AAA Blog MakinkyV

Vánoční cukrovíčko ♥

Čauky holky! Mám pro vás kupu receptů oblíbených vánočních cukrovinek. Sladké a veselé! :D ♥

Florentinky

potřebuješ: 

60 g másla, 60 g hnědého třtinového cukru, 1 lžíci žlutého sirupu, 30 g prosáté hladké mouky,                         60 g mandlových lupínků, 60 g nahrubo nasekaných kandovaných třešní, 30 g najemno nasekané kandované anděliky, 60 g nasekané kandované kůry z citrusů, 180 g čokolády na vaření

Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C a vyložíme dva plechy papírem na pečení. 

V menším rendlíku rozpustíme při nízké teplotě máslo, cukr a sirup a pak odstavíme. Přidáme mouku, mandlové lupínky, kandované třešně, anděliku a kůru. Dobře promícháme.
 
Na plech dáváme vždy vrchovatou lžičku směsi a necháváme mezi nimi mezery asi 7 cm. Lehce každý kopeček stlačíme a upravíme do kruhového tvaru.

Pečeme asi 10 minut dozlatova. Placičky necháme 1–2 minuty chladnout a jakmile začnou tuhnout, přeneseme je širokým nožem na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Plechy vyložíme novým papírem a upečeme další dávku.

Mezitím si do nádobky rozlámeme čokoládu a ve vodní lázni ji pomalu rozpustíme.

Čokoládu odstavíme. Malým širokým nožem potřeme každou florentinku z hladké strany roztavenou čokoládou a vidličkou na ní uděláme vlnky. Dáme na mřížku ztuhnout.

V uzavřené nádobě nám florentinky vydrží 3–4 dny. Proložíme je pečicím papírem, aby se neslepily.

 

Hříbečky z ořechů a mandlí

potřebuješ: 

200 g jemně nastrouhaných mandlí nebo ořechů
200 g moučkového cukru
1–2 bílky
30 g čokolády

Postup: Na válu zpracujeme ořechy nebo mandle s cukrem a bílky až bude hmota hladká a pevná. Hmotu rozdělíme na tři části. Do první přidáme jemně nastrouhanou čokoládu a dobře prohněteme – z této části pak budeme tvarovat hlavičky hříbků. 

Ze zbylých dvou dílů bílého těsta tvarujeme nožičky houbiček.

Hlavičky přilepíme ke spodní části bílkem. Kloboučky můžeme ještě posypat kakaovým práškem. Necháme zaschnout.

 

Mrkvové sušenky

potřebuješ:

180 g jemně strouhané mrkve
250 g tuku
300 g celozrnné mouky
půl sáčku kypřicího prášku do pečiva
vlašské oříšky
moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup: Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho libovolné tvary a pečivo ozdobíme ořechy. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Horké sušenky obalíme v moučkovém cukru.

 

Vosí hnízda

potřebuješ:

200 g nastrouhaných ořechů
200 g moučkového cukru
citronovou kůru
vaječné bílky
piškoty
na krém: 
200 g másla,
150 g moučkového cukru
1 plnou lžíci kakaa (nebo lžičku mleté kávy)
vaječný koňak

Postup: Ořechy a cukr zpracujeme s bílkem do tuhé hmoty. Formičku na hnízda vysypeme moučkovým cukrem, hmotu do ní vtlačíme a poté opatrně vyklopíme na pocukrovaný vál. Necháme zaschnout a pak plníme krémem. Krém připravíme takto: Máslo našleháme s cukrem a doplníme kakaem nebo kávou. Do otvoru můžeme vlít i trochu vaječného koňaku. Hotová kolečka postavíme na kulaté piškoty nebo na vyšší kolečka z lineckého těsta.

 

Bílkové placičky s oříšky

potřebuješ:

3 bílky
200 g cukru
1 lžičku citronové šťávy
1 lžičku kakaa
1 lžičku jemně mleté nebo instantní kávy
150 g opražených arašídů nebo lískových oříšků
tuk na vymazání plechu

Postup: Z bílků ušleháme pevný sníh. Postupně do něho zašleháváme jemný cukr, kakao a kávu. Nakonec do této hmoty vmícháme půlky oloupaných a opražených oříšků.Dvěma lžičkami pak tvarujeme na vymazaném plechu malé placičky. Sušíme je v mírně vyhřáté troubě při teplotě 100 až 130 °C.

 

Košíčky s ořechovou náplní

potřebuješ:

na těsto: 
400 g hladké mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
250 g másla nebo rostlinného tuku
100 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr;
na náplň:
500 ml mléka
asi 150 g moučkového cukru
150 g strouhaných oříšků
200 g piškotových drobečků
rum
rybízovou marmeládu

na polevu:

150 g čokolády
60 g ztuženého pokrmového tuku
na ozdobení
půlky vlašských ořechů

na ozdobení: půlky vlašských ořechů

Postup: Ze základních surovin zpracujeme hladké těsto a vtlačujeme je v tenké vrstvě do vymazaných formiček košíčků, které pak rychle upečeme. Vychladlé košíčky vyklopíme na vál a plníme je náplní z mléka svařeného s cukrem a nastrouhanými ořechy. Na zahuštění náplně použijeme piškotové drobečky a na dochucení lžičku rumu a 1 až 2 lžíce rybízové zavařeniny. Košíčky s náplní namáčíme do čokoládové polevy a ihned zdobíme půlkami ořechů, aby na košíčcích dobře držely. Košíčky můžeme zdobit i jinak, například kakaovým krémem a čokoládovými hoblinkami.

  

Perníček ♥ (farský perník)

potřebuješ:

750 g žitné nebo hladké mouky
250 g cukru
2 celá vejce
125 g tuku
250 g medu
2—3 lžíce dobrého kakaa
3 tabulky nakrájené čokolády
100 g rozinek
150 g krájených ořechů
100 g kandovaného ovoce
5 polévkových lžic rumu
vrchovatou lžičku sody
perníkové koření

Postup: Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem, cukrem a kakaem, přidáme vejce, mouku a ostatní suroviny a vše spojíme v těsto. Necháme je den odpočinout, pak z něj vyválíme plát 5 mm silný, vykrájíme tvary a upečeme. Horký perník potíráme vajíčkem.

 

Išlské dortíčky ♥♥♥

potřebuješ: na těsto: 

300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
80 g spařených oloupaných a najemno nastrouhaných mandlí
1 žloutek
lžíci kakaa
citronovou kůru
 na náplň:
100 g strouhaných ořechů
100 g másla
100 g moučkového cukru
lžíci meruňkového džemu
1 až 2 lžice rumu
 na polevu a ozdobení:
čokoládu
mandli či oříšek 

Postup: Do mouky přidáme kakao, na menší kousky rozkrájené máslo, cukr, mandle, citronovou kůru a žloutek a zpracujeme hladké těsto. Z těsta vyválíme plát a formičkami vykrajujeme různé tvary, které klademe na vymazaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Polovinu tvarů potřeme ořechovým krémem. Přikryjeme shodnými tvary pečiva, které jsme předtím polili čokoládovou polevou. Do středu každého dortíčku přitiskneme polovinu mandle nebo vlašského ořechu. 

 

Vanilkové rohlíčky ♥♥♥♥♥♥

potřebuješ: 

300 g hladké mouky
180 g másla nebo rostlinného tuku
100 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů
60 g moučkového cukru
1 vejce
1 žloutek
mouka na vál
tuk na vymazání plechu
na obalování:
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku

Postup: Do proseté mouky rozsekáme tuk, přidáme nastrouhané ořechy, cukr, vejce, žloutek a vše zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout.Potom vyválíme váleček, krájíme z něj dílky a dlaní tvarujeme rohlíčky (můžeme je tvarovat také formičkami). Pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 - 190 °C) na plechu vymazaném tukem. Hned po upečení rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Až zcela vychladlé rohlíčky ukládáme do krabic.

 

Lanýžky máčené v čokoládě ♥♥♥

potřebuješ: 

na náplň:
150 ml plnotučné smetany
350 g tmavé hořké čokolády, vychlazené a potom nastrouhané najemno
50 g másla nakrájeného na kostičky
1–2 lžíce likéru, lze vynechat
na polevu:
350 g tmavé hořké čokolády
kakao v prášku
bílá čokoláda
cukrářské zdobení

Postup: Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstavíme ji, vsypeme nastrouhanou čokoládu a máslo a za stálého míchání připravíme tmavou, hustou a hladkou hmotu. Můžeme ji dochutit likérem. Pak ji nalijeme do misky, kde ji necháme téměř úplně ztuhnout. Vykrajovačkou na melouny nebo lžičkou vykrajujeme kuličky o průměru asi 2,5 cm. Klademe je na tácek vyložený papírem na pečení. Pak je dáme zmrazit, aby úplně ztuhly. Rozehřejeme čokoládu na polevu a vyndáme z mrazáku polovinu kuliček. Jednu po druhé je namáčíme do čokolády. Oklepneme přebytečnou čokoládu a klademe lanýžky na tácek vyložený papírem na pečení. Potom stejným způsobem namáčíme i druhou polovinu kuliček. 

Dekorace:
Pokud chceme, můžeme mít kuličky nejen černé lesklé, ale i matné nebo kontrastně zdobené.

Matný povrch:
Lanýžky, ještě než na nich ztuhne čokoládová poleva, obalíme v kakaovém prášku.

Zdobení:
Lanýžky se ztuhlou polevou ozdobíme pomocí tenké trubičky zdobicího sáčku bílou čokoládou, na jiné nalepíme cukrářské zdobení, třeba zlatavé barvy.
V uzavřené nádobě v chladničce vydrží lanýžky až dva týdny, v mrazničce měsíc.

Tak to je vše, mějte se moc, a já vám přeju krásnou vánoční noc... MakinkaV ♥

Komentáře

Nicy(Jsme trochu blázni.....al...)

MakinkaV: vy pečete vše co jsi serm přidala nebo tě to jen zaujalo ? my děláme vanilkové rohlíčky a úly nic víc z toho co jsi tu přidala neděláme smajl děláme spoustu jiných druhů cukroví smajl

NicyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.