Scio testy

I když to tak možná na první pohled nevypadá, přijímacích zkoušek na střední školu se bát nemusíš. Neobsahují chytáky ani úlohy a školní látku, kterou bys nemohla znát ze školy. To samozřejmě neznamená, že příprava není nutná. A pokud chceš být dokonale připravena, měla bys začít už teď. Podívej se společně s námi na veškeré předpoklady pro přijetí na střední školu i na cvičné testy, které jsou základem úspěchu.

Kdy se dostavit na Scio testy?

Termíny konání Scio testů jsou jednotné pro všechny školy, které pro přijímání nových žáků využívají formu Scio testů. Termín je neměnný a jak sama můžeš vidět, na přípravu máš opravdu dostatek času. Termíny byly vyhlášeny na 18. - 19. 4. 2016 (platí pro první kolo), kdy se všichni studenti, kteří si předem podali přihlášky, dostaví do školy, která byla pro konání testů dopředu určena.

Jaké školní předměty obsahují Scio?

K přijímacím zkouškám jsou připraveny tři základní testy, přičemž každá střední škola si sama zvolí, z jakých konkrétních předmětů budou studenti zkoušky vykonávat – škola si samozřejmě může zvolit všechny tři základní testy. Jedná se o obecný test studijních předpokladů (OSP), test z matematiky a nakonec o test z českého jazyka. Všechny tři testy jsou přitom zpracovány tak, aby obsahovaly pouze tzv. uzavřené úlohy. Co to znamená? Každá úloha ti nabídne několik odpovědí, pouze jedna je ta správná a ty nemusíš v žádné úloze odpovídat vlastními slovy. Pokud tedy budeš na testy dostatečně připravená, zajisté zvolíš správnou odpověď, kterou navíc budeš mít přímo před očima.

Nezapomínej, že každou správnou odpověď získáváš bod navíc, ale za každou špatnou odpověď se část bodu odečítá. Jinak je to ale v případě, že nezaškrtneš žádnou odpověď, tzn., že na otázku vůbec neodpovíš. V takovém případě se ti neodečítá ani nepřičítá žádný bod. Pokud si u některé otázky nebudeš vůbec jistá správnou odpovědí, je vhodné ji vůbec nezaškrtávat, protože nepřijdeš o body, ale ani žádné navíc nezískáš.

Kolik času máš na vyplnění testů? 

U každého z testů je to s časem trošku jinak a záleží to hlavně na počtu úloh, které test obsahuje. V testu z českého jazyka se nachází čtyřicet úloh a čas vymezený na vyřešení je stanoven na 45 minut. V případě matematiky je počet úloh stanoven na třicet a na vyřešení zadání máš celou hodinu.

Poslední je pak obecný test studijních předpokladů, kde budeš mít na vyřešení šedesáti úloh rovnou hodinu času. I když se zdá, že času je málo, opak je pravdou. Některé otázky jsou velmi jednoduché, odpověď budeš znát prakticky okamžitě, čímž získáváš čas navíc, kdyby sis u některých náročnějších otázek nevěděla rady se správnou odpovědí.

Tip pro tebe: pokud si nebudeš vědět rady s nějakou otázkou, je pro tebe těžká nebo si prostě nebudeš naprosto jistá správnou odpovědí, tak ji na chvíli přeskoč. Vyplň zbytek testu a na konci, až budeš mít všechny otázky vyřešené, se vrať zase k té, kterou jsi vynechala. Budeš mít nejen dostatek času na přemýšlení, ale hlavně neztratíš tolik času. Je to ten nejlepší způsob, jak nepřijít o body.

Jak se připravit na Scio? 

Příprava je důležitá za všech okolností, to určitě velmi dobře víš. Někdy ti možná připadá, že se nelze připravit na testy tak rozsáhlé, ale pokud se do toho pořádně opřeš a budeš se přípravě věnovat pravidelně, opravdu se není čeho bát. Nenechávej nic na poslední chvíli a zjisti, kde máš ty největší nedostatky. Neúspěch v jednom testu by pro tebe totiž mohl znamenat nepřijetí na školu, která je třeba tvou vysněnou.

Jsi ve škole jedničkářka? To je sice skvělé, ale nemusí to nutně znamenat, že nemáš žádné nedostatky. Dokonce i odborníci tvrdí, že jedničkáři často podceňují přípravu a u zkoušek propadají.

I když ti to jde ve škole na výbornou, přeci jen by ses měla věnovat pravidelné přípravě na Scio. Vhodné je i zjistit, jak jsou na tom ostatní spolužáci, protože se stejně dobrými nebo horšími studenty se zajisté potkáš u zkoušek. Ať tak či onak, vždy je naprosto stěžejní a veledůležité, aby ses dostatečně seznámila s formou Scio testů.

Scio testy nejsou vytvořeny stejně, jako klasické testy, které znáš ze školy. Jakmile list testů při zkouškách otevřeš, už není cesty zpět a ty budeš muset naprosto přesně vědět, kde vyplňovat správné odpovědi, jak opravit odpověď a hlavně se nesmíš nechat ničím zaskočit nebo překvapit.

Vzorové testy, které tě připraví na přijímací zkoušky

Vzorové testy jsou k dispozici online a zcela zdarma. I když by ti možná online verze vyhovovala víc, nezapomínej na to, že při zkouškách budeš mít k dispozici jen verzi tištěnou a proto je dobré s ní umět pracovat. Pokud tu možnost máš, vytiskni si vzorové testy a poctivě je vyplň – nezapomeň si měřit čas, aby ses vždy vešla do časového limitu, který je i u zkoušek. V rámci vzorových testů jsou k dispozici jak testy z českého jazyka, matematiky, tak i obecných studijních předpokladů.

Tvým prvním krokem je návštěva stránek Scio, kde najdeš vzorové testy zdarma - https://www.scio.cz/prijimaci-zkousky-na-ss/on-line-test-zdarma/. Právě zde najdeš všechny testy, ale dávej si pozor, aby sis vybrala vhodný test pro konkrétní třídu základní školy – v nabídce je 5., 7. a 9. třída. Současně je nutné vyplnit emailovou adresu, kam ti po vyplnění testu budou během několika minut zaslány výsledky. Ta samá internetová stránka navíc obsahuje i odkaz na registraci, kde po vyplnění emailové adresy můžeš zkoušet různé online testy s různým obsahem – můžeš si je samozřejmě i vytisknout a tak se nejlépe připravit na přijímací zkoušky. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 10. 01. 2016   |   Zobrazeno: 18631x

Témata článku:Rady a tipy,Škola

Komentáře

tezz17(movies forever)

princess michelle: taky jsem je dělala a čeština byla spíš o tom abys našel chyby ve větách a matika tipu na začátku měl dědeček x oříšků a potom co si každý z 5 vnuků vzal polovinu a jeden oříšek kolik oříšků měl děda na začátku mi nepřijde jako matematika ale skoro jako hádanka

tezz17To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

rezekVIP(Milujeme zvířata)

No, myslím že teď se dělá na více školách cermat...... Pokud teda ta škola nemá vlastní příjmačky......

Já budu dělat navíc ještě testy z angličtiny..... Ale to je pořád víc v pohodě než matika, té se celkem bojím.....

rezekTo se mi líbí +4 To se mi nelíbí

Amel(Nesnášíme školu!!!!!!!)

The Anett: Začni si procvičovat, nejlépe každý den nebo se přihlaš na nějaký kurz, kde ti vše vysvětlí smajl pokud děláš scio tak si třeba na jejich stránkách kup nějakou sadu testů smajl

AmelTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

nikolka64(YOUTUBE A YOUTUBEŘI)

Ahoj. Ráda bych šla na gympl, no já nejsem moc tělocviční typ, spíš jsem antitalent na sporty a tak bych se chtěla zeptat, jak se hodnotí známky na tělocviku. Prosím, napište mi to, jsem zoufalá.

nikolka64To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Isabella80(Harry Potter ' s world)

nikolka64: Já jsem na gymplu a náš učitel dává všem jedničky za snahu a účast v hodině. Jinak jsem taky antitalent a byla jsem hodně vyděšená, zvlášť, když náš gympl má sportovce rád, ale nakonec je to v pohodě smajl

Isabella80To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

TRERA5(EMO-GIRLS)

Nevím, jestli je to tak na všech gymplech, ale u nás píšu ty scio testy pro nový primány současný primáni, aby se zjistilo, jestli jsou 'použitelný' smajl Takže budoucí primáni by měli být tak na úrovni těch současných smajl Ale nevím jak je to do prváku smajl

TRERA5To se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.