❤ My block ❤

Štěňata

Majitel obchodu vyvěsil na dveře cedulku s nápisem "Prodám štěňata". Takový nápis má velkou moc přivábit děti, a také se hned u něj vynořil malý chlapec.
"Za kolik ta štěňata budete prodávat?" zeptal se.
Prodavač odpověděl: "Za třicet až padesát dolarů."
Chlapec zalovil v kapse a vytáhl hrst drobných. "Mám dva dolary třicet sedm centů." řekl. "Mohl bych se na ně podívat?"
Prodavač se usmál, hvízdnul a z boudy vyběhla Lady a za ní se z obchodu rozběhlo pět maličkých chlupatých kuliček. Jedno štěňátko viditelně zaostávalo za ostatními. Chlapec najednou ukázal právě na to, které se belhalo vzadu: "Co je s tím pejskem?"
Majitel vysvětlil, že veterinář to štěně prohlédl a zjistil, že nemá kyčelní jamku, takže bude pořád kulhat. Celý život bude chromé.
Chlapce se zmocnilo vzrušení: "To štěně si chci koupit."
Majitel mu povídá: "Ale ne, za toho pejska mi přece nebudeš platit. Jestli ho opravdu chceš, tak si ho vezmi, dám ti ho zadarmo."
Chlapec se rozzlobil. Podíval se majiteli zpříma do očí, natáhl ruku a prohlásil: "Já nechci, abyste mi ho dával. Ten pejsek má stejnou cenu jako všichni ostatní a já ji taky zaplatím. Teď vám dám dva dolary třicet sedm centů a pak vám budu platit každý měsíc padesát centů, dokud pejska nesplatím."
Majitel mu odporoval: "Přece si nechceš toho pejska opravdu koupit. Nikdy s tebou nebude moct běhat a skákat jako ostatní štěňata."
Na to se chlapec sehnul, vyhrnul si nohavici, pod kterou se ukázala pokřivená a chromá noha s mohutnou kovovou oporou. Podíval se na majitele a tiše dodal: "Já taky tak dobře neběhám jako ostatní, a to štěňátko potřebuje někoho, kdo mu bude rozumět."
Člověku byl dán rozum, schopnost myšlení, vyjadřování, proto by měl tyto schopnosti uplatňovat ve prospěch celé planety a života na ní, nebýt jen sobecky zaměřený na svůj vlastní rod. Láska ke zvířatům by měla zahrnovat i lásku k celé přírodě, úctu k tomu, co zde existuje již dávno před tím, než člověk začal do dění na planetě.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.