Chinaski blog

Chinaski

Chinaski je česká pop rocková skupina, která v letech 2005 a 2007 vyhrála cenu Anděl, udělovanou Akademií populární hudby.

Skupina vznikla v roce 1987 jako Starý hrady, později ji však fanoušci spontánně přejmenovali na Starý hadry, dali ji dohromady Pavel Grohman a Michal Novotný (později Malátný). Do kapely v roce 1989 přichází dva spolužáci Michala Novotného z DAMU, Petr Rajchert, který působil v roli zpěváka po boku Malátného a Jiří Seydler. Rok 1994 přináší kapele změny – pod vlivem Charlese Bukowského se podle jeho postavy přejmenovávají na Chinaski a v roce 1995 vychází stejnojmenné debutové album (vydané společností KaB Music). V září téhož roku byl k písni Pojď si lehnout natočen první videoklip skupiny. Jeho režie se ujal Jan Hřebejk.
Druhá deska Dlouhej kouř (1997), jejíž stejnojmenný singl je nejhranější písní v rádiích, přináší kapele velkou popularitu i několik nominací na Ceny akademie. V roce 1997 se točí druhý videopklip Chinaski Podléhám a režie se tentokrát ujal Vladimír Michálek. 25. května 1998 obdrželi Chinaski zlatou desku za 27 tisíc prodaných alb Dlouhej kouř.


Michal Malátný (Novotný) (kytara, zpěv)
František Táborský (sólová kytara, zpěv)
Ondřej Škoch (kytara, baskytara)
Štěpán Škoch (saxofon, zpěv, klávesy) 
Petr Kužvart (trumpeta, perkuse, zpěv)
Otakar Petřina (bicí)

Komentáře

a.t(Chinaski)

katerina-vockova: ne , víš jezdim na každej jejich
koncert , dávam like každej jejich novej písničce , dokonce jsem dřív byla do jednoho z nich zabouchnutá , zkrátka jsem tak trochu blázen

a.tTo se mi líbí -1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.