Anime a Manga

Co je to Anime?

Japonské označení pro anime je - アニメ. Jedná se o animované filmy a seriály produkované v Japonsku. Pokud bychom je měli nějak základně oddělit, tak jsou to televizní seriály, filmy, hudební videa, speciály, ONA (Original Net Animation) nebo OVA (Original Video Animation). Mnohdy jsou pro anime jako náměty použité příběhy manga. Může to být i opačně a manga se nechá inspirovat příběhy z anime. Anime pochází z Japonska, kde je také nejrozšířenější. Mezi nejznámější animátorská studia, která anime produkují patří Gainax nebo Ghibli.

Mezi nejznámější anime z pohledu diváků patří Akira, Princezna Mononoke, Hrob Světlušek nebo Vampire Hunter D. U nás můžete znát určitě Pokémony, Naruto nebo Dragon Ball.

Žánry a směry

Anime obsahuje několik stovek podkategorií a nejde vždy přesně určit, kam daný titul patří. Na první pohled se může jednat o jednoduchý příběh, který má však hlubokou myšlenku a zápletku. Anime může naplňovat komedie, drama, romance, akce, dobrodružství, sci-fi nebo příběhy pro děti. I přesto by se anime dalo rozdělit na asi 15 hlavních směrů. Vybereme pár z nich.

  • Šónen - (chlapec) podobný žánru seinen. Je zamřený na mladší ročníky a jedná se většinou o akční anime. Patří sem například Bleach, Naruto, One Piece nebo Dragon Ball.
  • Šódžo (mladá slečna). Určeno pro dívky, většinou se jedná o romantické anime. Patří sem Kimi in Todoke, Kaichou wa Maid-sama nebo Akatsuki no Yona.
  • Džosei - Jedná se o jeden z nejvzácnějších anime žánrů a je zaměřený na mladé ženy. Patří sem Junjou Romantica, Usagi Drop, Nana nebo Paradise Kiss.
  • Kodomo (dítě). Tento žánr je určen pro děti a nejmenší diváky. Patří sem Hello Kitty, Doraemon, Barakamon nebo Go! Princess Precure.
  • Mecha – Tento žánr anime se zaměřuje na obrovské až gigantické roboty. Patří sem Fullmetal Alchemist: Brotherhood, Code Geass, Fireball, Full Metal Panic! nebo Mobile Suit Gundam.
  • Dementia – Tento žánr je často označován za experimentální anime. Obsahuje nepředvídatelné zvraty v ději. Patří sem Nami, Serial Experiment Lain nebo Perfect Blue.
  • Moe – Postavy tohoto žánru vypadají mnohem mladší, než ve skutečnosti jsou. Také mohou být extrémně roztomile. Patří sem anime Sword Art Online, Death Parade, Akazukin čača nebo Gakuen Utopia Manabi Straight!

Co je to Manga?

Je to japonské označení pro komiks, který může mít velmi dlouhou historii. Nejvíce se však rozšířil v Japonsku až po druhé světové válce. Pro mangu je styl kresby velmi typický. Postavy mají velké oči, rafinované tvary účesů, špičatý nos a další. Většinou je manga tištěna jednou barvou a vyznačuje se opačným směrem čtení, zprava doleva.

Manga v Japonsku vychází většinou nejdříve v kapitolách a v jednom časopise je i několik různých autorů. Pokud se některý manga stane úspěšnou, je vydána samostatně. Autor mangy se nazývá mangaka.

Manga nevychází jenom v Japonsku, ale i v dalších asijských zemích. Také vychází v USA pod názvem Amerimanga a před několika lety vyšel první podobný sešit i u nás, pod názvem Vějíř.

Úspěšné manga příběhy jsou mnohdy náměty pro počítačové hry, knihy či filmy a seriály. Také jsou mnohdy náměty pro animované filmy, které jsou nazývány anime.

Tyto informace jsme nabrali z několika zdrojů a předem se omlouváme, jestli jsou nepřesné nebo špatné. Mezi vámi je mnoho znalců anime a mangy a tak místo hatování můžete do komentářů napsat, co máme špatně nebo co bychom měli změnit. Děkujeme!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 22. 03. 2017   |   Zobrazeno: 14512x

Témata článku:Seriály a filmy

Komentáře

jinapolakova(zákon BLBOSTI)

Moje nej anime: Fairy tail, Sword Art Online, Naruto, Bleach, Ao Haru Ride a Tokyo Ghoulsmajlsmajlsmajl nejlepší však Fairy tail! smajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajl

Edit 20:20: Ale jestli mohu dát typ kde, na jaké stránce sledovat anime tak nii.sk, jsou tam miliony různých anime, ale musíte se přihlásit, tak jako tady. smajl

jinapolakovaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Sakura778

Asi bych přidala víc těch žánrů. Například Junjou romantika patří do Yaoi, i když je z historického hlediska určeno dospělým ženám, v dnešní době se zaměřuje spíše na skupinu dívek od 13 do přibližně 20 let.
myslím, že je manga ženského rodu. smajl

Částečně souhlasím s názorem, že chce jít tenhle článek s dobou, ale zároveň jsem ráda, že se tu něco takového objevilo. Navíc anime nezačalo být populární tento ani minulý rok, spíše je to otázka cca 10 let, takže bych to ani neoznačovala za „jít s dobou“. Oproti článkům (na jiných serverech) o k-popu, které začaly s úspěchem BTS a šílenstvím kolem nich (tomu já říkám „snažit se jít s dobou“), je tenhle článek aspoň srozumitelný a nenašla jsem tam ani žádné lži.

Někteří tady bůh ví proč vyčítají autorovi zdroje, ale většina lidí se nenarodila do rodiny, kde se o anime mluví běžně, proto jsme si to museli všichni někde zjistit. A i když jsem já začínala v roce 2006 na Jetixu, kde tehdy začínali vysílat Naruto, později jsem si taky vyhledávala pojmy a významy žánrů. Upřímně, nechápu, proč si tu všichni stěžujete, taky se tu mohl objevit článek s obsahem: „Anime je takový to kreslený porno.“ Věřím, že to by vás naštvalo víc, proto buďte rádi, že se takhle dostane anime do podvědomí dalších lidí – tentokrát s tím správným významem.

Kdybych mohla hodnotit, měl by tento článek 7/10 bodů (za pár překlepů a za to, že by mohl být obsáhlejší). smajl

Sakura778To se mi líbí +4 To se mi nelíbí

AnkoVIP(✎ Svet kreslenia a maľova...)

Hehe. Takový kopírování z wikipedie a ostatních anime a manga portálů. Proč prostě neřeknou vlastními slovy, co to je? Japonsky asi těžko umí, tak kde by to vzali. Kde je Yaoi, Yuri, Hentai, Shounen-ai? A u všech jenom ty nejznámější a ne nejpropracovanější. Kde je Kubera? Ha? Je to sice manhwa, ale kde je?! Je málo známa, ale je to nejlepší příběh, jaký jsem kdy četla! Co Ao no Exorcist? Ha? To anime - první série? Nedělejte si blázny, to není podle mangy od Kazue Kato. Manga tam stojí za to. Naruta tu máte, ale jen proto, že je to snad nejznámější anime a manga, o kterém slyšel každý druhý. To samý Bleach a Fairy Tail. A pokémon. Nejlepší anime a mangy/manwhy jsou (pro mě, samozřejmě) - Kubera 100/10, Naruto 9/10, Ao no Exorcist 10/10. Mononoke hime 10/10, Tokyo Ghoul 8/10, Kaicho wa Maid-sama (takovej kopirajt Kubery, jenže Leez má hend Yutu i Kuberu), Promised Neverland - 9/10, Shoukoku no Altair 9/10.
Kubera - TOHLE JE NEJ!!! Nej postavy - Kubera ( ne Leez), Agni, Maruna, Gandharva, Yuta, Asha.
Ao no Exorcist - Mě se líbily obě série a ta druhá byla patrně lepší, ale vážnější. Čtu mangu a nějaký díly mám i objednaný.
*
Kaicho wa Maid-sama je romantická komedie. Hezká moc.
*
Zbytek si najděte. Kubera je stejně nej.
*
Pro administrátory, zkuste Konohu.cz - to je portál pro Naruta, ale lidi se tam baví i o jiných anime a mangách/manwhách a leccos se vám vyjasní a třeba pomůže při testech. (Ještě pořád jsem nezapomněla : Kdo jsi z Naruta? - Naruto, Sasuke, Neji blablabla - Minato. Minato! WTF? :"D
*
Pro ostatní, hejtujte si jak je libo, autoři se snaží jít s časem, ale bylo by lepší, kdyby napsali i vlastní názor.
https://vignette2.wikia.nocookie.net/kubera/images/3/31/1-12_Maruna_carries_Gandharva.png/revision/latest?cb=20140609013714
*
https://68.media.tumblr.com/b54cb71f665da5fc6d04c450037c7c06/tumblr_mxieka92rQ1rg2faro1_500.png
*
Fuck you, Kubera is best!

AnkoTo se mi líbí +8 To se mi nelíbí

sweetiVIP(koně z rajnochovic)

Domi-chan: Podle mě to sem nedali protože nechtějí něco takového v článku zmínit , sice nevím proč , jestli kvůli tomu co to doopravdy je nebo kvůli lidem kteří se zde mohou vyskytovat

sweetiTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.