Fretka - malý velký lovec

Dnes si povíme o velmi zajímavém zvířátku, fretce anglicky ferret. Fretka je domestikovaná forma tchoře. Ve volné přírodě ji tedy nenajdete. Její příbuzní, kteří se však ve volné přírodě pohybují a můžete si je s ní splést, jsou kuna, vydra, lasička nebo hranostaj.

Soužití člověka a fretky sahá do velmi dávné minulosti a bylo navzájem prospěšné. Fretky se užívaly k lovu a likvidaci králíků, myší a krys. Tato činnost se nazývala fretkování. Fretka se vpustila do nory a zvířata následně z nory vyběhla přímo k lovci. Dnes je však fretka chována jen jako domácí mazlíček.

Fretka se vyznačuje podlouhlým tělem a krátkými nožičkami. Hmotnost fretky samečka se pohybuje okolo 900 až 2500 gramů, průměrně je to 1500 gramů. Samička je menší, váží 400 až 1200 gramů a průměrně to je 700 gramů. Samička je menší než sameček a tělesná délka včetně ocasu je 35 až 60 centimetrů. Jejich hlavička připomíná medvídka. V průměru se fretky dožívají 7 až 10 let. 

Srst fretek je velmi kvalitní. Na 1 cm2 mají od pěti a půl tisíce do více než osmi tisíc podsadových a přes 160 krycích chlupů. Zdravá fretka má mírně světle růžovou kůži a lesklé chlupy. Na jaře a na podzim líná tzn. vypadávají ji chlupy a místo nich ji roste nová srst. Drápky fretky rostou velmi rychle a je nutné je pravidelně stříhat, jsou též velmi ostré. Příliš dlouhé drápky navíc vadí při pohybu a jsou velmi nebezpečné.

Zdravý chrup fretky má růžovou barvu a trpívají nánosem zubního kamene, který je složením zbytku potravy, soli, slin a bakterií. Zubní kámen může taktéž vyvolat zánět. Výměna zubů probíhá v 7 až 10 týdnu.

Fretka je šelma, takže trávicí soustava je uzpůsobena ke zpracování masité potravy. Jídlo prochází trávicím traktem necelé 4 hodiny, trávení je tudíž velmi rychlé. Fretkám by se měla podávat kvalitní a dobře stravitelná potrava bohatá na bílkoviny a tuky. Většina chovatelů kupuje granulované krmivo. Ovoce a zelenina by však měla být pouze forma pamlsku, avšak ne běžná strava! Fretčí granule můžete nahradit taktéž kvalitními granulemi pro koťata. Nemají však moc rády rybinu. Velmi důležitý je pravidelný přísun vody a tak je nejlepší volba napáječky přímo v kleci. Fretkám by se nikdy nemělo dávat mléko!

Pokud se rozhodnete chovat fretku, měli byste zařídit prostorné obydlí (velká klec). Seženete ji normálně ve zverimexu. Na dno klece byste neměli dávat žádné piliny, způsobuje jim to infekce dýchacích cest. Můžete je chovat i ve venkovních klecích, je to však náročnější skrz izolaci proti přírodním podmínkám, teplu, chladu, větru apod. Fretka spí stočená do klubíčka, dává tudíž přednost malým a uzavřeným prostorům. Nejlepší jsou pro ně speciální závěsné „houpací“ sítě. Jde o podélně přeložený obdélník látky, který je v rozích upevněn pomocí řetízků nebo kroužků pevně zavěšen na strop klece.

Mylné domněnky, které si lidé většinou myslí. Fretky nejsou hlodavci, nelze je tudíž krmit senem a krmivem pro hlodavce. Dále to nejsou jenom noční zvířata, ve dne sice spí, ale jsou zároveň i aktivní. Fretka má typický tělesný pach, nejde však o zápach. Nedá se tedy odstranit pravidelným koupáním. Za tento typický pach může kožní maz a pachové žlázy.  

Fretka má silnou osobnost, je svéhlavá avšak velmi hravá a přítulná. Je také velmi inteligentní a schopna poslouchat povely. Pokud si budete chtít pořídit fretku, je nejlepší kontaktovat přímo chovatele. Pro samičku můžete vybrat třeba jméno Janet (Žaneta) a pro samečka Pepe.

Pokud byste měli zájem podpořit nějaký útulek, tak největší je Fretky Boleslav. Můžete na fretky přispět nebo si jednu virtuálně adoptovat! 




 

 

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 21. 06. 2014   |   Zobrazeno: 15993x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

Sierra

To my máme doma jiná zvířátka! Pokud víte co to je, tak máme šest osmáků degu.Bráchova přítelkyně která u nás bydlí a už je prakticky součástí rodiny, ma čtyři z těch osmáků, její (naše) jsou holky a moji jsou dva chlapi XD pak máme tři kočky, a jedna z nich je malé kotě co máme měsíc. A tři psy. Jednu hlídací venku a dvě čivavy. A taky dva křečky, a dva králíky máme. A dočasně morče. No, ale fretka byla vždy můj sen... Ale už nemusí! Dnes jsme přes inzerát sehnali mého Kiouše, dvouletého krásného freťáčka. Vykastrovaného. Je krásný, ale nevíte co znamená když má "vykousany" ocásek? Špičku má holou!

SierraTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SellyVIP

Sierra: Může to znamenat, že pouze líná nebo může mít i problém s nadledvinkami. Veterinář by vám to řekl přesněji. A jmenuje se Kiouš nebo Kilouš?

SellyTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

kacabakata

Já mám freťáka Foxe,je to albín a jsou mu 2 roky a furt kouše, nevíte jak ho to odnaučit ?Zkoušela jsem snad všechno :-( A taky ho strašně chci naučit ,,mrtvý" jak kdyby měl někdo typ tak napište. smajl

kacabakataTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Cenzura05(Fishao je nej!!!!)

Milujuuuuu fretky!!!takže máme jednu doma je to kluk jménem Alfík (už druhý jeden nám zemřel když měl 8,tento bude mít 2 roky) je hravý a hlavně mazlivý. Doporučuji dávat fretce za jídlo granule pro kočky nebo pro fretky (to má asi nejraději) máme ho venku v kleci v které má houpačku.Je rychlý hbitý i hubený,je strašně rozkošný,má očka jako korálky a je strašně zvědaví má rád všechny lidi, někdy dost škrábe a kouše jinak super.Je hnědo světlý podobný jak na poslední fotce jenom víc roztomilejší,máma ho koupila na trhu,je moc rád když je puštěný vždy tak rozkošně hopsá smajl.Když jsem byla mladší a on byl menší tak jsem se ho někdy bála,jinak když byl do ruček tak pořád spinkal.Jestli se na něco chcete ohledně fretek zeptat pište do zpráv.A já jsem timisky sestřenice smajl.Ráda bych tu vložila jeho fotku ale nejde mi to smajl.

Cenzura05To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

kacabakata

Fretky jsou samy o sobě skvělé. Fretky chováme dlouho a za tu dobu jsem získala hodně zkušeností, přes internet jsem si koupila 9. měsíčního freťáka, bál se lidí a kousal do krve, dnes je mu rok a čtvrt, je hodnej, nekouše, mazlí se, a hlavní je že mi důvěřuje, bohužel takhle nemá rád ostatní členy mé rodinysmajlsmajl

kacabakataTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.