Povídka: Harmonické Vánoce

Petra vrhla ošklivý pohled na ikonku v pravé dolní části obrazovky. Proč jí zrovna teď musí docházet baterka v notebooku, když řeší s nejlepší kamarádkou tu úplně nejdůležitější věc - jaké že dárky dostane zítra k Vánocům? Protáhla se na gauči jako kočka, až se jí málem povedlo shodit notebook z klína.

"Brácha?" houkla na o něco mladšího kluka rozvaleného v křesle na druhé straně pokoje. "Přines mi nabíječku." Ten však vůbec nereagoval a obličej měl nalepený kousek od svého chytrého telefonu. Prsty zuřivě jezdil po celém displeji. Petra musela zakřičet nahlas, než jí bratr uslyšel.

"Co je?" vyštěkl na ni. "Sem moh' mít rekord." David vztekle mrštil polštářem po své sestře, ale minul. Ta jen protočila oči a zopakovala: "Na-bí-ječ-ku. To je ta věc, díky které může noťas fungovat dlouho."

"A to ti jí mám jako podávat jen proto, že si líná se zvednout? Na to ti kašlu," prohlásil David a pozornost opět upnul k malému kousku elektroniky. Petře nezbývalo než se zvednout a dojít si pro nabíječku sama.

Rodiče obou sourozenců si téhle krátké epizodky ani nevšimli. Bylo 23. prosince, a to znamenalo maminčin oblíbený román v televizi. Jako každý rok. Její manžel z toho byl už ale otrávený, nebavilo se ho dívat poněkolikáté, a tak se raději na tabletu díval na fotky oblíbených aut. Nějaké takové by si přál k Vánocům. Nebo takové.

Celá rodina prožívala harmonický den před Štědrým dnem.

 

Bylo asi osm hodin večer, ale situace v celém bytě se vlastně nezměnila. Každý zíral do své elektronické krabičky a užíval si krásné předvánoční nálady.

Až do chvíle, kdy všem přišlo, že se stalo něco zvláštního. David zvedl na vteřinu oči od své hry, Petra dokonce omylem zavřela otevřené okno se sociální sítí, které však vzápětí zase otevřela. Táta nezvedl oči od tabletu vůbec.

Zato jeho manželka zpozorovala změnu hned, vypla se jí totiž televize a místo filmu zbyla jen černá obrazovka. Několik sekund jí trvalo, než jí došlo, co se stalo. "Vypli proud," řekla nahlas, ale dočkala se jen nicneříkajícího "hmmm" ze strany otce rodiny.

Chvíli jen tak ležela před televizí a přemýšlela, co teď vlastně bude dělat. Telefon měla starý, takže na něm se nic pořádně dělat nedalo, a její stolní počítač bez elektřiny nebude fungovat. Zamyslela se nad tím, co doma dělá jiného, ale ke čtení, šití i dalším činnostem potřebovala světlo.

Jasně, svíčky! Zvedla se a pomocí slabého světla mobilu šla vyštrachat co nejvíce svíček a také sirky. Než rozmístila svíčky všude po bytě, dokonce i do koupelny a na záchod, ale hlavně do kuchyně a do obývacícho pokoje. Děti si ani nevšimly, že se něco takového děje.

Když měla maminka hotovo, zastavila se na prahu do pokoje a rozhlédla se kolem sebe. Celá místnost vypadala útulněji a mnohem více jako domov.

První se vybila baterka Davidovi, na nabíječku zapomněl. Překvapivě se podíval okolo, nejdřív očima hledal svou nabíječku, pak si všiml svíček a nakonec se zastavil pohledem na mámě. Napadlo ho se na ni usmát a ona mu ráda úsměv oplatila.

"Mami, on asi vypad' proud, že jo?" zeptal se na očividné. V tu chvíli už zpozorněla i Petra. Ano, opravdu se stalo něco zvláštního. Zaklapla notebook, kterému zbývalo 7 % baterky, a nasála do nosu vůni z ovoněné svíčky, která hořela kousek od ní. Voněla vánočně. Došlo jí, že místo aby si vánoční nálady užívala s rodinou, potřebovala si o ní psát online. Trochu se zastyděla, na počítači strávila celý den.

Oba sourozenci s maminkou došli za tátou, domluvili se totiž, že by mohli dělat něco spolu, když baterky v přístrojích budou potřebovat elektřinu. Táta se na ně podíval skeptickým pohledem, jako by chtěli řešit něco vážného, ale pak se jeho podled stočil na stůl před ním. Svíčky byly vyskládané do tvaru srdíčka.

Kolem stolu si všichni sedli a začali si povídat, bez svítících obrazovek. Uždibovali cukroví, mluvili o tom, jak se těší na dárky a že se zajdou druhý den podívat do města na betlém. Bavili se všichni, každý přihodil svou troškou do mlýna. Přibližně v půl desáté večer elektřina začala zase fungovat, ale od stolu se nikdo nezvedl. Došlo jim, že Vánoce je lepší trávit pohromadě s blízkými, ne se svými oblíbenými krabičkami.

Na Štědrý den se celá rodina sešla už na snídani. Pak se vydali na procházku, dokud ve městě nebudou davy lidí. Při oběde si dokonce povídali o tom, co za velké dárky by si přáli pod stromeček, ale báli se o ně říct. Třeba táta to auto. Na tabletu našel obrázek a všem ho ukázal. I Petra, která tomu vůbec nerozuměla, naznala, že vypadá docela pěkně.

A jaký byl Štědrý večer? To už necháme na tvé fantazii. Ale i několik týdnů po Vánocích si povídali o tom, jak jim ten výpadek proudu pomohl. Čas od času pak maminka přišla s tím, že jeden večer zhasne a po celém bytě zapálí svíčky s vůní harmonie.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 24. 12. 2014   |   Zobrazeno: 7655x

Témata článku:Příběhy,Vánoce

Komentáře

Sia23VIP(Teorie velkého třesku)

U nás to vyzerá takto:
Ja: pri televízii
Mama: Varí a pečie
Oco: Dáva do seba všetko sladké smajl
Psy: Jeden behá po dome, druhý po dvore smajl

P.S.: Ja som to mala prečítané za 4 minúty a to som ešte hrala ďalších 10 hier a čítala článok xD

Sia23To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

někdo123VIP(100% !!)

Tak to by nešlo, táta nesnáší, když je vedro z těch svíček, nebo nějak smrdí smajl
Ale já si dala za předsevzetí, že na Vánoce nebudu na počítači, leda, že bych fakt potřebovala něco najít a i když hodně youtuberů nahrává Vánoční videa, která naladí atmosféru, i přes to smajl

někdo123To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

LauraMalDoran

Natka333: na třídě nezáleží, já chodim do druhý, mno, teda na gymnásiu, takže sedm a dosud neumim číst rychle ani z listu

LauraMalDoranTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.