Atlas psích plemen (1. díl)

Máš ráda psy? Jasně, ještě aby ne. V tomto článku, prvním z mnoha, ti představíme 5 velkých psích plemen, společně s videi, ve kterých se o nich dozvíš skoro všechno. Bohužel jsou videa v angličtině, takže to nejdůležitější z nich se dočteš i v našem článku a jestli angličtinou nevládneš, můžeš si videa užít jen koukáním na roztomilé hafany.

Seriál 101 Dogs, ze kterého jsme videa převzali, slouží i jako rádce pro výběr vhodného plemena, ale nezapomeň, že bez ohledu na to, jakou psí rasu si nakonec vybereš, bude to trénink a tvoje láska, co z šelmy udělá věrného společníka!

Na konci článku můžeš taky hlasovat v anketě o tvoje nejoblíbenější plemeno z našeho výběru. A jestli mezi touto první pěticí není ten pes, kterého máš nejraději, ničeho se neboj, třeba se na něj dostane příště.

Další díl atlasu psích plemen najdeš ZDE

Zlatý retrívr

Začneme mazlíčkem číslo 1. Žádný jiný pes není tak oblíbeným společníkem. A má pro to ty nejlepší předpoklady. Snadno ho vycvičíš, protože jednou z jeho základních vlastností je, že chce být poslušný. Žádný jiný pes ti navíc nebude tak vděčný, když mu budeš aportovat - ostatně proto se jmenuje "retrívr", což znamená, že rád přináší věci svému páníčkovi. Přesto je pár věcí, na které si musíš dát pozor, když si chceš zlatého retrívra pořídit - potřebují hodně pohybu (jinak ztloustnou), jsou náchylní na některé zdravotní problémy a v některých rodech se rozmáhá kousání (jde o třetí nejvíce kousající rasu psů).

Jejich povaha a touha udělat svého majitele šťastným z nich dělá i dokonalé asistenční pejsky. Podle 101 Dogs pak zlatý retrívr dosahuje následujících kvalit a potřeb:

  • Prostor - dokáže žít všude, ale má rád chladnější místa a potřebuje hodně pohybu
  • Zdraví - v zásadě zdravé plemeno, které má ale náchylný kyčelní kloub na dysplazii
  • Srst - velmi hustá a kvalitní, proto retrívři milují vodu a proto je třeba je často a pravidelně kartáčovat
  • Trénink - extrémně snadno cvičitelní, ale je potřeba začít brzy
  • Rodina - dokonalý pes pro rodinu

Německý ovčák

Stejně jako Zlatý retrívr, i Německý ovčák je moderním plemenem. Vyšlechtěn byl teprve na přelomu 19. a 20. století jako dokonalý vojenský pes. Vlastně toho má s retrívrem hodně společného, jen je více zaměřen na to, aby byl užitečný. Proto je německý ovčák dokonalým „nadpsem“, nejuniverzálnějším plemenem vůbec, které se hodí na práci v armádě, u policie, ale vzhledem ke své extrémní inteligenci a touze potěšit svého majitele se uplatní i jako asistenční pes. Německý ovčák je takřka ve všem, co dělá, nejlepší, nebo přinejhorším druhý mezi všemi plemeny psů, ale když jeho schopnosti sečteš, tak nechává všechna ostatní plemena daleko za sebou.

Abychom jen nechválili, Německý ovčák je nejčastěji kousajícím psem vůbec, a velmi brzo se u něj musí začít s tréninkem i socializací (musí poznávat mnoho nových hodných lidí, aby z něj nevyrostl pes, který by za svého majitele položil život, ale kohokoliv jiného by pokousal). Pokud ale tohle nepromeškáš a opravdu dobře ho vycvičíš i vychováš, odměnou ti bude ten nejhodnější a nejšikovnější pes pod sluncem.

  • Prostor – zvládne i bydlení v bytě, jen musí mít hodně pohybu
  • Zdraví – velmi zdravé plemeno
  • Srst – extrémně líná, nutno pořád kartáčovat a ani tak nemáš vyhráno
  • Trénink – nutno brzy a intenzivně trénovat, jinak může kousat
  • Rodina – dokonalý rodinný pes se silným ochranitelskými instinkty

Bernardýn

Pes záchranář, který tě cítí i šest metrů pod sněhem, zachrání tě a pak tě uslintá k smrti. Je to opravdický obr, který může vážit až 90 kilogramů, ale nepředstavuje žádné nebezpečí. Je to prostě dobrák od kosti, který už od smrti v lavinách zachránil tisíce lidí. Vybereš si ho ale spíš proto, jak vypadá – je obrovský, uslintaný a kdekoliv půjdeš, lidi tě budou zastavovat, aby si ho mohli pohladit.

Má ale i svoje nevýhody, hlavně finančního rázu. Díky tomu, kolik toho sežere, se prodraží nákup krmení, a protože trpí na řadu chorob a problémů se zdravím obecně, musíš sebe (a hlavně svou rodinu) připravit na to, že zdravotní péče o tvého pejska bude velmi, velmi drahá.

  • Prostor – bernardýn potřebuje opravdu hodně prostoru a lépe snáší chladná místa
  • Zdraví – bohužel, trpí hodně nemocemi, ať už kloubů, nebo srdce
  • Srst – 2x ročně silně líná a je třeba často kartáčovat (ale nemyj je často vodou, jejich srst je přirozeně voděodolná a častým mytím bys ji o tuhle užitečnou vlastnost připravila)
  • Trénink – snadno se unaví, ale vytrénuješ je docela snadno
  • Rodina – opět perfektní pes pro celou rodinu, hlavně pro děti

Sibiřský Husky

Nejkrásnější pes ze všech? Se svýma uhrančivýma modrýma očima a podobou vlka dost možná. Sibiřský Husky je zvyklý na tvrdou práci v teplotách hluboko pod nulou a dokonce prý dokáže svoje tělo dostat do stavu, ve kterém rychleji spaluje energii a vydrží tak těžkou práci i několik hodin bez únavy. Je také pověstný svým vytím, které jde slyšet i 15 kilometrů daleko. Oddaný, krásný a pracovitý pes, takový je Husky. A nevýhody? Nic zásadního, snad bychom ho nedoporučovali jen líným majitelům, protože díky své neunavitelnosti potřebují šílené množství pohybu. Ale je to opravdu nevýhoda?

  • Prostor – potřebuje dostatek prostoru a spoustu aktivity
  • Zdraví – v zásadě zdravé plemeno
  • Srst – mrazuvzdorná a hustá, nutno kartáčovat alespoň jednou týdně
  • Trénink – lze je vycvičit, ale protože jsou chytří a tvrdohlaví, doporučujeme rozhodně asistenci odborníka
  • Rodina – Husky je pes, který miluje svou smečku a je tak fantastickým psem pro rodinu včetně dětí

Vizsla

Vizsla je vznešený královský pes, který je speciální tím, že vůbec není cítit jako běžný pes. Jsou neuvěřitelně čistotní a se svou hladkou krátkou srstí jsou vhodní pro každého, komu přijde bernardýn moc uslintaný, nebo retrívr chlupatý a příliš línající. Jejich štíhlé, dokonale jednobarevné tělo občas vypadá jako dílo mistra sochaře, rozhodně jde o jedny z nejhezčích psů vůbec. Vizsla miluje běhání, ale zároveň i lenošení se svým páníčkem, takže můžeš čekat, že po hodinách aportování a běhání tě doprovodí i při odpočinku v křesle. Tihle psi milují tvoji společnost. Jejich nevýhodou může být snad jen to, že opravdu milují pohyb, takže nepočítej s tím, že stačí párkrát obejít ulici.

    • Prostor – potřebují prostor, přírodu a běhání
    • Zdraví – velmi zdravé plemeno
    • Srst  - bezproblémová krátká srst
    • Trénink – trénink je nutný, ale vyžaduje zkušeného a trpělivého cvičitele, protože Vizsla není přeborníkem v udržení pozornosti a myšlenky
    • Rodina – díky své hyperaktivitě se nehodí pro rodiny s velmi malými dětmi, ale v zásadě je to hodný a do rodiny se hodící pes

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 09. 06. 2014   |   Zobrazeno: 19462x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

Lucy Lupinová(Bradavice)

Angie, moja láska, najlepšia kamarátka, a všetko tu na ňu len sedí, a som rada, že ju mám, nevymenila by som ju za nič na svete, moja zlatá retrieverka! ^^

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

paculkaVIP(Milovnice koček)

ááááááááááááááááá mně se ale nejvíc líbí dva,líbí se mi zlatý retrívr a sibiřský husky a nevím pro kterého mám hlasovat!!!!skusím husky.

paculkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

elisa1801

Bernardý je hezký nemůže za to jak vypadá a také by jsme neměli soudit psi podle vzhledu jako fajn třeba když si vybíráte psa tak vybíráte podle vzhledu ale hlavní je povaha třeba já jsem viděla boxera a bála jsem se ale když mi teta řekla ať si ho zkusím pohladit tak byl milý

elisa1801To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

katy11111

GoodBalonky: Podle mě je poměrně neznámý...u nás ve třídě ho znám jen já a jedna holka takže...smajl

katy11111To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.