Optické iluze (2)

Máme tu pro tebe další sérii skvělých optických klamů! Který z nich se ti tentokrát bude líbit nejvíce? Pochlub se v komentářích, jestli jsi všechno viděla opravdu jako klamy.

Zvíře

Začneme něčím velmi jednoduchým. Existuje mnoho věcí, které se dají nakreslit tak, že mají více významů. Skvělým příkladem je tento často používaný obrázek. Protože to je přeci kachna. Nebo zajíc? Taky se nemůžeš rozhodnout?

Kachna nebo zajíc?

Terasa

Zajímavým obojetným obrázkem bývá také tento. Můžeš vidět terasu s pracujícími muži nebo s lidmi sledujícími výhled. Ale kde je nahoře, kde dole a jak to vlastně celé funguje? Jak by to vypadalo, když by se to postavilo? Nejspíše by to nemohlo ani trochu fungovat. Na obrázku to ale pro náš mozek vypadá natolik uvěřitelně, že ti to často na první pohled nemusí vůbec přijít divné.

Terasa

Čáry 1

Teď zabrousíme tak trochu do geometrie. Obrázek totiž vůbec nemusí být do detailů vykreslený, aby zvládl naše oči zmást. Když se podíváš na dvě vodorovné čáry, vlastně ti moc rovné nepřijdou. A nepřijdou ti ani rovnoběžné. Když ale vezmeš do ruky pravítko, můžeš rychle zjistit, že čáry jsou pokaždé stejně daleko od sebe, a tedy jsou rovnoběžné. Za všechno mohou ty šikmé sbíhající se čáry.

Čáry

Čáry 2

Optický klam s čárami tu máme ještě jednou. I tentokrát ty čáry jdoucí vodorovně vypadají všelijak křivě, jdoucí do zatáčky a podobně. Také tady pomocí pravítka zjistíš, že ve skutečnosti jsou stoprocentně rovné a také rovnoběžné. Tady dělají problém zase černé a bílé čtverečky.

Čáry 2

Spirála

Další pro tebe máme obrázek pěkné spirály složené z malých čtverečků. Divíš se, co je to tady tentokrát za klam? Vypadá to přeci na první pohled normálně... Když se ale podíváš pořádně, zjistíš, že to žádná spirála není, ale jsou to soustředné (to znamená, že mají stejný střed) kruhy. Jsou čtyři a právě díky tomu, že jsou složené ze čtverečků, vypadají, jako by vytvářely spirálu.

Spirála

Kruhy

I další obrázek jsou kruhy z něčeho složené, tentokrát z kosočtverců. Sice nevypadají, že by vedly do spirály, ale když se budeš nějakou chvíli dívat doprostřed na tečku, začnou se točit. Nevěříš? Vyzkoušej!

Kruhy

Ježíš

Pokud se ti posledně líbila česká vlajka, máme tu pro tebe na závěr něco fungujícího na stejném principu. Alespoň půl minuty se upřeně dívej na obrázek, nejlépe na ty čtyři malé tečky, a pak se rychle podívej na bílou plochu, například na zeď. Když párkrát zamrkáš, měla bys vidět obrázek Ježíše. Překvapivé, že?

Ježíš

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 20. 07. 2014   |   Zobrazeno: 41403x

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.