Jak si připravit a schovat tahák

Tak tohle se ti určitě bude hodit. Možná některé tahákové triky už velmi dobře znáš a máš je odzkoušené, ale třeba pro tebe některé budou naprostou novinkou. Pojďme se podívat, kam tahák schovat, jak ho napsat a vůbec, jak správně opisovat!

Na velikosti záleží

Pravdou je, že malé taháky už rozhodně nejsou to nejlepší, co si můžeš připravit do hodiny, když ses vykašlala na učení. Písemku tak jako tak budeš muset napsat a piplat se s miniaturními písmenky na ještě miniaturní kousek papíru bude mít tak akorát za následek, že po sobě během testu nic nepřečteš. Z toho budeš ve stresu a stres je prvním indikátorem toho, že přijde chyba. Chyba, která pro tebe může znamenat klidně i pětku na vysvědčení! První věc je tedy velký papír. Učitelku s největší pravděpodobností ani nenapadne, že bys opisovala z tak velkého listu a byla tak troufalá. I velký papír se dá navíc schovat poměrně dobře do lavice, aby byl dokonale maskovaný. Pokud se ale s velkým tahákem necítíš dobře, zůstaň u těch malých. Velmi totiž záleží i na tom, jak dobře umíš taháky používat. 

Pravidla opisování

Místo, soused a vypadat naprosto v pohodě. Tři základní pravidla opisování, kterých se musíš držet za každou cenu. Nejobtížnější je samozřejmě místo a vypadat v pohodě. Souseda, který bude mít pochopení pro opisování, seženeš prakticky na každém rohu, protože v dnešní době opisuje naprosto každý, bez rozdílu. Každý student má totiž vidinu té nejlepší známky, ale za minimálního snažení nebo dokonce učení. Vypadat v pohodě a dělat, jakože se nic neděje, to už je oříšek pro opravdové profíky v opisování. Při opisování je velmi důležité, abys na sebe zbytečně nepoutala pozornost, nevypadal nervózně a navíc, snaž se do testu doplňovat informace tak, aby bylo vidět, že jsi v obraze a konkrétní látku velmi dobře znáš. 

Kam s ním

Tahák napsaný na ruce, položený na židli nebo přilepený na zádech spolužačky před tebou, to je absolutní klasika, kterou učitelé snad všech škol na světě velmi dobře znají. Co takhle vyzkoušet některý z následujících typů, které jsou rozhodně méně profláknuté?

Tahák v plastových deskách

Určitě velmi dobře znáš průhledné barevné a velmi měkké desky, do kterých je možné dát snad cokoli. Jsou skvělým úkrytem pro taháky jakékoli velikosti a vůbec nejlepší jsou ty ve velikosti A4. Do desek stačí dát sešit nebo papíry, na kterých je učivo z jiného předmětu. Do rohu desek dáš tahák tak, abys na něj dobře viděla a věř, že učitele ani nenapadne, že v deskách tahák je.

Tahák na lavici

Sice je tahák na lavici hodně ohranou písničkou, ale pokud si ho dopředu napíšeš tužkou, rozhodně učitel na nic nepřijde. Stačí ho při testu jen zakrývat papírem nebo rukou, po hodině už jen vygumuješ to, co sis tam napsala. Ale nezapomínej, že taháky na lavici se píšou jen tužkou! Nejen proto, že se pak dají snadno odstranit, ale barva tužky na lavici nejde skoro vidět, i když učitel bude stát v těsné blízkosti lavice.

Tahák na lavici zespodu

Ideální možnost, jak schovat tahák v jakékoli lavici – pokud nemáte ve třídě ty otevřené, kde je vidět přímo do lavice. Tahák si napiš na kousek papíru, přilep ho lepenkou zespodu na desku, a když budeš potřebovat něco opsat, prostě si jen tahák odlepíš. Kvalitní lepenka toho vydrží dost, takže když budeš zase potřebovat, aby byl tahák schovaný, prostě zase zpátky nalepíš tahák na desku.

Kalkulačka

A teď jeden matematický taháček. Kdo si nechce pamatovat vzorečky, rozhodně to ocení. Tahák nalepený na krytu kalkulačky je vynikající záležitost, ale je ideální, když budeš mít kalkulačku s krytem – během testu dáš kalkulačku do krytu, ale tak, aby se na ní dalo počítat. Když pak budeš potřebovat nějaký vzoreček, stačí jen kalkulačku posunout a nikdo si ani nevšimne, že si při testu opisovala.

Tahák v mobilu

V některých školách je povolené mít mobil na lavici během hodiny nebo alespoň v lavici. To je skvělá příležitost pro každého, kdo tuto možnost má. Stačí si napsat tahák do mobilu a opisovat. Velmi dobře se studenty osvědčila i varianta zpráv, které si spolužáci během hodiny mohou posílat mezi sebou se správnými odpověďmi. Tahák v mobilu ovšem vyžaduje to nejlepší místo ve třídě.

Tahák pod etiketou

Zapomeň na klasický malý taháček, který přilepíš na lahev. Kup si láhev s pořádně širokou etiketou, vezmi papír a ustřihni ho tak, aby zpod etikety nevyčníval. Na papír napiš tahák, nalep na lahev, dej zpátky etiketu a máš vyhráno. Lahev totiž můžeš během hodiny otáčet, jak se ti zachce, nikdo na to nepřijde a ty odejdeš ze školy s jedničkou.

Pokud už máš všechny varianty správného úkrytu taháku vyzkoušené, je na čase zapojit kamarády a spolužáky. Společně toho můžete vymyslet víc než dost, ale musíte se snažit. Věř, že není složité tahák správně schovat, ale je těžké umět správně opisovat a ještě se u toho tvářit, že ses učila až do noci.

Na co si dát pozor

Rozhodně na učitele, ale to určitě velmi dobře víš. Když ti tahák najde, buď odejdeš s pětkou ještě ten den, nebo si na tebe při dalším testu pěkně posvítí. To hlavní je tedy učitel, to vedlejší je samotný tahák, který by sis v každém případě měla připravit dopředu. Pokud si ho totiž budeš připravovat těsně před hodinou, zaručeně budeš psát tak rychle, jak nejlépe umíš a taky to podle toho bude vypadat. A dáme ti ještě jednu radu. Pokud máš možnost, napiš si den dopředu tahák na počítači, zmenši písmo tak, aby sis byla jistá, že informace snadno přečteš a nakonec už jen hotový tahák vytiskni. Z taháku napsaného na počítači se ti v každém případě bude opisovat lépe, než z taháku, který sis před hodinou tak tak naškrábala. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 26. 04. 2015   |   Zobrazeno: 15019x

Témata článku:Rady a tipy,Škola

Komentáře

DameofdeathVIP(ANIME!)

Já vím, že to je už dosti starý článek, ale prostě si musím rýpnout... Admini, jste si jistí, že úryvek věty ,,...že si při testu opisovala." Je napsaný zcela správně a bez nějaké menší hrubky?

DameofdeathTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Catherine14(Blogerky s.r.o.)

Nevím,jak vy,ale já taháky nepoužívám.Asi každý z nás někdy byl ve stavu nouze a podíval se k sousedovi,ale používat taháky na každý druhý test mi příjde špatně.Když učitel zjistí,že jste měli tahák,budete mít odma mnohem větší průser,než když přijdete třeba se čtyřkou "jenom tak".Jinak nevím jak u vás na škole,ale na té naší můžeme mít na lavici jenom propisku a papírsmajl

Catherine14To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Bubísek(☺☻Hudba,Sranda,Zvířátka☻☺)

kalkulačka: před testem nám úča bere elektroniku
telefon: myslíte že si ho do školy smíme nosit, jo?
lahev: my při hodině nesmíme pít, ani vytáhnout láhev z tašky
na lavici ze spodu: takový lavice nemáme
opisování: to těžko kdy nás úča vždycky rozsadí
plastový desky: ty ani nemam

takže jsem došla k tomuto závěru: všechno je mi to na prd!!!!smajlsmajlsmajlsmajl

BubísekTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

mati951(máme rádi kočky ♥♥☺)

my nesmíme mít v hodině nic na lavici,kromě pera a pravítka : (

Jednou jsem použila tento tahák:
Připravíme si maličký papírek a na něj napíšeme to nejdůležitější z obou stran.Takovéhle taháky můžou být i dva ale musíte to umět..
Tahák šikovně nacpeme do vršku od pera.(v případě 2 taháků na 1 stranu 1).Na začátku testu si vršek držíte v ruce(aby tahák nešel vidět).Pak prostě psat to co víme a vršek furt držet v druhé ruce.Až bude potřeba tak jej špičkou pera kdyžtak otočit pokud chcete druhou stranu a dělat že čumíte do testu a pero dáváte do vršku(nenápadně to opsat..)Než půjdete odevzdat test,pero zavřete-tahák uvnitř se skrčí...

Pak při dalším otevřením nevypadne(pokud to dobře otevřete..)Když chcete tahák vyndat,při otevírání pero trochu nakloníme-vršek ne!a vytáhnem jej,popřípadně ťukáním o lavici..

!Tento tahák se hodí jen občas a na malé věci,pokud nevíte nic z testu tak je vám úplně na nic!

mati951To se mi líbí +4 To se mi nelíbí

RomanticRosieVIP(Píšeme povídky a příběhy)

Já si taháky píšu tajným písmem nebo v němčině, protože málokterý učitel umí německy a proč toho nevyužít, nesmajl Nebo jsem někde četla typ, schovat si učebnici na záchodě a během testu jít na záchod, al to je podle mého až moc troufalésmajl
Ale taháky upřímně zase až tolik nepoužívám. Učím se řekla bych dot dobře a když už jsem opravdu v koncích, pomáháme si nenápadně se spolusedící. Už máme i zavedená gesta, když klepneme perem o stůl, chceme pomoct a pak zaklepeme perem na otázku, kterou nevíme. Ta druhá vždycky odpověď nenápadně pošeptá nebo napíše tužkou na lavici, aby to pak ta první viděla, načež odpověď samozřejmě smaže.smajl

RomanticRosieTo se mi líbí +3 To se mi nelíbí

Pink LadyVIP

Já jsem tahák nikdy nepoužila, ale moje babička jednou jo. Dala si ho do silonek pod sukní a pak to nemohla přečíst smajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajl

Pink LadyTo se mi líbí +5 To se mi nelíbí

Kika7VIP(WE ARE THE BEST!)

Cože?Jak si připravit a schovat tahák?Učí nás k tomu abychom používali taháky?Prostě je to podvod a já bych nikdy tahák nepoužila.To jsem celá já radši se budu hodinu učit než používat tahák.smajl

Kika7To se mi líbí +10 To se mi nelíbí

rezekVIP(Milujeme zvířata)

Myslím, že škola, všechno co se tam učíme, nás má buď připravit na život, nebo jsou to takové txy věci co by měl umět každý. Kdo je zvyklý si pořád psát taháky a bez nich nic nenapíše, nevím jak bude fungovat po škole. Na život si tahák nenapíšeš, protože nevíš, co přesně budeš potřebovt..... Ztratíš plno času počítáním jednoduchých příkladů na kalkulačce, googlením jednoduchých slovíček, vyhledáváním všeho co bys měl vědět někde jnde. Případně budeš za někoho, kdo nemá páru o základních věcech.....


Kdo si taháky nepíše a učí se, bude pak mít všechno jednodušší, nemusí všechno co ptřebuje hledat, protože si něco bude pamatovat. Taky se ten, kdo taháky nemá, nemusí bát, že mu na to někdo přijde. A navíc, kdo tahák nepoužije ani když ví, že něco neumí, jde z toho vidět, že umí přijmout zodpovědnost za to, že se holt včera na to učení úplně vykašlal. A nepotřebuje podvádět....


Navíc, uvědomujete si, že tu dobu co vyrávíte tahák a vymýšlíte kam ho schovat, byste se místo toho mohli učit a měli byste dobrou známku bez podvádění.....?


Já taháky nikdy nepoužívám. Když něco neumím, je to můj problém že jsem se to nenaučila, a umím si přiznat že je to můj problém. Většinou mám jedničky, a můžu z toho tak mít dobrý pocit, že zaslouženě, ne díky nějakýmu papírku.... Navích chci být upřímná, říkat co si opravdu myslím - hodně to mnohé věci usnadňuje. A podvádění při testech nejde s upřímností a spravedlností dohromady.....

Edit 16:35: Mimochodem, kdo používáte taháky, opravdu se můžete těšit do devítky na příjmačky na Sš. Tam si na lavici žádný desky, pití, a už vůbec ne kalkulačku nebo dokonce mobil nedáte, všechny věci musíte dát na jedno místo, všichni ukazujete propisku kterou budete psát, tu jedinou můžete mít na lavici. A kdo byl celé roky zvyklý opisovat z taháků, má průšvih, protože tam žádné neschová, a bez nich ten test napsat nedokáže, když furt jen používá tahák a neučí se....

rezekTo se mi líbí +6 To se mi nelíbí

Belatrix(KOČKOMILCI)

rezek: To je sice fajn, ale ten tvůj spolužák si měl tedy vybrat jinou školu, jinak to nevidím (a já s tím úplně jistě nic nenadělám). Samozřejmě mě ani nenapadlo popírat skutečnost, že takoví lidé jsou. smajl smajl

BelatrixTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

rezekVIP(Milujeme zvířata)

Belatrix: No právě.... Jistý můj spolužák, se ze základky vyhrabal, byl línej tak, že i ty taháky přestal používat, známky v cifrách 4,5. A teď je na učňáku obor elektrikář, i když vždy prohlašoval kterak je fyzika jeho nepřítel, a v deváté třídě při pokusu netušil co je to drát. Teď tam prý skoro propadá ze základů elektra.... Tak nevím, no, myslím že pokud si ho pozvu někdy domů, bude to ne při potřebě spravit elektriku, ale při potřebě zlikvidovat dům úplně, bo to je to hlavní, čeho by schopen možná byl....
smajl

rezekTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.