] Další varianta počítá s tím, že jde o spojení dvou řeckých slov bafé a metis a znamená tak křest ohněm.[2] Také je možné, že se jednalo o zkratku tem.o.h.p.ab (templi omnium hominum pacis abbas - otec (opat) chrámu míru všech lidí) čtenou zprava. Nebo je Bafomet odvozen od arabského Abufihamat - Otec porozumění.


                                                   



 Ahoj předem říkám že to bude asi opsáno z Wikipedie protože jsem tam hledala když jsem si toto zjišťovala asi před rokem.Nedávno jsem narazila na sešit o satanismu,pentagramu...   Díky za pochopení GRWM

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.