Původ a význam jmen – září a říjen

Září a říjen jsou rovněž měsíce bohaté na znělá, oblíbená a častá česká jména, o jejichž původu se můžeš dozvědět právě teď.

 

Marie

Marie je nejčastějším ženským jménem v České republice a drží se tak na první pozici ve jmenné statistice. Není se čemu divit, Marie je jméno velmi staré, s dlouhou historií, ale stále velmi oblíbené a populární. Svátek slaví Marie 12.9. a z významných představitelek lze zmínit hlavně Pannu Marii, která byla matkou Ježíše Krista. Údajně jméno pochází z hebrejského jména Mirjam, které zase vychází z egyptského názvu merit amm. To znamená Bohem milována a střežena. Často se říká, že bohové drží nad Mariemi ochrannou stráž.

 

Andrea

Už samotné jméno svědčí o tom, že nositelka jména je velmi charismatická, zdravě sebevědomá a cílevědomá. Jméno vychází z řeckého jména Andreas, které je původně určeno pro muže a dá se přeložit jako bojovná, statečná a odvážná. Není ale vyloučeno, že jméno Andrea vychází z francouzského jména André – také původně mužské jméno. Andrea slaví svátek 26.9. a předtavitelkou je topmodelka Andrea Verešová.

 

Václav

Svatý Václav je největším a nejznámějším představitelem tohoto jména, jehož svátek se slaví 28.9. a jde o jméno, které má nejen dlouhou historii, ale v Česku je stále ještě oblíbené – drží se na dvanáctém místě v četnosti. Křestní jméno Václav má slovanský původ a vychází ze jména Venceslav, které znamená slavný. Václavům se u nás nejčastěji říká Vašek nebo Venca, které jsou jen odvozeninami od jména Václav.

 

Michal

Třinácté nejoblíbenější a nejčastější jméno v České republice je právě Michal, který slaví svátek 29.9. a určitě si hned vzpomeneš na herce a komika Michala Suchánka nebo zpěváka Michala Davida. Za jeho původem se opět vydáme do hebrejského jazyka, konkrétně vychází ze slova Micha'el, který byl zároveň jedním z apoštolů. Jméno tak vzniklo jen spojením dvou na sebe navazujících slov a přirovnáváno bylo těm, kdo jsou odevzdáni Bohu.

 

František

O původu jména František není vedena přesná a jasná statistika vývoje, ale odborníci se vesměs shodují v tom, že vychází z jednoho italského jména. Údajně vychází ze jména Francesco, ale to byla původně jen přezdívka a až později byla uznána jako křestní jméno. Prvním nositelem tohoto jména v historii byl František z Assisi, který se později stal světcem a je také největším představitelem tohoto jména. Svátek spadá na den 4.10. a jméno se překládá jako malý Francouz.

 

Věra

Šesté nejčastější jméno v České republice, které slaví svátek 8.10., je právě jméno Věra, kterým se pyšní jedna z nejlepších českých sportovkyň v gymnastice, Věra Čáslavská. Křestní jméno Věra nemá příliš dlouhou historii, protože údajně vychází ze slova víra – v zahraničí se jméno Věra nazývá Viera. Jeho původ je slovanský a nejen jméno Věra je odvozeno od víry. Dokonce i jméno Věroslava vychází z víry.

 

Tereza

Za původem jména Tereza se budeme muset vydat až na některé ostrovy Řecka, odkud jméno údajně pochází, i když to není doposud úplně jisté. Teorie říká, že dnešní křestní jméno Tereza bylo odvozeno od ostrova Thera nebo ostrova Therasia, který se nachází nedaleko Sicílie a překládá se jako žena z ostrova Theresia. Svátek mají Terezky 15.10. a současnými představitelkami v Česku jsou například modelka Tereza Maxová nebo herečka Tereza Voříšková.

 

Lukáš

Lukáš je jedno z nejoblíběnějších českých jmen, které se k nám dostalo před mnoha lety z latiny a jeho svátek slavíme 18.10. Vychází z latinského jména Lucanus, které se používalo pro obyvatele Lukánie. Lukánie se nachází v Itálii a doposud se překládá někdo, kdo žije v Lukánii nebo ten, kdo z Lukánie právě přichází. V zahraničí se používá hlavně jmenné varianty Luc, Luke nebo Luca.  

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 06. 09. 2015   |   Zobrazeno: 7898x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

rezekVIP(Milujeme zvířata)

Je fakt, že tu spousta jmen není..... ale lidi, chce to klid, když vás to zajímá, můžete si to najít kdekoli jinde na internetu, je to jednoduché! Na tomhle webu je spíš pár jmen jako zajímavost, ale rozhodně to není databáze kde jsou všechny...... Tak se prosímvás probuďte, uvědomte si že HPD není jediný existující web na celém internetu, zadejte si do googlu význam jména _______ , a určitě vám to ukáže tak 10 odkazů kde se to dá zjistit...... smajl Just keep calm.....

rezekTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

zugorek7

Ani jste tam nedali jmeno Michaela...Jste fakt blbý a tyhle clanky jsou na hovno...To je tak tězke dat sem všechna jmena...?Je jich jen kolem šedesati za dva měsíce a mate to do hodiny hotove...

zugorek7To se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.