Zajímavosti o ČR – 1. díl

Opět jsme pro tebe připravili dvoudílný seriál, ale tentokrát se nepodíváme do světa. Zůstaneme v naší rodné zemi, v České republice a podíváme se na ta NEJ místa, kterými se naše republika může pochlubit. Konkrétně v tomto díle se můžeš těšit dokonce i na zajímavosti, které se vztahují hlavně k české medicíně a úspěchům našich lékařů a vědců.  

Černé jezero je největší jezero v Česku

Černé jezero se nachází na Šumavě a může se pochlubit nejen tím, že je v České republice svou rozlohou největším jezerem, ale je také nejhlubším jezerem u nás, které vzniklo zcela přirozeně, bez toho aniž by do jeho vzniku musel zasahovat člověk. Jeho rozloha činí celých 19 hektarů a v nejhlubším místě dosahuje jezero hloubky před 40 metrů. Proč bylo jezero v minulosti pojmenováno právě po černé barvě? V jeho okolí se totiž nachází lesy a skalní útvary, jde o karové ledovcové jezero, ve kterém se odráží černá barva, kterou způsobují právě lesy a skalní útvary. I když bylo jezero v minulosti zcela nepřístupné, dnes je tomu jinak. V současnosti je zde sice zakázáno koupání, jezero se ale stalo součástí Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero – Čertovo jezero se nachází nedaleko, a během jara, léta a podzimu je pohyb v okolí jezera povolen.

Sněžka je nejvyšším přírodním bodem v Česku

Záměrně píšeme přírodní, protože v Česku se nachází ještě nejvyšší bod na Pradědu v Jeseníkách, ale nejde o přírodní bod – jde o horní plošinu vystavěného vysílače. Zpátky ale ke Sněžce. Sněžka se nachází v Krkonoších a se svými 1603 m. n. m. je nejvyšší horou v Česká republice a nejvýznamnější dominantou okolí. Před samotný vrchol Sněžky navíc přechází hranice s Polskem a každý, kdo se chce podívat na vrchol, má možnost využít lanovky, která vede z Pece pod Sněžkou. Nejen díky své výšce, ale hlavně pro ojedinělý panoramatický výhled z vrcholku hory, je Sněžka cílem turistů, kteří přehlíží lanovku a raději vyrazí po svých až na vrchol, kam vede řada turistických tras, které jsou přímo obklopeny horským terénem a přírodou. 

Vilémovický tis je nejstarším stromem v Česku

Vilémovický tis je už opravdu dědeček, protože jeho věk je odhadován na 2000 let.

Vilémovický tis se nachází v obci Vilémovice u Ledče nad Sázavou, kde je současně s ním i velmi staré zámek a zámecký park. Právě v zadní části zámeckého parku se tis nachází, a pokud jej budeš hledat, snadno ho přehlédneš. Na první pohled totiž není skoro vůbec poznat, že se skutečně jedná o nejstarší strom v Česku a současně nejstarší tis v Evropě. V minulých letech byl tis návštěvníky obdivován a co víc, byl považován za jeden z nejkrásnějších stromů u nás. Vilémovický tis měl obrovskou a krásně košatou korunu, ale postupem času začaly některé větve na stromě schnout, musely být useknuty a strom tak utrpěl. Pro jeho zachování byl však takový zásah do koruny nezbytný.

Věděla jsi že …

… že se v České republice vynalezly kontaktní čočky?

… že Češi objevili, že se krev rozděluje na čtyři základní skupiny?

… že čeští vědci jako jedni z prvních vynalezli náplasti a další pomůcky, které se používají k léčbě ran?

… že čeští lékaři přišli na svět s nejúčinnějším preparátem proti doposud nevyléčitelné nemoci AIDS?

… že se Česká republika může pochlubit nejlepší plastickou chirurgií na světě?

Amatérská jeskyně je nejdelším jeskynním systémem v Česku

Chráněná krajinná oblast Moravský kras v sobě skrývá rozsáhlý jeskynní systém, který byl pojmenován jako Amatérská jeskyně s délkou okolo 40 kilometrů, které byly během let prozkoumány. Amatérskou jeskyní protéká několik toků, nejvýznamnější je Bílá voda. Tok Bílá voda je k vidění přímo v Povodňové chodbě, jeskyni Nová Rasovna. Většina hlavních chodeb se nachází v jeskyni nad všemi aktivními toky, které jsou pro návštěvníky k vidění jen na některých místech. Není žádným tajemstvím, že v Amatérské jeskyni probíhá rozsáhlý potápěčský průzkum, protože pod hladinou toků by se mohly nacházet další, doposud neobjevené, chodby. 

Krkonošský národní park je nejstarším národním parkem

Krkonošský národní park byl založen v roce 1963 a zasloužil se o titul nejstaršího národního parku v České republice. Rozlohou sice nepatří mezi největší, v tomto případě vede Národní park Šumava, ale disponuje velmi rozmanitou přírodou a obrovským množstvím živočichů a rostlin, které patří mezi chráněné. Krkonošský národní park byl v minulosti rozdělen na tři základní zóny – přísná přírodní, řízená přírodní a okrajová. Pohyb v prvních dvou zónách je omezený a návštěvníci se mohou pohybovat jen na vymezených trasách – je nutné dodržovat, aby se zachovala krajina a nebyl narušen život zvěře nebo rostlin. Poslední, okrajová zóna, je volně přístupná a návštěvníci se mohou pohybovat i po loukách nebo lesích. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 07. 06. 2016   |   Zobrazeno: 3843x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

okurečekVIP(Píšeme povídky a příběhy)

valentinka11: Chceš obhajovat Slovensko, ale vcelku jsi tím klesla, nepřijde ti ubohý srovnávat dvě hory podle nadmořské výšky? To je jako kdybych ti řekla, že Praha má stokrát více památek než Bratislava. Ale nechci povyšovat Česko na vyšší úroveň, protože mi to nepřijde vůči Slovensku spravedlivé. Myslím, že jsou oba tyto krásné země na stejné úrovni - vy máte Vysoké Tatry s hezkou přírodou, my zas pěknou starobylou Prahu. A keška si jen dělala srandu z parodie od ViralBrothers. Tedy tak jsem to pochopila.

okurečekTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

papipouVIP(Creepypasty)

valentinka11: Jsem zrovna na Slovensku ve Velkém Mederu a je to tu moc hezké. Ale jeli jsme sem vlakem a nádraží v Bratislavě je podle mně hrozný,v ČR máme lepší.....

papipouTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.