Co možná ještě nevíš o psech

Pokusili jsme se dát dohromady ty nejzajímavější informace o psech. I když některé možná budeš znát, třeba se tu najde něco, co tě opravdu překvapí. Článek zaměřený na všechny milovnice psů!

ČistokrevnostVoříšek

Jako čistokrevného psa lze označit pouze toho, u kterého jsou oba rodiče stejného plemene (a je prokazatelné, že jsou oba jeho rodiče). Pes kříženec je ten, jehož oba rodiče jsou sice z čistokrevných plemen, ale každý z jiného. A nakonec tu jsou psi smíšené rasy neboli voříšci. To znamená, že má předky ze dvou nebo více různých plemen, nebo jeho genetický původ vůbec není znám. Mohou být i mezidruhoví kříženci, které vznikají spářením zvířat různých druhů, kupříkladu pes a vlk.

Věděla jsi, že lopatky psů vůbec nejsou spojeny se zbytkem kostry? Psi nemají klíční kosti, aby se mohli lépe pohybovat.

Trénování psaPoslušnost psů

Někdy psu přikážeš povel a on ho splní, než se stihneš nadechnout. Jindy vypadá, jako by ti nerozuměl a zapomněl úplně všechno, co jsi ho do té doby naučila. Není to tím, že by tě nechtěl poslouchat (i když to se samozřejmě může stát taky), ale protože pes není schopný rozumět slovům. Zato se orientuje podle zabarvení, frekvence a tónu hlasu. Pokud tedy povel říkáš jinak, pes ti prostě nerozumím. Je tedy důležité povely říkat pokaždé stejně. Můžeš také přidat povel rukou, který je nezaměnitelný.

Dle různých statistik jsou labrador a zlatý retrívr nejoblíbenějšími plemeny na světě.

Psí otisky prstůPsí čenich

I psi mají své otisky prstů, i když samozřejmě ne doslova. Stejně jako u lidí je právě otisk prstu pro každého člověka naprosto unikátní a nezaměnitelný, tak u psů takovým způsobem „fungují“ čenichy. Psí čenich je pro každého psa unikátní a dají se podle něj rozlišovat. Rozdíly jsou neviditelné pouhým okem, ale i tak se dá této zajímavosti využít při identifikaci psů.

Pes je jediný druh zvířete, který může trpět na problémy s prostatou. Ty mají pak už jen lidé.

Regulace teplotyRegulace teploty

Zatímco lidé regulují teplotu pocením se, psi si musí pomoci jinak. Nemají totiž potní žlázy. Tedy vlastně ano – u psů najdete potní žlázy, ale pouze naspod tlapek. To jim ale opravdu nestačí, snadno by se přehřáli. Psi se ochlazují pomocí dýchání s vyplazeným jazykem. Ačkoli využívají k regulaci tak malý povrch, je to účinnější metoda než ta lidská. Hlava je totiž nejteplejší místo v těle.

Psi jsou zdomácnělým zvířetem už takřka 14 tisíc let. Byla to první domestikovaná zvířata.

Proč psi při močení zvedají nohuMočící pes

Rozhodně to nedělají z praktických důvodů, však feny stejný úkon zvládají i bez zvedání nožičky. Stojí za tím něco jiného. Je obecně známo, že si psi značkují teritorium a navzájem si „přečůrávají“ své značky, snaží se tak dokázat, že jim patří větší území než ostatním psům. Nohu zvedají proto, aby čůrali výše – a působili jako větší psi, než ve skutečnosti jsou. Když je pak značka umístěna dost vysoko, menší pes na ni nemůže udělat svou.

Psí srst se ježí ve dvou případech - když je psovi zima, a nebo když se snaží vypadat větší, aby zahnal nepřítele.

Spící pesUkládání ke spánku

Pokud jsi někdy viděla psa, jak zalézá do pelíšku a jde spát, možná sis všimla zvláštního chování. Pes předtím, než si lehne, nejprve točí dokolečka. Někdy rychle, někdy pomalu, někdy dlouho, někdy krátce, každý pes pokaždé jinak (a ano, najdou se i psi, kteří to nedělají). Dlouho měli vědci za to, že je to kvůli pradávnému instinktu ze stepí, kdy si pod sebou pes musel ušlapat vysokou trávu, aby si mohl pohodlně lehnout. Tento zvyk se ale nevyskytuje jen u psů původem ze stepí, ale u všech druhů psů, ale i u vlků, lišek, kun a dalších zvířat. Důvod je totiž jiný. Všechna tato zvířata (včetně psů) spí stočení na zemi. Chození dokolečka před spaním je tedy jen způsob, jakým si pejskové protahují páteř, aby se jim pohodlně leželo.

Odhaduje se, že na světě je více než 400 psích plemen.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 16. 06. 2014   |   Zobrazeno: 10700x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

konemyVIP(Girl´s Dream)

Zajímavé, něco jsem věděla, něco ne.
My máme doma: 2 kočky, psa, 2 morčata, 3 potkany, 2 myšky a 250l akvárium. Bydlíme v panelákusmajl

konemyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Horselove

My máme doma- 5 psů,kocoura,dva potkany,křečka,4koně budeme mít rybičky a mněli jsme- psa,pakobylku,rybičky,osm koní,pískomili,morčata,křečky a třicet myší to všechno nám už umřelosmajl

HorseloveTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.