Bylinky pro snazší učení a pozornost

Učení ne a ne natlačit do hlavy? Jestli máš pocit, že tvůj mozek prostě už nezvládá pojmout jakoukoli novou informaci nebo tě jen čeká náročné období plné úkolů a učení, pak je v každém případě načase, aby sis nějak pomohla. Podpůrné prostředky na přírodní bázi jsou totiž to nejlepší, co můžeš sobě i svému mozku dopřát.

Při učení je velmi důležité, abys odbourala veškeré rušivé elementy. Ať už je to televize, internet, sociální sítě, rádio nebo kamarádka na telefonu, při učení by měl být vždy klid. Jak jinak se taky chceš soustředit? Pokud nesnášíš ticho, je ti nepříjemné nebo se zkrátka a dobře v tiché místnosti necítíš dobře, pak zvol jednu věc, která ti do místnosti bude vnášet tiché hlasy – rádio nebo televize. Během doby, kterou sis vyhradila na učení, by ses neměla věnovat jiné aktivitě. Důvodů je hned několik, zde je ten hlavní.

Pokud se během učení budeš soustředit na látku v učebnici a střídavě se budeš dívat na televizi nebo chatovat s kamarádkou na internetu, své tělo a hlavně mysl budeš unavovat dvakrát víc. Únava na tebe přijde rychleji, protože budeš zbytečně odvracet pozornost z jedné činnosti na druhou.

Příprava a plánování

Příprava je důležitá, to určitě velmi dobře víš. Veškeré materiály, poznámky a výpisky si připrav dostatečně dopředu a to v rámci každého předmětu, jehož látku se potřebuješ právě naučit. Důslednou přípravu v žádném případě nepodceňuj, pokud se učíš na důležitou zkoušku, závěrečný test nebo dokonce maturitu. Jakmile budeš mít hotovou přípravu, přichází na řadu dobře sestavený plán. Plán bys neměla podceňovat hlavně v době, kdy se musíš naučit větší množství látky nebo se budeš učit víc předmětů najednou.

Přesně si stanov dobu, po kterou se budeš učit a jakmile tato doba uplyne, dopřej si jinou činnost za odměnu – půl hodinka u televize nebo u počítače. Pravidelné pauzy jsou důležité, tvůj mozek si odpočine a všechno nové, co ses dozvěděla, se ti v hlavě krásně uleží.

Nezapomínej na jídlo 

Bylinky pro snazší učení a pozornost jsou sice pro mnohé důležitým podpůrným prostředkem, ale pokud do sebe budeš cpát špatnou stravu, rozhodně se skvělých výsledků nedočkáš. Zdravá strava je při zátěži důležitá. Věnuj proto pozornost ovoci, zelenině a nezapomínej ani na cukry, protože mozek pojede na plné obrátky a tudíž vyžaduje dostatek energie k optimálnímu výkonu. Pozor by sis měla dát i na odpočinek, dostatečný spánek a pitný režim.

Se spánkem souvisí i častá chyba všech studentů – učení nechávají na poslední chvíli, takže během dne naspí sotva pět hodin a to je špatně. Každý, kdo se potřebuje naučit větší množství zadané školní látky, musí spát minimálně 8 hodin denně. Spánek přispívá k regeneraci a pokud mozek nebude mít možnost dostatečně si odpočinout, druhý den si nebudeš moct vzpomenout a vše, co ses naučila, přijde vniveč.

Přírodní bylinky na posílení paměti a zvýšení pozornosti:

Ženšen

Ženšen je často označován jako královská rostlina, která má všelijaké pozitivní účinky na lidský organismus. Podle posledních studií je ženšen jedním z nejlepších přírodních prostředků, které působí proti únavě, nesoustředěnosti a apatičnosti. Ačkoli je ženšen zdravý, nic se nemá přehánět. Ženšen by se neměl užívat současně s rostlinami nebo potravinovými doplňky, které obsahují větší podíl kofeinu – káva, některý druhy čajů a guarana.

  • ženšen působí proti únavě, nesoustředěnosti a apatičnosti
  • zvyšuje odolnost lidského organismu
  • zlepšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť
  • zlepšuje proces učení a zvyšuje pozornost
  • má pozitivní vliv na psychické slabosti
  • ženšen lze v krátké době užívat i jako prevenci

Guarana

Guarana původně pochází z tropických pralesů a už řadu let je označována jako elixír života. Hlavní složkou guarany je kofein, proto se přípravek v žádném případě nesmí užívat s jinými byť přírodními doplňky, které podporují bdělost a potlačují únavu. Doporučená denní dávka se nemá překračovat a užívání guarany by se nemělo obejít bez dodržování pravidelného pitného režimu.

  • guarana pomáhá udržovat bdělost, potlačuje únavu
  • pomáhá udržovat schopnost koncentrace
  • udržuje psychickou i fyzickou aktivitu
  • přispívá k metabolizmu tuků a kontrole hmotnosti
  • guaranu je vhodné užívat i při nervovém vypětí nebo rekonvalescenci po delší nemoci
  • guarana zlepšuje paměť a soustředění, proto je často doporučována právě studentům

Brahmi

Brahmi údajně působí doslova zázraky. Přitom jde o ryze přírodní produkty, které jsou z rostliny Brahmi vyráběny – tablety, čaje, apod. Brahmi je pro lidský organismus zcela bezpečným přípravkem, který neovlivňuje nijak negativně, nejčastěji je rostlina užívána jako čajový odvar. Memory tea, jak se často říká čajovému odvaru, působí pozitivně hlavně na mozkové buňky, nervovou soustavu a odvar je nutné připracovat přesně dle návodu – čaj se nechá krátce projít varem, poté se nechá několik minut odstát.

  • brahmi zlepšuje psychickou aktivitu, intelekt a vědomí
  • zlepšuje výkon řeči i představivosti
  • snižuje úzkost, neklid a nesoustředění
  • podporuje aktivitu mozkových buněk
  • zlepšuje paměť, mentální jasnost, podporuje relaxaci
  • působí jako mírné přírodní antidepresivum

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je strom, ze kterého jsou vyráběny různé přípravky na přírodní bázi a ne nadarmo se mu říká strom dlouhověkých a moudrých. Gingko biloba je nejrozšířenějším a nejpopulárnějším rostlinným produktem na celém světě, který obsahuje řadu vitamínů a minerálů, přičemž odborníci stále přicházejí s novými objevy a pozitivními účinky, které ginkgo na lidský organismus má. Nevýhodou je, že ginkgo dosahuje účinku až po několika týdnech pravidelného užívání, takže výsledky se nedostavují okamžitě.

  • ginkgo působí jako preventivní ochrana lidského organismu
  • rozšiřuje cévy, pomáhá k celkovému prokrvení
  • zvyšuje soustředění, čímž pomáhá při učení
  • zvyšuje krátkodobou i dlouhodobou paměť, je prevencí proti demenci
  • zlepšuje činnost mozku a dalších orgánů
zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 11. 10. 2015   |   Zobrazeno: 5308x

Témata článku:Rady a tipy,Škola

Komentáře

TheJane

Jak je o tom spánku tak já to má blbí ,já nikdy nemůžu usnout a usnu až v jedenáct a stavam v pět ránosmajl

TheJaneTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.