Přijímací zkoušky na střední školy

V roce 2016 by měla začít platit novela zákona, která ukládá jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Tato povinnost je platná pro všechny střední školy bez výjimky. Jak se na zkoušky připravit, do kdy je nutné podat přihlášku a jak si obecně při zkouškách poradit? Čti dál a zaručeně v nich uspěješ!

Kde můžeš hledat informace o nabízených studijních oborech?

Nejvíc informací o konkrétním oboru se vždy dozvíš ve škole nebo na stránkách školy, kam máš v plánu podat přihlášku. Na škodu nejsou ani internetové stránky, které jsou přímo zaměřeny na vzdělávání a provedou tě mimo jiné i seznamem středních škol, kam je možné se v konkrétním roce přihlásit.

Pokud ses ještě nerozhodla, na jakou střední školu se přihlásíš a pořád přemýšlíš o tom, která střední škola by byla pro tebe ta pravá, zkus jeden z našich článků Jak si vybrat střední školu, který tě provede různými kritérii pro správný výběr.

Kde vzít přihlášku?

Každý žák, který se chce přihlásit na střední školu, musí předem vyplnit a zaslat přihlášku. Přihláška je pro všechny školy jednotná, lze ji stáhnout na internetových stránkách ministerstva školství (www.msmt.cz) nebo na stránkách konkrétní střední školy – ne všechny školy mají na svých stránkách přihlášky k dispozici ke stažení.

Do kdy je nutné podat přihlášku?

Přihlášky na veřejné střední školy musí být podány přímo řediteli školy nejpozději do 15. 3. 2016. Jinak je tomu ale u středních škol, kdy je součástí přijímacích zkoušek i talentová zkouška. V takovém případě bylo nutné podat přihlášku nejpozději do 30. 11. 2015. Nezapomínej, že každá střední škola si může určit svá vlastní pravidla, pokud jde o dokumenty a doklady, jenž jsou pro podání přihlášky nezbytné. Některé střední školy chtějí, aby byly součástí přihlášky i případné výsledky a hodnocení z talentových nebo jiných soutěží, kterých se žák během minulých let zúčastnil.

Zcela nově byla zrušena jedna z podmínek. Tou je povinnost základní školy vydávat výstupní ohodnocení žáka. Výstupní ohodnocení se podávalo společně s přihláškou, ale nově, od roku 2016, se výstupní hodnocení žáků nebude provádět a tím pádem nemůže být ani součástí přihlášky.

Kdy přijímací zkoušky probíhají? 

Datum přijímacího řízení vždy určuje ředitel konkrétní střední školy. S největší pravděpodobností však budou probíhat v datech od 22. do 30. dubna 2016 – tak to bylo i v minulých letech u většiny středních škol v České republice.

Jinak je tomu v případě talentových zkoušek, které většinou probíhají během měsíce ledna. Talentová zkouška je pouze prvním kolem zkoušky, v dubnu se každý zájemce o přijetí musí dostavit k vykonání státní zkoušky, která je platná pro všechny střední školy.

Kdy je vyhodnocení zkoušek?

O výsledku přijímacích zkoušek jsou žáci informováni nejpozději do 3 pracovních dnů od vykonání zkoušky. Informace o výsledku nejsou zasílány poštou ani emailem, na stránkách školy je vždy umístěn seznam přijatých žáků. Písemně jsou obeznámeni jen ti žáci, kteří v přijímacím řízení bohužel neuspěli. Právě písemné rozhodnutí je příležitostí pro každého žáka, který ve zkouškách neuspěl. Nejpozději do tří pracovních dnů je totiž možné podat odvolání – opět přímo řediteli školy. Odvolání rozhodně stojí za vyzkoušení, protože někteří žáci jsou dále přijímání na základě volné kapacity třídy.

Jak je to s druhým kolem zkoušek?

Ne každá škola vypisuje druhé kolo přijímacích zkoušek a informace je nutné vždy ověřit u konkrétní střední školy. Střední školy nevypisují druhá kola z kapacitních důvodů, není proto možné přijímat další žáky.

Co je zápisový lístek?

O zápisovém lístku mluví zákon úplně nově. Zápisový lístek ukládá povinnost samotnému žákovi, který musí do deseti pracovních dní potvrdit, zda na střední školu nastoupí – pokud je přijat. Lhůta začíná běžet v den, kdy je na internetových stránkách školy zveřejněn kompletní seznam všech přijatých žáků ke studiu. Na zápisový lístek rozhodně nesmíš zapomenout, protože pokud nebude do školu doručen v zákonné lhůtě, přijatý uchazeč je automaticky vyškrtnut ze seznamu přijatých žáků a na jeho místo je téměř okamžitě dosazen ten, kdo podal odvolání nebo je vyhlášeno druhé kolo přijímacích zkoušek.

 

5. třída

7. třída

9. třída

Do kdy podat přihlášku

 Do 15. 3. 2016

Do 15. 3. 2016

 Do 15. 3. 2016

Počet přihlášek

 2

2

 2

Kam podat přihlášku

 Přímo řediteli střední školy

Přímo řediteli střední školy

 Přímo řediteli střední školy

Termín 1. kola zkoušek

 2. polovina dubna

2. polovina dubna

 2. polovina dubna

V čem spočívají přijímací zkoušky?

Přijímací zkoušky jsou pro rok 2016 – i pro následující roky, pro všechny střední školy jednotné. Přijímací zkoušky probíhají formou psaných testů, které zajišťuje Centrum pro zajišťování výsledků vzdělávání (CERMAT). Každý z uchazečů o přijetí na střední školu musí absolvovat dva základní testy. Jeden z českého jazyka, druhý z matematiky - k dispozici jsou i testy všeobecných předpokladů. Na vyplnění každého z testů má žák 60 minut a testy jsou navrženy do formy didaktických testů.

Jakmile se žák usadí do lavice, dostane se mu do ruky jednak samotný didaktický test a k němu prázdný záznamový arch, do kterého je nutné zaškrtávat správné odpovědi. Každý žák by si měl dopředu zkusit hned několik vzorových testů, které jsou pro správné splnění úkolů nezbytné. Je i velmi důležité, aby žák vyplnil veškerá pole v záznamovém archu správně a podle toho, jak je CERMATEM zadáno. Pokud by byla pole pro odpovědi špatně vyplněna, například by se žák přepsal nebo by jeho odpověď byla nečitelná, považuje se odpověď automaticky za špatnou.

Nevíš, kde sehnat přípravné testy na střední školy? Obáváš se Scio testů? Nemusíš! Připravujeme pro tebe další článek, ve kterém se dozvíš nejen o správné přípravě na Scio testy a přijímací zkoušky, ale doporučíme ti i přípravné didaktické testy, které pro tebe budou dokonalou přípravou na zkoušky! 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 03. 01. 2016   |   Zobrazeno: 9117x

Témata článku:Škola

Komentáře

Jasmína12345

Myslím že je to trošku hrozný. Protože za měsíc musím napsat tak minimálně 4 písemky a pak musím každý den doufat že mě nebudou zkoušet třeba z dějáku!!!! smajlU nás v Hořovicích máme 2 hodiny tělocviku za sebou , ale vždycky musíme do haly nebo jdeme bruslit což znamená že celou velkou přestávku poběžíme skoro 1 km(někdy i víc) tam a po dvou hod. zpátky do školy. A pak musíme psát nějaké pitomé referáty o knížkách a museli jsme se taky naučit nějaké básničky (jedna měla 12 slok) . Za 1 rok se jich musím naučit minimálně 6!!! (A to nemluvím o domácích úkolech)smajlsmajl Ale jinak je to taky dobrý jsou tam i nějaké výhody!!!smajl Pro ty kteří chtějí jít na gympl: z 5. třídy je to lepší , protože je to lehčí!!!!! Ale budete muset víc makat .☺

Jasmína12345To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucka7451874518

Já jsem v 7 třídě a chtěla by jsem jít na veterinu jenže všichni říkají jak je to tam těžké apod. smajl Nemáte někdo nějaké zkušenosti jak to tam probíhá ? smajlsmajlsmajl

Lucka7451874518To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

boxinka8(ANIME!)

Lucka7451874518: Já pujdu na veterinu a pilně se na to učím a pokud budeš taky, těžké to pro tebe nebude. Hlavní je rozumět si se zvířaty příp. mít nějaké doma, ale hlavně se vždy připravit na to nejhorší když bude potřeba něco z vnitřnostma abys nehodila šavlismajl Jestli chceš můžem si o tom ve zprávách pokecat smajl

boxinka8To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

ROKY10(Magické Holky)

ahojky lidi popíše mi někdo jak to na gymlu přibližně vypadá prosím. No sem v 5.třídě tak nevím jestli tam mám jít. třeba kdo už tam je tak jestli by mi popsaly jak se tam učí a tak (hodně sem četla že je to tam mnohem těší, a že se tam nikdo s vámi nepáře) tak jak to je?? smajl

ROKY10To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

terčátko

ROKY10: Já jsem na gymplu v primě a vřele doporučuji. Naučíš se toho tam víc. Kolektiv je tam podle mě všeobecně lepší než na základce, ale občas to tak není. Pravděpodobně se ti alespoň trochu zhorší prospěch. Já jsem měla samé 1 a jednou mi hrozila 2 a ted mi dvojky vychází tak čtyři nebo pět... Určitě to ale doporučuji aspoň zkusit, a když se to nepovede tak to skusíš za dva roky. Na nás je většina učitelů hodnejch, ale samozdřejmě se najdou výjimky. Takže to určitě zkus!

terčátkoTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

KatherineWerewolf-VampireVIP(Disney channel)

ROKY10: No záleží na učitelechsmajlsmajl
Učivo se rozhodně probírá tak o 75% podrobněji.
Pokud jsi měla vždycky na vysvědčení samé jedničky nebo jednu dvojku, tak to zkussmajl
Ale rozhodně se nešprtej na přijímačky, protože tím dokážeš akorát to, že se všechno musíš naučit a neprověříš tak své znalosti smajlsmajl
Maximálně si tak prober co nechápeš a opakuj si věci, co už umíš, nebo věci co tam budou hodně a ty je nechápeš, si nech vysvětlit smajl
J8 je taky udělala až na 2. pokus smajl

KatherineWerewolf-VampireTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.