Rady a tipy na pěstování – bylinky (1. díl)

Bylinky jsou nepostradatelnou kuchyňskou surovinou, ale skvěle mohou posloužit i jako okrasné rostliny v domácnosti nebo jako perfektní léčivo. Bylinky mají zkrátka a dobře velmi všestranné využití a právě proto by v žádném případě neměly chybět u tebe doma. Jak je správně pěstovat, jak se o ně starat a k čemu je pak můžeš použít? 

Kdy začít sázet

V prvé řadě ti poradíme, že pokud budeš sázet bylinky z již předpěstovaných sazeniček zakoupených přímo v zahradnictví, značně tím zvyšuješ své šance, že bylinky vyrostou a dlouho vydrží. Se sázením je vhodné začít v době, kdy ustupuje zima a počasí se trošku umoudří. Za naprosto ideální čas se udává konec března a začátek dubna, kdy je klima pro pěstování většinou optimální. Konec března a začátek dubna je ideálním obdobím i pro pěstování bylinek ze semínek, které musí mít dobrou zálivku. Možnou a častou variantou je i přesazování již vykvetlých zakoupených bylinek. Pokud jsou bylinky vykvetlé, přesadit je můžeš kdykoli a jejich růst už pak jen závisí na tvé péči. 

Ideální klima pro pěstování 

Bylinkám bohatě postačí, když budou za oknem a dostane se jim pravidelného zalévání (2x-3x týdně). Pokud ale nemáš možnost dát bylinky za okno, rozhodně nezoufej, protože je můžeš bez problémů pěstovat i doma. Jen si dej pozor, aby nebyly bylinky vystaveny průvanu – hlavně bazalka je na průvan velmi citlivá, a je-li doma suchý vzduch, který bylinky nemají rády, sem tam je stačí orosit rozprašovačem.

Umělé hnojivo není nutné

Téměř žádné bylinky nejsou nijak výrazně náročné na pěstování a ani na použití různých hnojiv a substrátů. Jestli chceš, aby ti bylinky rostly jako z vody, stačí použít zahradnický substrát, do kterého přidáš trošku rašeliny.

Umělé hnojivo nemusíš používat vůbec, bylinky jsou poměrně odolné a rostou opravdu dobře. Navíc tím prospěješ sama sobě – bylinky budeš přeci jen konzumovat, tak proč je zahlcovat naprosto zbytečně umělým hnojivem a chemií?

Bazalka

Italské těstoviny si jistě nedokážeš představit bez čerstvé bazalky. Z bazalky se většinou používají lístky, které je vhodné odštipovat, když jsou ještě malé – mají mnohem výraznější chuť.

Jak na pěstování: bazalka nesmí vyschnout, takže ji musíš zalévat víc, než ostatní bylinky – ráno a večer. Pokud ji pěstuješ na zahradě, je vhodné ji zasadit vedle rajčat – vyžadují pro pěstování podobnou půdu. Bazalka nemá ráda chlad, průvan, velký vítr a zvlášť citlivá je na mrazivé počasí. Budeš-li bazalku pěstovat v teple, zaručeně si na ní pochutnáš. Bazalka by se neměla rosit rozprašovačem, jinak by na ní mohly vzniknout černé skvrny

  • bazalka pěstovaná v okně slouží jako perfektní repelent proti hmyzu a mouchám
  • po odříznutí lístků je třeba bazalku zpracovat co nejdřív
  • bazalku je vhodné čas od času zaštipovat, protože pak nevykvete a mnohem déle vydrží

Máta 

Nealkoholické mojito je nejlepší letní osvěžení. Ale co by to bylo za svěží letní drink bez čerstvé máty? Podívej se, jak si ji doma vypěstovat, abys ji už nikdy nemusela shánět po obchodech.

Jak na pěstování: máta je na pěstování nejméně náročnou bylinkou, libuje si na sluníčku, nevadí jí teplo a vyžaduje hodně vody, podobně jako bazalka. Půda, ve které je máta pěstována, by měla být dostatečně vyživená, zalévat bys ji měla ráno a večer. Máta nepotřebuje dokonce ani rosení rozprašovačem

  • máta je bylinka zklidňující žaludek a při inhalaci odvaru uvolňuje dýchací cesty
  • ve starém Egyptě se používala čerstvá máta na výplach úst a jako voňavka
  • máta se v kuchyni skvěle kombinuje s pečeným masem

Majoránka

Majoránka je jedna z mála bylin, která neztrácí svou vůni, proto se v kuchyni používá k provonění a ochucení jídel a to jak v čerstvém, tak i sušeném stavu. Majoránku lze navíc dobře kombinovat i s ostatním kořením.

Jak na pěstování: majoránku se vyplatí pěstovat v teplém prostředí, které je chráněno před silnějším větrem a chladem. Semínka majoránky se sázejí nejčastěji koncem dubna, předpěstované sazenice zase koncem května. Majoránku je vhodné zalévat 2x-3x do týdne, ale lze i častěji

  • majoránka podporuje chuť k jídlu a přispívá dobrému trávení
  • je-li majoránka zasazena do truhlíku v domácnosti, lze ji vysadit už v lednu, ale musí být chráněna před chladem
  • majoránka je vynikající odstraňovač zápachu v kabelkách, prášek z majoránky se dokonce používá k leštění nábytku

Tymián 

Tymián je nejčastěji pěstován na zahradách, protože krásně vypadá, voní a jakmile se jednou na místě v zemi ujme, vydrží zde několik let. Má pronikavou vůni i chuť, doma si lze vypěstovat dokonce i citronový tymián.

Jak na pěstování: tymián je nejlepší pěstovat na slunném místě, kde je propustná půda, která dobře vstřebává vodu. Začátkem jara je třeba začít se sázením do truhlíků, začátkem května se můžeš pustit do zasazení na zahradu.

  • čerstvý tymián je považován za prvotřídní koření do kuchyně
  • tymián má dezinfekční účinky, působí proti stresu, čaj z tymiánu se doporučuje při léčbě antibiotiky
  • odvar z tymiánu používají astmatici a alergici

Pažitka a petrželka

Pažitka a petrželka nemohou chybět snad v žádné domácnosti. Používají se do polévek, k masu, grilování, ale mnohdy i do některých omáček.

Jak na pěstování: pažitka i petrželka potřebují ke svému růstu teplé, světlé a slunné místo, kde se jim bude dobře dařit. Pozor by sis měla dát hlavně na vodu, které nesmí petrželka mít velké množství – raději méně. Naopak pažitka potřebuje vlhkou půdu.

  • petrželka by se měla sklízet jen do doby, než na ní začnou růst květy
  • pažitku a petrželku je vhodné pěstovat odděleně, kvůli rozdílnému množství vody, které obě byliny vyžadují 
zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 09. 02. 2016   |   Zobrazeno: 6933x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

ChilliVIP(ANIME!)

Jako jo, je to dobrý článek.
Ale zvláštní je, že vyšel zrovna když Albert začal s tou akcí na pěstování bylinek a zeleniny.
Ale článek je to jinak dobrý a užitečný.

ChilliTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Makiss(Jsme trochu blázni.....al...)

Ježiš zase naprosto zbytečný článek..... pro mě to teda je naprostá kravina ale ok když se to někomu líbí tak si ty kytičky sázejte třeba i do uší:')))))
Btw: už dlouho nebyla nějaká povídka

MakissTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Artemia(Svět Fantazie ^^)

Hmmm... Tak Angela Bylinkářka že mně nebude, ale něco zasadit určitě zkusím... Moc hezký článek! ^^
Jenom, mohlo by být v druhém díle něco o pěstování ženšenu? Jedu na něm už delší dobu =D

ArtemiaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.