číča a svět :)

jak vyrobit marcipán - mňamka

tento článek je o vaření, mám hodně ráda marcipán a tenhle článek je zrovna o něm

                                                                                                                                                                     

                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                     

Falešný marcipán
Ingredience:

200 g cukru moučky
200 g polotučného sušeného mléka
kávová lžička medu
kávová lžička oleje
pár kapek mandlového aroma
voda podle potřeby
Postup:

Cukr i sušené mléko prosejeme a smícháme. K nim přidáme olej, med, aroma a postupně se zapracováním přidáváme vodu, ale přidáváme ji opatrně po kapkách. Propracujeme dobře v těsto, které rozdělíme na několik dílů a obarvíme je buď troškou potravinářského barviva (koupíme v drogerii), nebo třeba ovocnou či zeleninovou šťávou. Dobře barví například uvařená červená řepa, čerstvé borůvky či jahody.
Každý kus zabalíme do potravinářské fólie a na chvíli ho dáme do lednice. Pak falešný marcipán vyválíme nebo tvarujeme z něj různé objekty.


Domácí marcipán
Ingredience:

200 g cukru moučky
200 g sušeného polotučného mléka
100 g mandlí
2 bílky (nebo olej a voda)
polévková lžíce mandlového sirupu nebo medu
Postup:

Mandle spaříme, oloupeme a necháme zchladit. Pak mandle nastrouháme, smícháme s cukrem a polotučným mlékem. Přidáme k nim bílky a mandlový sirup. Propracujeme v tuhé těsto, které zabalíme do fólie a dáme na chvíli odpočinout do chladna. Také ho můžeme obarvit.
Pokud je vám proti srsti používat bílek, můžete místo něj použít lžíci oleje a postupně přidávat vodu po kapkách.
S tímto domácím marcipánem pracujeme dle potřeby, můžeme ho jak vyválet, tak i z něj tvarovat figurky.


Pravý marcipán
Ingredience:

120 g cukru moučky
120 g mandlí
1 bílek (nebo voda)
Postup:

Mandle spaříme, oloupeme, necháme zchladit a osušíme. Pak mandle nastrouháme opravdu na jemno a smícháme s prosátým cukrem.
Postupně přidáváme vodu (bílek), hmotu neustále třeme, abychom vytvořili těsto, které bude velmi dobře propracované.
Podle potřeby můžeme těsto obarvit a poté jej dáme na chvíli do lednice.
Tohle byl jednoduchý recept na pravý marcipán.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.