Zlatá medaile z Ria!

Je to tu! Poprvé v historii od roku 1980 získal český vlajkonoš zlatou medaili! Jejím judista Lukáš Krpálek! V cestě do finále mu stálo mnoho skvělých soupeřů. Těžký zápas proti Portugalci Fonsecovi stihnul zvrátit ve svůj prospěch pouhých 22 vteřin před koncem. To však nebylo vše, protože měl před sebou ještě dva mistry světa a světovou jedničku Elmara Gasimova z Ázerbajdžánu! Toho však těsně před časovým limitem porazil a může se tak radovat ze zisku zlatého kovu!

Duel to nebyl vůbec jednoduchý, přestože byl Lukáš od začátku aktivní. Hned ze začátku mu sporně neuznali pokus o juko a i přes velkou pasivitu nebyl Gasimov napomenut. Lukáš si k tomu všemu ještě narazil zuby. Nejspíše tato kombinace byla signálem toho, že Lukáš vzal osud do svých rukou, provedl dva útoky na Gasimova, který nátlak neunesl a nakonec podlehl!

Lukáš, reprezentant z klubu USK Praha, kterému je teprve 25 let, tak dokázal jako druhý v historii získat cenný kov. První byl Vladimír Kocman v roce 1980 na olympiádě v Moskvě. Lukáš tak jen rozšířil sbírku titulů z mistrovství světa a Evropy.

Judo

V překladu tento název doslova znamená „jemná cesta“ a celý název je pak Kodokan Judo. Toto bojové umění vzniklo z několika škol jiu – jitsu (džiu-džitsu), které se ve své době zaměřovaly hlavně na sebeobranu neozbrojeného člověka. Řešily se skutečné situace, které vznikaly při boji muž proti muži a to v případě, přišel-li jeden z bojovníků o svoji zbraň a bojoval o holý život. Při použití těchto technik pak souboj končíval smrtí nebo těžkými zraněními protivníka. Právě Judo se snaží najít cestu a dát možnost volby mezi tím, jestli útočníka poraním nebo nad ním pouze získám kontrolu a vysvětlím mu, že již nemá cenu dál se prát.

Mrkněte na pravidla a techniky Juda, stačí kliknou pro zvětšení na obrázek.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 12. 08. 2016   |   Zobrazeno: 6831x

Komentáře

liankag(ANIME!)

nj,velmi ho chválim.

Edit 14:33: i slováci už získali zlatou medaili.múj otec je slovák a máma češka takže já jsem tak napúl skovenka.smajl

liankagTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

valentinka11(Poradna pro holky)

No úžasné, jediné čo nás trápi je to že Češi vyhrali medailu. Akože, úprimne, napísala by som to sem aj keď by to bola slovenská medaila. Tento článok možno niekoho zaujme, kým bude olympiáda, ale o pár mesiacov to už nikoho zaujímať nebude, takže ja si myslím že sú aj lepšie témy.

valentinka11To se mi líbí -1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.