5 nejoblíbenějších drobných domácích mazlíčků

Domácí mazlíček je tvor, který správně oživí a rozveselí každou domácnost. Proto se i v Česku chová celá řada nejrůznějších zvířat pro pobavení a potěchu. Od savců přes různé ptáky, plazy i rybičky se dnes nabízí velmi široký výběr zvířat k chovu doma. A protože chovu psů i kočkám se již věnovali samostatné články Magazín Hry pro dívky ti přináší výběr 5 nejoblíbenějších drobných zvířat, chovaných jako domácí mazlíčci.

 

Želva

želva

Velmi klidné a tiché zvíře nevyžadující příliš pozornosti. Vhodné pro všechny chovatele a chovatelky, kteří jsou alergičtí na srst. Želvu si pořiďte, když chcete mazlíčka na dlouhou dobu, protože se dožívají vysokého věku. V létě se mohou klidně napást na louce při procházce a vydrží i několik dní bez vaší přítomnosti doma, když mají dobré podmínky a krmení. Nevýhodou jsou trochu vyšší pořizovací náklady, neboť želvy potřebují pravidelné opalování ve světle UV lampy, čerstvou stravu a dobré terárium. V českých zverimexech se nabízí hned několik druhů vhodných k chovu.

 

Rybičky

Rybičky

Oblíbené zvířata nevyžadující příliš velkou péči. Jediné, co je třeba dělat je pravidelné krmení a čistění akvária. Ideální jako živá dekorace pokoje chovatele. Pozorování rybiček v akváriu má prokazatelný uklidňující efekt. V současné době umožňuje nabídka obchodů vytvořit si pestrobarevné a krásné akvárium s roztodivnými druhy. Pozor jenom na správně volenou kombinaci ryb, každý má své požadavky na světlo, krmení nebo kvalitu a okysličení vody.

 

Andulka

 andulka

Krásný drobný papoušek, kterého lze pořídit za nízkou cenu. Hravý ptáček a skvělý společník, který může přinést do domácnosti mnoho radosti. Jejich chov není příliš náročný, potřebují hlavně dostatečně velkou klec a přístup k dennímu světlu, neměli by ale být přímo vystaveny slunečním paprskům. Po pořízení je možné si s nimi hrát a dále utužovat pouto, k tomu jsou ideální různé pamlsky a hračky. A protože jsou velmi družné je rovnou lepší pořídit si je v páru nebo skupince. Některé lze naučit i opakovat slova a zvuky.

 

Křeček

Křeček

Malý a aktivní hlodavec vhodný i pro chov v bytech. V rámci péče vyžadují hlavně pravidelné krmení a každý týden výměnu podestýlky. Aktivní bývají často i v nočních hodinách, je tedy lepší dát je raději někam, kde nebudou nikoho rušit. Jako hravé aktivní zvíře také vyžaduje hodně pozornosti. Je dobré vymýšlet pro něj různé aktivity nebo pořídit prolézačku či známé kolo na běhání. V krmení vyžaduje klasické zrní pro hlodavce nebo různé druhy zeleniny.

 

 

 

Morče

 Morče

Krásný a krotký hlodavec s mírnou povahou. Morčata jsou velmi krotká, společenská a přítulná zvířátka milující mazlení a hraní. Chovat je lze v kleci nebo akváriu, což snižuje riziko útěku. Při péči vyžadují hlavně čistotu a pravidelnou pozornost. Na rozdíl od křečků skoro nekoušou a dobře snáší i děti. Krmeny musí být hlavně pro ně určeným zrním, dále senem nebo také listy pampelišky a jiných rostlin, případně ovocem a zeleninou. V České Republice je pro chov dostupná celá řada plemen, v nabídce jsou morčata dlouhosrsté, krátkosrsté i bez srsti. Dožívají se průměrně 7 let.

 

 

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 01. 02. 2019   |   Zobrazeno: 6098x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.