♥♥♥♫Lucie Vondráčková♫♥♥♥

optické iluze 2

Ahoj po dlouhé době vátej na mém blogu.Dnes opět optické iluze.


Vyberte si, co uvidíte
Mezi nejrafinovanější patří iluze s názvem "Maska lásky


 

Dívejte se na ni, jak dlouho chcete. Vidíte v ní něco zvláštního? Určitě ne? A co když vám řekněme, že na fotografií jsou zobrazené obličeje dva. Pořád je nevidíte? Líbající pár, vlevo dívka, vpravo mladík... No vidíte.
Iluze patří mezi tzv. bistabilní, tedy takové, kde jeden obraz má dva různé výklady, mezi kterými mozek může přepínat. A když jednou jeden z těchto významu odhalíte, již jej nemůžete nevidět.


Stále stejná, a přece jiná
Iluze "Seskupení podle kontrastu", která získala druhé místo poroty .Vyzkoušejte si to sami. Tečky mění barvu stále ve stejném rytmu, stále horizontálně synchronizovány. Přesto ale kontrast s pozadím způsobí, že vnímáme rytmus opačně.Podívejte se sami http://illusionoftheyear.com/2011/grouping-by-contrast/

       


Deformované vnímání prostoru. Tato iluze je krásným příkladem toho, jak nás dokáže oklamat chybné vnímání perspektivy. Pokud si pečlivě změříte obě červené čáry, zjistíte, že jsou ve skutečnosti naprosto stejně dlouhé.

 


Tato úchvatná a velmi přesvědčivá optická iluze, která geniálně využívá limitů našeho vnímání, snad ani nepotřebuje žádný komentář.  

Oblíbeným druhem optických iluzí jsou tzv. hyperrealistické perspektivní kresby, nejčastěji realizované na dopravních komunikacích. Dvourozměrná kresba se díky důmyslné perspektivní deformaci zdá být z určitého pohledu skutečností. Autorovi této iluze se podařilo na chodníku vytvořit tak realistickou a do všech detailů propracovanou kresbu povrchu chodníku, že je od skutečného chodníku takřka nerozlišitelná.Ovšem všimněte si také,že je v chodníku malé důlek.

 


Vítězem letošního ročníku soutěže o nejlepší optický klam se stala tato důmyslná iluze od předního českého grafika Aleše Najbrta. Bílý kruhový otvor uprostřed černé plochy ve skutečnosti není bílý, je to pouze otvor, který žádnou barvu mít nemůže. Grafik docílil iluze umístěním bílého pozadí za černou plochu. Lidské oko nemá prakticky žádnou šanci tento zdánilvě jednoduchý optický klam odhalit.

 


 Nestačíte kmitat očima? Není se čemu divit. Soustředíte-li se na body, zjistíte, že místa, kde se čáry protínají, jsou plná. Ale ve chvíli, kdy nesledujete upřeně daný bod, jeví se jako prázdná.
 


Pro vyvolání iluze sledujte oranžový kruh po dobu třiceti sekund. Pak se podívejte na obrázek akvária…
 


Vidíte rozbitý talíř? Zkuste se na několik vteřin zadívat na očko humra.
 


Vibrující obrázek. Dojem pohybu a vibrací opět vyvolává uspořádání barev.

 


Teď se zadívejte na obrázek. Zdá se jasné, která z těch žen má rozezlenou tvář. Zkuste ale obrázek oddálit a znovu přiblížit…

 


Tak to je vše pro dnes těším se na vás příště.Všechny iluze jsem přezkošela  a řeknu vám teda skoro už vidím dvojmo:-D.Ahoj!

PS:přeju vám hodně štěstí ve škole s písemkama:-D.


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.