Víš, že... (4.díl)


Připravili jsme pro tebe další díl zajímavostí, které jsi pravděpodobně nevěděla. Ještě než se pustíš do čtení, zkus si udělat nejprve test, abys věděla, jak na tom jsi. A pokud tě článek zaujal, přečti si i předchozí díl.


Mrkání

Když mluvíš třeba s kamarádkou a ona začne hodně mrkat, může se stát, že přestala dávat pozor. Stejně jako zavřené oči, tak i časté mrkání tvoří v mozku bariéru před světem, která umožňuje větší soustředěnost na vlastní myšlenky. Výzkumy opravdu dokazují, že rychlejší mrkání je znak takzvaného bloumání.


“Klidně řekni ne”

Určitě se ti už někdy stalo, že jsi po někom potřebovala pomoct. Pokud ho slušně požádáš, máš docela dobrou šanci, že ti pomůže. Chceš-li svoji šanci až zdvojnásobit, za prosbu zkus přidat jednoduché: “klidně řekni ne”. Z výzkumů plyne, že takovou větou druhé straně projevujete respekt a necítí žádný nátlak. Díky těchto důvodů, ti lidé spíše pomůžou.


Psí oči

Tento výraz určitě znáš a dobře víš k čemu slouží. Víš, ale proč vznikl? Vzájemný oční kontakt mezi psem a člověkem radikálně zvyšuje hladinu oxitocinu jak u člověka, tak i u psa. Zvýšená hladina oxitocinu podporuje lásku, důvěru a zbližování. Pokud máš doma psa, zkus si to ověřit. A až uvidíš někoho, kdo dělá psí oči, tak budeš vědět, že se chce jen sblížit.

Psí oči


Hudebka

Hraješ na nějaký hudební nástroj? Je jedno, jestli se jedná o flétnu, kytaru nebo klavír. Pokud ne, možná bys měla začít. Je vědecky dokázáno, že lidé, kteří se učí hrát na hudební nástroj nebo se věnují hudební nauce mají lepší pozorovací schopnosti, lepší jazykové dovednosti a jsou většinou štastnější i ve škole.

Hudební nástroj


Uran

Třetí největší planetu sluneční soustav určitě znáš. Řekl ti ale někdo, jak voní? Nevoní. Smrdí jako prd. V roce 2017 zjistili vědci, že mraky na Uranu se skládají ze sulfanů, což znamená, že atmosféra Uranu obsahuje smradlavý plyn, který smrdí po zkažených vejcích.

Srovnání Uranu a Země


Víš, že…

  • … když je nosorožec smutný, zbarví se mu pot do červena?
  • … křečci přes noc v kolotoči uběhnou až 13 kilometrů?
  • … je pro prasata fyzicky nemožné podívat se nahoru?
  • … chobotnice mají 3 srdce?
  • … ročně zemře kolem 150 lidí na ránu kokosem do hlavy?

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 18. 05. 2018   |   Zobrazeno: 3375x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.