Čusík dej si džusík.

ZAJÍMAVOSTI O VELIKONOCÍCH

čaáu.

Všichni víme že velikonoce už byli ale i přes to tu něco o velikonocích mám.

No nebude to prodlužovat a jdeme na to:

Tak jo jdem na to.



elikonoce (latinsky pascha, řecky πάσχα – pascha, hebrejsky פֶּסַח‎‎ pesach – přechod, přejití) jsou nyní nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku 30 či 33 v blízkosti významného židovského svátku pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví. Tak jako Letnice jsou tedy původně (i podle latinského názvu) svátkem židovským[1] a do roku 325 se slavily ve stejný den jako svátek židovský.[2] U Slovanů a Germánů splynuly lidové oslavy Velikonoc s pohanskými slavnostmi jara (pohanský název Easter[zdroj?]), které oslavovaly procitnutí přírody ze zimního spánku. Díky tomu do lidových oslav Velikonoc přešly v germánském a slovanském prostoru mnohé původem pohanské zvyky.

Historicky lze symboly Velikonoc vystopovat jako univerzální symboly jara a plodnosti například až do starověkého Egypta, kde zelený Chonsu, syn beraního Amona, stvořitelsky oplodní Kosmické vejce.[3]

V užším pojetí se Velikonocemi míní pouze slavnost Zmrtvýchvstání Páně neboli Vzkříšení Krista (Boží hod velikonoční), resp. její vigilie na Bílou sobotu („velká noc“), v širším pojetí se jimi myslí Velikonoční triduum (přičemž období od Zeleného čtvrtka až do sobotní vigilie je vlastně součástí postní doby, tedy ne doby velikonoční, toto pojetí je tedy terminologicky ne zcela správné), v nejširším smyslu pak celá doba velikonoční, tedy padesátidenní období od neděle Zmrtvýchvstání do letnic.

V západní křesťanské tradici neděle Zmrtvýchvstání připadá na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti, tedy na měsíc březen či duben (viz Výpočet data Velikonoc).

Nejstarším svědectvím o slavení křesťanských Velikonoc (tehdy ovšem to byla pascha, v originále πάσχα,[4] anglicky Passover[5]) může být zmínka v listech apoštola Pavla (kolem roku 50).[6] Nejstaršími mimobiblickými doklady jsou pak spory 2. století o datum slavení „Velikonoc“ a spis Peri Pascha Melitona ze Sard z 2. století.[7] Slavení Velikonoc se tedy v církvi objevilo velmi brzy a již od počátku je významově provázáno s židovskou oslavou Pesachu, jejíž prvky dodnes v sobě nese. Ježíšovo projití smrtí a vzkříšení křesťané chápou jako naplnění starozákonního obrazu přejití Izraelitů Rudým mořem při odchodu z Egypta. Oslava Velikonoc tradičně trvá celých padesát dní (tzv. velikonoční doba), které vrcholí svátkem Seslání Ducha svatého – letnicemi. První týden Velikonoc se nazývá velikonoční oktáv.

Lidové zvyklosti spojené s Velikonocemi se pochopitelně místně liší. Vzhledem k časové blízkosti křesťanských Velikonoc a jarní rovnodennosti mají tyto tradice původ v pohanských oslavách příchodu jara. Podle etnologie tedy navazují na tradici původně pohanskou[8][9][10][11] (jako např. Beltain, Morana).




SNAD SE VÁM LÍBILO A DOZVĚDĚLI JSTE SE NĚCO VÍC.





Komentáře

abodka(ANIME!)

Jeeeee, podívejme se, tady se nám někdo naučil zmáčknout ctrlC a pak ctrlV a pak ( Určitě ti to dalo hodně let, se to naučit, určitě jsi tomu dala krev, pot a slzy ) ses naučila zmáčknout publikovat, nechci si ani představit, jaká dřina to musela být, ty jsi ale šikovná holčička.
Ehm, po třech slovech mně to přestalo bavit...... smajl smajlsmajl

abodkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Garronna Phoenix(Violetta je boží)

Škoda, že nemám VIP účet, to bych ti minus také dala! smajl
Jak už hodně holek napsalo, tak je to z Wikipedie, kde si to samy můžeme najít, navíc Velikonoce dávno byly a tak se to na léto vůbec nehodí.
Mohla jsi tedy vymazat odkazy v podobě čísel, a také, na začátku článku píšeš Velikonoce s malým V.

.... 18:55 - tak moment, kdo ti dal plus? Minule jsi tam měla čtyři minus!

Garronna PhoenixTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

ada228VIP(Historky pro každého)

je vidět že umíš kopírovat.
Ale promiň ale asi skoro nikoho nezajímá že umíš kopírovat byl by to možná dobrý článek kdyby si ho vydala na velikonoce, nekopírovala by si, a stručně by jsi to přepsala vlastními slovy. Já nevím ale já to přestala číst po třetím řádku.. jak už tady bylo napsaný můžu si to přečíst na wikipedii

ada228To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

sonataVIP(Bradavice)

Krásně okopírované. smajl Proč si to okopírovala? Každý si toho všimne tak nečekej že každý koment bude opsahovat větu ,,Super článek víš o tom hodně" Protože když je to zkopírované... A tenhle článek jsi měla vydat když byli velikonoce ted už je nato pozdě. A pokud jsi neměla ještě blog tak jsi měla až na další velikonoce.

sonataTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Simka39VIP(Girl´s Dream)

Když už teda o tom nic nevíš, zkopíruj si celý článek, vymaž tam nedůležité věty a něco připiš.
To co jsi sem napsala, si může najít každý na Wikipedii.

Simka39To se mi líbí +4 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.