Vše o pálení čarodějnic

Noc čarodějnic nebo také Filipojakubská noc. I tak se někdy říká zvláštnímu svátku Pálení čarodějnic, který určitě netrpělivě očekáváš v noci z 30. dubna na 1. května. Pálení čarodějnic je za dveřmi a tak je na čase, aby ses dozvěděla i něco o historii nebo vzniku tohoto svátku, který má nejen u nás, ale i ve světě, opravdu dlouhou tradici. Pálení čarodějnic se postupně stalo významným svátkem, který provází oslavy po celém světě, zapalují se ohně, staví se májky, tančí se a slaví až do ranních hodin, kdy se zamilované páry chodí líbat pod rozkvetlé stromy.

Vyzkoušejt také test Co víš o čarodějnicích nebo hry plné kouzel.

Jak to všechno vzniklo

V historii se o tomto svátku a lidové tradici mluví jen jako o Filipojakubské noci, během které údajně temné síly vládly neobyčejnou a hrozivou silou. Síla a magie se přisuzuje hlavně úplňku, který během těchto dní vychází a za jasných nocí se měly slétat na některá místa ve světě čarodějnice. Z Filipojakubské noci rázem vznikl název Noc čarodějnic, protože lidé ve vesnicích a městech skutečně věřili tomu, že se nad jejich hlavami a domy slétají čarodějnice na svá noční shromáždění.

Noční shromáždění prý vedl samotný ďábel, čarodějnice potíraly svá košťata mastičkami, aby mohly snadno létat a dokonce se měnily v různá zvířata, jako byly kočky nebo mouchy. Lidé se čarodějnic během těchto dní báli víc, něž kdy jindy a proto u sebe nosili snítky kapradin a domy potírali svěcenou křídou. Věřili, že je různé posvátné symboly a předměty ochrání před zlými silami, které čarodějnice přináší.

Poslání čarodějnic

Údajně bylo hlavním posláním čarodějnic se v tuto noc setkat přímo se samotným ďáblem, který sletu čarodějnic předsedal jako napůl člověk a napůl kozel. Každá čarodějnice měla ďáblovi říct o svých záměrech a úmyslech, ďábel zadával nové úkoly, které musí být splněny do dalšího sletu a byly představeny i nové členky, čemuž předcházely různé rituály. Čarodějnice se sházely na pustých místech, ve skalách nebo na horách, zapalovaly oheň, prováděly rituály a dokonce mnohdy někoho obětovaly a ďábel tomu jen přihlížel. 

Čarodějnický zákoník

Dnes se tento svátek nebere tak vážně, jako tomu bylo před lety, lidé se nepotřebují chránit před čarodějnicemi a dokonce se jich ani nebojí. Věřila bys ale, že v souvislosti s tímto svátkem vzniká hned několik různých spolků, které pořádají srazy na různých odlehlých místech a tváří se, jakože jsou skutečně čarodějnice? Nejenže mají vlastní zákoník, ale dokonce i podmínky přijetí do takového spolku jsou velmi přísné a ne každý je dokáže splnit. Řekněme, že když bude uchazečka naprosto odporného vzezření, smrdět bude až za roh, vlasy si nebude česat minimálně rok a jejím nejoblíbenějším zvířetem bude slizký had, zřejmě bude přijata. Pěkné a vyvoněné holky nemají v takových spolcích své místo ani za nic.

Federace čarodějnic České republiky

Možná budeš sama velmi překvapená, ale v České republice existuje dokonce Federace čarodějnic – nemá se spolky nic společného, která stanovuje zákony a vyhlášky týkající se pravidel platných právě pro čarodějnice. Přinášíme ti některé pikantnosti, na které je možné v zákoníku čarodějnic opravdu narazit. 

  • Létat se povoluje pouze v podroušeném stavu s minimálním množstvím mandragory v krvi (0,89417 promile)
  • Koštětem rozumíme dopravní prostředek čarodějnice, včetně vysavače. Vysavač musí být v takovém případě vybaven spínačem „Tahem zapni, stiskem vypni“
  • Létat se povoluje maximální rychlostí 1320 k. o. s. (kočičích ocasů za sekundu)
  • Je zakázáno posmívat se pomaleji letícím pilotům tryskových letadel, okolo letícím ptákům a chytat se raket nebo vrtulníků
  • Při předlétávání a míjení se dodržuje odstup alespoň 10 n. k. (netopýřích křídel)
  • Koště musí být na přídi osvětleno černou kočkou svítící zelenýma očima
zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 30. 04. 2015   |   Zobrazeno: 8621x

Komentáře

AnnaSVIP(Zvířata)

mi máme soutěže a pak stesku odvahy na keré máme úkoli a pak musíme najít poklad a příští rok ho budeme mít zakopaný tak krumpáče a lopaty a desesmajl

AnnaSTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.